LAKI PINGVINI<>
072007<><>

Tellico 1.2.11

I mi kolekcionari imamo dušu

Svaki pasionirani kolekcionar stripova, knjiga, poštanskih marki, kovanog novca, muzike, filmova i sl. poželeo je da nekako ima uvid u svoju kolekciju na računaru. Ljudi se dovijaju na različite načine: kucaju liste u Wordu, prave tabele u Excelu, u najgorem slučaju koriste i Notepad, odnosno ekvivalentne slobodne programe. Međutim, postoje i oni bolje informisani, koji u te svrhe koriste specijalizovane programe za katalogizaciju. Od više njih za GNU/Linux platformu, mi smo za vas isprobali Tellico.

Kako je izgrađen na Qt3 bibliotekama, integrisan je u KDE, ali ga to ne čini neupotrebljivim u ostalim okruženjima. Intuitivnog je interfejsa i jednostavan za upotrebu. Nudi čak 11 predefinisanih baza za različite kolekcije (knjige, muzika, filmovi, datoteke...), kao i mogućnost kreiranja korisnički definisane baze, gde je na korisniku da izabere koja će sve polja baza sadržati. Naravno, predefinisane baze moguće je modifikovati kako bi se struktura prilagodila potrebama korisnika.

Da se dodavanje stavki u bazu ne bi svelo na puko prekucavanje podataka, omogućen je uvoz čak 13 različitih formata podataka, od kojih izdvajamo univerzalni CSV (Comma Separated Values), kao i Tellico, GCfilms, RIS, MODS, Bibtexml, Audio CD i dr. Prilikom uvoza iz CSV datoteke moguće je odrediti koje će polje CSV-a biti upisano u koje polje baze kolekcije. Za svaki format uvoza ponuđene su opcije prepisivanja, dodavanja ili ažuriranja (sinhronizacije) već postojećih podataka u bazi. O automatizovanju popunjavanja specifičnih informacija za stavke u bazi staraju se dodaci za uvoz informacija sa čak 11 različitih online resursa, tipa IMDB, Amazon, Yahoo! Movies/Audio itd., na osnovu naziva dela. Svaka stavka može da ima i omot, kako biste je vizuelno prepoznali u prikazu kolekcije. U slučaju da dodatak za uvoz informacija sa online resursa ne pronađe odgovarajući omot, moguće ga je naknadno ručno dodati. U slučaju ručnog dodavanja stavki u bazu, obezbeđen je „čarobnjak” koji taj posao automatizuje tako što pretražuje zadati kriterijum (deo naziva filma, ime glumca, ISBN kôd, ključnu reč i dr.) na izabranim online resursima, pri čemu izlistava sve pronađene rezultate. Od korisnika se dalje očekuje da izabere odgovarajući rezultat pretrage (prikaz detalja dobija se izborom stavke u listi) i doda ga u bazu klikom na dugme.

Osim sortiranja i filtriranja kolekcije po svakom njenom polju, kao i po delu reči koji se traži u svim poljima – što uveliko olakšava pregledanje, Tellico omogućava izvoz podataka u nekoliko formata (XML, HTML, CSV, PilotDB). U HTML dokument dobijen izvozom ugrađena je funkcija pretraživanja baze unutar samog dokumenta. Postoji i funkcija generisanja osam različitih vrsta izveštaja o kolekciji (npr. spisak stavki koje ste dali nekome, ali vam na pamet ne pada ni šta, a ni kome ste dali).

Najbolje od svega je to što ćete imati brzo dostupne sve potrebne informacije o svojoj kolekciji u trenutku kada vam zatrebaju. Tellico nudi još neke korisne opcije, ali ćemo se na ovome zaustaviti i pustiti vas da ga isprobate i sami otkrijete sve čari koje ovaj sjajni program pruža.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Fedora 7 (Moonshine)
FVWM-Crystal
Tellico 1.2.11
Šta mislite o ovom tekstu?
Krusader 1.70.1
Downloader for X 2.5.7.1

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
3,8 MB RPM, 6,9 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
periapsis .org /tellico
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera