INTERNET<>
052007<><>

Google AdSense API

Virtuelni gazda

Neka drugi rade za vas

Jedan od popularnih načina da se zaradi na posećenosti Internet stranica je učestvovanje u programu Google AdSense, kod kog Google prikazuje reklame na web stranicama učesnika programa, zauzvrat deleći zaradu od reklama sa vlasnikom stranica. Za vlasnike izuzetno dobro posećenih sajtova zarada ostvarena na ovaj način može biti prilično dobra, ali za većinu prosečnih korisnika to je samo dobrodošla dopuna kućnog budžeta, novac koji dobro dođe uz redovnu platu.

Ako se malo dublje zamislimo, vidimo da korisnici programa AdSense predstavljaju virtuelne zaposlene Googlea, koji u želji za ostvarenjem sopstvene zarade zajedno donose milijarde dolara svom virtuelnom poslodavcu. Pogledamo li još dalje, videćemo da najbolje prolaze upravo oni koji poseduju sajtove koje sadržajem popunjavaju sami posetioci, vođeni idejom da dobijaju besplatan prostor za svoje slike i video snimke ili mogućnošću da zarade poneki dolar. Entuzijazam koji nas vodi da posle iscrpljujućeg redovnog posla sedamo za računar i dopunjavamo svoj sajt novim sadržajima, pre ili kasnije se slomi u sukobu sa realnošću da sami jednostavno ne možemo sve da postignemo. Onda, mislimo li isto? Vreme je da stvari uzmemo u svoje ruke i postanemo virtuelni poslodavci!

Za ovakve „preduzetnike” Google je predvideo AdSense API – podršku za vlasnike sajtova čiji sadržaj kreiraju sami posetioci. Suština programa je da se vlasnicima sajtova čiji sadržaj kreiraju posetioci omogući da zaradu od reklama prikazanih na sajtu podele sa autorima sadržaja. Deo zarade koji vlasnik sajta želi da podeli sa kreatorima sadržaja kreće se u granicama od 0 do 75%, i moguće ga je menjati jednom u devedeset dana, a za isplate i ostale formalnosti zadužen je Google. Google AdSense API je trenutno u beta fazi testiranja, i svojim potencijalnim korisnicima preporučuje da pre bilo kakve implementacije dobro prouče uslove ovog servisa i posavetuju se sa ljuduma iz Googleove podrške kako bi se izbeglo da potencijalni korisnik servisa bude odbijen zbog neispunjavanja svih potrebnih uslova. Uslovi koji treba da budu zadovoljeni detaljno su opisani na Googleovim stranicama posvećenim servisu (code.google.com/apis/adsense/index.html), a mi ćemo se pozabaviti onime što ovaj servis nudi onima koji te uslove zadovoljavaju.

Kao prvi korak, AdSense API nudi programsku podršku za kreiranje novih AdSense naloga za korisnike koji će dodavati sadržaje na matični sajt. Korišćenjem ovog servisa, moguće je vršiti podešavanja korisničkog AdSense naloga bez potrebe da se korisnik prijavljuje na Google AdSense sajt.

Kada je korisnik kreirao svoj AdSense nalog, AdSense API mu omogućava da izabere format i izgled reklame koja će se prikazivati na stranici. Moguće je birati standardne formate AdSense reklama, pri čemu korisnik može po želji odabirati boje i stilove prikazane reklame, a takođe i birati između tipova reklama (slika, tekst, slika i tekst). Na sličan način moguće je podešavati i AdSense for Search, ili izabrati neke od ponuđenih referal programa (Firefox, Google Toolbar). I ostale pogodnosti koje klasični AdSense servis nudi uglavnom su dostupne preko AdSense API-ja: filtriranje neželjenih reklama, kreiranje i praćenje statistika kanala, dobijanje izveštaja o zaradi za željene kanale u željenom vremenskom periodu...

Reč API u imenu servisa je skraćenica za Application Programming Interface, što govori o tome da je Google obezbedio programski interfejs za korisnike servisa, dakle sve funkcionalnosti prethodno navedene morate na svojoj (klijentskoj) strani isprogramirati da biste ih stavili na raspolaganje svojim korisnicima. AdSense API bazira se na SOAP protokolu razmene podataka između klijenta (tj. vas) i web servisa koji obezbeđuje Google. Na Googleovom sajtu dati su detaljni tutorijali za programiranje u nekim od najčešće korišćenih jezika: PHP, Perl, Java, C#, Python, koji bi uz predznanje nekog od datih jezika trebalo da budu dovoljni za implementaciju servisa.

Ukoliko vam je programiranje jača strana, a pri tome imate dobru ideju kako da određenu grupaciju korisnika Interneta navedete da radi za vas, AdSense API je pravo rešenje. Istina, korišćenjem AdSense API-ja postajete „gazda” drugog reda, ali i to je nešto za početak.

Dejan STEFANOVIĆ

 
.rs
Online enciklopedije
Intelektualna svojina i Internet
Internet pretraživači
Religija i Internet
Google AdSense API
Šta mislite o ovom tekstu?
Bezbednost komunikacija
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera