INTERNET<>
052007<><>

Religija i Internet

Papa i Internet

Religijski pogledi na mrežu svih mreža

Tokom Uskrsa smo prošetali Internetom i zašli u crkvene kanone koji se tiču novih tehničkih čuda. Crkva se tokom istorije nije proslavila kada su ljudski izumi u pitanju – pre nekoliko vekova čak je i viljuška prošla sito i rešeto, budući zabranjena kao „oruđe đavola”. Prihvatanje Interneta od strane Crkve i komentarisanje njegovog razvoja oduvek je ličilo na ustaljene i dobro poznate komentare televizijske i filmske industrije – „to” kvari omladinu i odvlači je od puta kojim treba da ide.

Papa Jovan Pavle II još je 2002. godine govorio da Internet izvlači ono najbolje i najgore od ljudi, da može da „proširi informacijski i komunikacijski jaz između klasa”, ali i da je Crkva rešena da iskoristi ovaj „fantastičan instrument” kako bi svetom širila poruke iz Jevanđelja. Na Svetski dan komunikacija, 12. maja 2001. godine, tada osamdesetjednogodišnji pontif je, kako je preneo „Rojters”, pozvao „celokupnu Crkvu da hrabro pređe preko novog praga i zaroni u dubine Neta”. Tada je promovisana web strana Vatikana (www.vatican.va), a čulo se i da katolička crkva navodno traži sveca zaštitnika Internet korisnika!

Virtuelna Sveta stolica

Četiri godine kasnije, na zvaničnoj prezentaciji Vatikana može se videti jedinstven i donekle nezgrapan spoj modernog i starog, zlatnog i eklektičnog, sa slikama novog pape koji maše web posetiocima. Papa Benedikt XVI imao je fan stranice na Internetu još dok je bio kardinal, navodi The Associated Press, a Vatikan je napravio sledeći logičan korak i dao mu papsku e-mail adresu. Sveta stolica je izjavila kako nema uvid u broj poruka koje je papa dosad dobio, ali da je iz iskustva sa sada pokojnim Jovanom Pavlom II verovatno da će inbox pape Benedikta XVI verovatno biti zakrčen pozdravima, molbama i molitvama više od jedne milijarde rimokatolika!

Papa je vrlo brzo nakon svoje inauguracije krenuo da nastupa oštro kada su u pitanju pojedini svetski trendovi i goruće teme, pa ni Internet nije ostao netaknut. U govoru koji su 9. marta ove godine preneli „Rojters” i još neke velike novinske kuće, Papa Benedikt XVI je otvoreno osudio „destruktivni uticaj televizije i Interneta”, i posebno skrenuo pažnju na uspon elektronskih medija „koje kontroliše nekolicina međunarodnih konglomerata čiji uticaj preskače sve socijalne i kulturne granice”. Ovaj govor mnogi su dočekali na nož, uvek spremni da osude zvaničnu politiku Crkve kada su u pitanju delikatne teme poput homoseksualnih brakova ili slučajeva pedofilije u okrilju same Crkve. Ipak, budimo objektivni, Vatikan se trudi da napravi strategiju kako bi iskoristio nove medije da prenesu poruku Jevanđelja i razume da će problem biti „što će se ta poruka takmičiti sa hiljadama drugih poruka koje se mogu naći na Internetu, a koje su mnogo privlačnije i primamljivije”. I bez zvaničnog pritiska Vatikana, Internetom putuju mnoge bogobojažljive i bogougodne poruke o slavi, spasenju i drugim religioznim sadržajima, ali šta namerava da uradi Sveta stolica?

Sestra Džudit Zebelejn, direktor Internet kancelarije Vatikana (zapravo webmaster Vatikana, koliko god to smešno zvučalo, prim. aut.), takođe smatra da Vatikan treba da proširi svoj uticaj na Mreži. Kako je navedeno na sajtu news.cnet.co.uk, sajt Vatikana je već pomogao ljudima da se povežu u virtuelnu versku zajednicu surfujući prezentacijom i obraćajući se direktno papi preko e-maila. Ali pravo dostignuće bilo bi, smatra sestra Zebelejn, kada bi sajt omogućio vernicima da se iz virtuelnog iskustva vere i zajednice okrenu svojim bližnjima i kroz sopstvene aktivnosti u lokalnoj parohiji približe Bogu. Pokušavajući da pomogne vernicima u tom nastojanju, Internet kancelarija Vatikana postavila je i probni e-learning web sajt, kojem, nažalost, nismo uspeli da uđemo u trag. Ako se i nalazi na zvaničnoj prezentaciji Vatikana, uspeli su dobro da ga sakriju.

Iris MILJKOVIĆ

 
.rs
Online enciklopedije
Intelektualna svojina i Internet
Internet pretraživači
Religija i Internet
Šta mislite o ovom tekstu?
Google AdSense API
Bezbednost komunikacija
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera