TEST PLAY<>
082007<><>

Ratatouille

Iza naslova koji predstavlja domišljatu igru rečima – naziv francuskog paprikaša koji asocira na pacova (eng. rat), krije se novi Pixarov dugometražni crtani film „za celu porodicu”. Dok film koji je osvojio velike simpatije američke publike krči put ka našim bioskopima, Heavy Iron Studios i THQ servirali su svoj „paprikaš” klincima koji ne mogu da odole igrama zasnovanim na hitovima s velikog platna.

Radnja igre prati filmske dogodovštine neobičnog pacova po imenu Remi. Dok se ostali članovi njegove porodice zadovoljavaju uobičajenim pacovskim menijem, Remi žudi za gurmanlucima i začinjenim jelima, u kojima uživa svim čulima. Kada ga neočekivani sled događaja dovede pred vrata nekada popularnog restorana Gesto, Remi upoznaje čistača Lingvinija, uz čiju će pomoć ostvariti briljantnu karijeru vrhunskog kuvara. Kako? Saznaćete ako dogurate do kraja igre ili sačekate premijeru filma – što je, u celini gledano, verovatno pametnije rešenje.

Ratatouille (Ratatuj) je generička, neinspirativna i levom rukom realizovana 3D platformska igra koja će zaiskriti samo u očima fanatičnih ljubitelja žanra. S Remijevim impresivnim akrobatskim sposobnostima igrač se upoznaje tokom dugotrajnog tutorijala, nekoliko početnih misija koje služe za upoznavanje s komandama (zbog velikog broja kombinacija i potrebe za štelovanjem kamere preporučuje se analogni džojped). Širok dijapazon pokreta kojima raspolaže razgibani pacovčić teško se pamti ali se jednostavno izvodi – to je ujedno najveći kvalitet igre koja neuravnoteženom težinom, razvodnjenom pričom i jednoobraznim misijama torpeduje svaku nadu da će konačna ocena biti dobra.

Igra je podeljena na nekoliko lokacija koje Remi treba da pretrese uzduž i popreko, što zbog linearne strukture nivoa neće biti problem. Dizajn nivoa je déja` vu u punom smislu reči – razbacane kutije, pokretne platforme, konopci, mreže, merdevine i slični elementi omogućavaju Remiju da se dokopa dodataka koji obezbeđuju prolazak na sledeću deonicu, gde ga čeka to isto, samo u drugačijem rasporedu. Ove misije povremeno prekidaju mini-igre s kuvanjem, trčanjem i klizanjem između prepreka. Originalnost je nepoznanica za većinu ovih kratkih igara, ali one zajedno sa video odlomcima iz filma pomažu da se monotona atmosfera razbije na lako svarljive parčiće. Doduše, neke od ovih igara mogu biti veoma zabavne u multiplayer režimu, koji je krajnje neobična opcija za igru ovog kova. Rafinirane „platformaše” najviše će žuljati nepodnošljiva lakoća igre, nedostatak pravih izazova. Dve zdrave ruke i miligram mozga, neophodnog da signalizira pauzu radi obavljanja fizioloških potreba, dovoljan su resurs za prelaženje igre od početka do kraja. Jedno poslepodne i Ratatouille može nazad na policu.

Audiovizuelnu podlogu ne vredi ni hvaliti ni kuditi – grafika je pristojna, animacija odlična, a zvuk kvalitetan taman toliko da vas ne otera od računara. Izuzetak su sjajni dijalozi koje su realizovali glumci iz filma. Upravljanje je jednostavno i dobro izvedeno – čak ni kamera nije toliko loša, ali zahteva preciznu kontrolu i analogni upravljač. Sve u svemu, nedopravljen ratatuj gulaš s diskretnom aromom holivudskog glamura neće zadovoljiti apetite zahtevnijih igrača. Može da „prođe” jedino kao laka letnja razbibriga.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Colin McRae DiRT
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Ratatouille
Šta mislite o ovom tekstu?
Transformers: The Game
Driver: Parallel Lines
Overlord
Ascension to the Throne
Dead Reefs
Sam & Max – Season 1: Episodes 4, 5 & 6
Resident Evil 4 Wii Edition
Mario Party 8
Genji – Days of the Blade
Project Sylpheed
The Darkness

Platforma:
PC, Wii, PS2, Xbox, 360, PS3, GC, PSP, DS, GBA...
Potrebno:
Pentium 4 / 2 GHz, 256 MB RAM, GeForce FX550 / Radeon 9500
Poželjno:
Pentium 4 / 2,4 GHz, 1 GB RAM, D3D 256 MB RAM (Shader 3.0)
Veličina:
2 CD
Adresa:
www .ratatouille .com

65
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera