TEST FUN<>
012007<><>

Desktop Icon Toy 1.6

Manipulacija ikonicama na 1001 način

Programi za manipulaciju ikonicama na desktopu, iako vrlo zastupljeni, uglavnom nude ograničen dijapazon mogućnosti. Redizajniranje izgleda, uz postojanje opcija za „bacanje” senki i implementiranje efekta transparentnosti praktično su jedine akcije na koje možete računati. S druge strane, postoje i ostvarenja koja će na sasvim drugačiji način pokušati da vam omoguće manipulaciju prečicama – nudeći gomilu manje korisnih funkcija koje su tu pre da zabave nego da posluže nečem korisnom.

Desktop Icon Toy softverske grupe iDeskSoft jedan je od alata čija je namena da korisnicima omogući zabavnu manipulaciju ikonicama na 1001 luckast način. Ono što ćete s ikonicama moći da „uradite” ako instalirate ovaj program, do sada još nije viđeno u ostvarenjima slične namene. Ipak, pre nego što se bacite na instalaciju, moramo vas upozoriti da neke od ponuđenih operacija mogu izazvati pravu zbrku na desktopu, što može da zada priličnu glavobolju – čak i iskusnim korisnicima.

Ono zbog čega je Desktop Icon Toy toliko zanimljiv jeste to što sadrži simbiozu različitih načina manipulacije. Pre svih, izdvajaju se komande za definisanje položaja ikonica na ekranu. Pored standardnih Layouta za parkiranje prečica u odnosu na jednu od ivica ekrana, tu su i oni koji omogućavaju njihovo smeštanje po obodu ekrana, u obliku kruga/krstića, pa čak i tako da svojim oblikom i zauzetim položajem informišu korisnika o tačnom vremenu (na ekranu se ispisuje tekući sat). Pomeranje prečica ne odvija se momentalno, nego je animirano i može se obavljati po principu jedna po jedna prečica ili sve odjednom (efekat je neobičan i originalan), a zanimljivo je što se po podizanju operativnog sistema njihov položaj može nasumično menjati.

Sledeća funkcija bi se, u neku ruku, mogla označiti kao korisna. Reč je o manipulisanju načinima za prikaz teksta smeštenog ispod ikonice u momentu kada se iznad nje nalazi pokazivač. Slova tada mogu menjati (naizmenično) veličinu, ceo tekst može da treperi u jednakim vremenskim intervalima (da blinkuje), a možete ga i potpuno eliminisati sa ekrana (bez ručnog brisanja). Da stvar bude još upečatljivija, omogućen je i obrnut proces – uklanjanje ikonica sa ekrana uz čuvanje tekstualnih potpisa. Program donosi i mogućnost zamene standardnih tooltipova vizuelno prijemčivijim prikazom.

Konačno, iz mora funkcija izdvojili bismo i one koje služe za uklanjanje ikonica sa ekrana. Naime, jednim potezom one se mogu skloniti s desktopa kao da nikad nisu ni postojale. S obzirom na to da to baš i nije preterano korisno, autori su osmislili još dva upotrebljivija načina da se postigne sličan efekat. Prvi podrazumeva cloakovanje ikonica svaki put kada se pointer miša pomeri na neokupirano mesto na desktopu, dok drugi funkcioniše po principu tzv. gubitka fokusa – kada se korisnik pozicionira na neki od aktivnih prozora, ikonice nestaju, a ponovo postaju vidljive povratkom na desktop. Zgodno!

Vladimir PISODOROV

 
Vista Customization Pack 3.6
Skinny Clock 1.0 beta 2
My Digital Screensaver 2.5
2-Fiddy MP3 Alarm
Aquatic Bar 1.0.1
Desktop Icon Toy 1.6
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows
Veličina:
416 KB (trial), 704 KB na HD
Cena:
13 dolara, proba 14 dana.
Adresa:
www .idesksoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera