CeDeTEKA<>
052007<><>

Garfield Typing Pal

Uprkos brzom razvoju kompjuterske tehnike, nije realno očekivati da će tastaturu, kao dominantan ulazni uređaj u skorije vreme zameniti neki drugi interfejs, detektori glasa na primer. Zato u osnovne korake kompjuterskog opismenjavanja, koje se danas sprovodi u najranijem uzrastu (u razvijenijim sredinama već u predškolskim ustanovama), spada i uvežbavanje kucanja na tastaturi. Dobit od bržeg kucanja je višestruka: štedi vreme, omogućuje brže savladavanje različitih zadataka na računaru, omogućuje brže pretraživanje Interneta i četovanje...

Na tržištu postoji više nego dobar izbor interaktivnih programa za uvežbavanje prstića (o mnogima od njih bilo je reči na ovim stranicama), ali je malo onih koji su namenjeni najmlađim korisnicima. Ono što su Mavis Beacon kursevi za odrasle, za decu je Garfield Typing Pal, izvanredno osmišljen i ukusno dizajniran program za učenje slepog kucanja u društvu jednog od najpopularnijih animiranih junaka današnjice. Pored toga što je zabavan, ovaj program je sadržajno bogat i realno koristan, bilo da učite od početka ili samo želite da popravite postojeće daktilografske sposobnosti. Autori jemče da se za 15 dana može znatno popraviti brzina unosa teksta, a taj optimizam utemeljen je na činjenici da je na razvoj ovakvog sistema utrošeno više od 12 godina istraživanja i razvoja.

Program učenja počinje kratkim testom aktuelnih sposobnosti korisnika, na osnovu čijih rezultata program generiše redosled i obim individualnih kurseva (svaki korisnik dobija sopstveni profil i program za praćenje napretka). Lekcije nisu nimalo zamorne, naprotiv – kratke su, temeljne i odvijaju se postepeno, uz konstruktivne savete virtuelnih tutora i konstantno praćenje učinka kako zahtevi vežbi ne bi premašili trenutne sposobnosti polaznika i izazvali nepotrebnu frustraciju. Sve u svemu, tutorijal obuhvata 80 vežbi kucanja, tokom kojih korisnik prepisuje tekst koji mu predstavlja Garfild, ukucava tekst na osnovu usmenog diktata (nažalost, samo na engleskom jeziku) ili se zabavlja duhovitim typing igrama. Program može da, preko tzv. hiPal sistema, analizira učinak u radu s drugim programima (procesori teksta, programi za razmenu e-pošte) i predlaže vežbe za unapređenje veštine. Nešto prostora posvećeno je i savetima u vezi s ergonomski pravilnom organizacijom rada na tastaturi.

Ono što će Typing Pal učiniti privlačnim za klince je inteligentno osmišljeno korisničko okruženje, zasnovano na razumljivim wizardima, jednostavno koncipiranim vežbama i neodoljivo šarmantnoj audio-vizuelnoj podlozi. Ukratko, pun pogodak.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Interaktivna auto-karta DDORMAP
Garfield Typing Pal
Šta mislite o ovom tekstu?
Britannica Kids Encyclopedia
Netter Interactive Atlas of Clinical Anatomy 2.0

Potrebno:
Windows, Pentium 3, 500 MHz, 256 MB RAM
Veličina:
1 CD, 20 MB na HD
Cena:
600 dinara
Adresa:
http://garfield .typingpal .com
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera