LAKI PINGVINI<>
072007<><>

Downloader for X 2.5.7.1

... ili kraće D4X

Iako je sinonim za download bilo čega na Linuxima, wget često nije dovoljno prijateljski okrenut korisnicima koji se ne snalaze najbolje van grafičkog okruženja. Grafički interpretatori ovog programa pak nisu baš najsrećnije opremljeni mogućnostima na koje su korisnici Get Righta ili Download Acceleratora na primer navikli, pa je ugodno gnezdo od tastera, prozora, menija i ostalog zgodno imati kada se ukaže potreba. U tu svrhu je između ostalih nastao i Downloader for X, kraće i lakše D4X.

Prvo pokretanje D4X-a odaje prilično šaren interfejs, dok ozbiljnije razmatranje njegove koncepcije otkriva detalje oko upotrebe svih dugmića i funkcija. Središnji deo prozora namenjen je onome čemu bi i trebalo, dok su oko njega smešteni meniji i prečice. Gornji toolbar sadrži prečice ka funkcijama koje se odnose na konkretni transfer (pauza, ograničavanje brzine), dok su sa desne strane vertikalno poređane dodatne funkcije koje D4X poseduje. Sa druge strane se prikazuju grupe transfera (queue).

D4X podržava protokole HTTP i FTP, ima proxy i SOCKS5 podršku, dok se pauza i nastavljanje preuzimanja podrazumeva uz podršku za preuzimanje sa nekoliko izvora. Grupama ili pojedinim transferima moguće je dodeljivati različit prioritet, formirati raspored preuzimanja, ograničiti brzinu ili zakazati preuzimanje za određeno vreme. Prilikom zakazivanja je opet moguće definisati prioritet i ograničiti brzinu. U tu svrhu postoje i tri tastera u gornjem meniju sa alatkama (nalik semaforu) čije se granice mogu naknadno podešavati, sa izuzetkom tastera za neograničenu brzinu. D4X može da nadgleda clipboard, pa je moguće automatsko pokretanje preuzimanja sa linka kopiranog u clipboard iz bilo kog programa. Potencijalno zanimljiva mogućnost jeste dodavanje filtera prema kojima se po definisanom pravilu vrši ili izbegava preuzimanje, dok logovi pružaju dovoljno informacija za dijagnostikovanje potencijalnih problema.

DnD Basket je naročito zanimljiva funkcija D4X-a. Njenim aktiviranjem dobija se widget koji se može prevlačiti po radnoj površini i preko kog se mogu kontrolisati određene mogućnosti programa. Ono po čemu je dobio ime jeste sposobnost prihvatanja linka koji se prevuče na njega i automatsko započinjanje preuzimanja. Ova opcija se praktično veoma dobro pokazala prilikom većih download sesija. D4X poseduje i mogućnost pokretanja u terminalu bez grafičkog interfejsa, prosleđivanjem argumenta –w.

Ukoliko tražite dobar, funkcijama bogat menadžer za preuzimanje, D4X je odličan izbor. Aktuelna verzija ovog programa nosi oznaku 2.5.7.1, dok je binarno pakovanje dostupno u većini najpoznatijih distribucija. Na matičnom sajtu mogu se naći izvorni kôd u standardnom i RPM paketu, kao i RPM za Fedora Core 5 (SK 9/2006), dok će za novije verzije biti dovoljan yum install d4x. Bez obzira na način instalacije, svakako vredi pokušati, naročito ako vam wget na prvi pogled izgleda previše spartanski.

Ivan JELIĆ

 
Fedora 7 (Moonshine)
FVWM-Crystal
Tellico 1.2.11
Krusader 1.70.1
Downloader for X 2.5.7.1
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
1,5 MB, 2,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Licenca:
artistic license
Adresa:
www .krasu .ru /soft /chuchelo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera