LAKI PINGVINI<>
012007<><>

Kalarm 1.4.6

Da budete tačni kao „švajcarac”

Ljudski je grešiti, ali ako veoma rano shvatite da vas je opseo čika Alchajmer, onda treba dobro da razmislite o podsetniku na računaru. Beleške na papirićima su nepraktične jer se lako zagube, podsetnik na mobilnom telefonu pati od mogućnosti da se baterija istroši baš kad alarm treba da vas obavesti o nekom događaju, a i morate da razmišljate o tome da vam uvek bude pri ruci. PDA je možda uzeo neki prijatelj samo na dan-dva i ne razmišlja o tome da ga vrati nazad. Zato nam je potrebno parče softvera koje čuči u pozadini i čeka trenutak da nas obavesti o nečemu. Sve to rade servisi at i cron, ali nama je potrebno nešto jednostavnije, što se obavlja pomoću nekoliko klikova mišem.

KAlarm je upravo to. Izgrađen je na osnovu grafičke biblioteke Qt i sastavni je deo paketa KDEPIM (još jedna alatka iz KDE okruženja), mada se može i posebno preuzeti sa matične stranice projekta. Preveden je na preko 60 svetskih jezika, a među njima su i srpska ćirilica i latinica. Najkraće rečeno, KAlarm je grafički interfejs za definisanje alarma i podsetnika sa porukama koje se pojavljuju u zakazano vreme u iskačućem prozoru, uz prateće zvučne efekte, sa ili bez ponavljanja, potvrde čitanja i odlaganja obaveštenja. Takođe služi za pokretanje bilo koje komande ili programa koji su dostupni na računaru u zakazano vreme, sa ili bez ponavljanja, i, kao šlag na tortu, omogućava slanje elektronske poruke u zakazano vreme (kada treba da „izvadite fleku” kod lepše polovine, neka vaša draga misli da niste zaboravili njen rođendan i pošaljite joj e-poruku na vreme, iako ste usred posla).

Do KAlarma se dolazi preko K menija Utilities: PIM i kada se pokrene, dobija se prozor jednostavnog interfejsa koji krije pregršt mogućnosti. Nakon prvog pokretanja, redovno će se smeštati u systray pri svakom pokretanju sistema i voditi računa o onome što mu je zadato.

Dodavanje podsetnika je izuzetno jednostavno. Dovoljno je iz menija File izabrati stavku New Alarm ili iz menija koji se dobija desnim klikom na ikonicu u systrayu, a najjednostavnije je klikom na prvu ikonicu na toolbaru. Pored praznog, moguće je definisati i šablonska obaveštenja tako što se iz menija Actions izabere stavka Create Template... Definišu se sve one opcije za koje se želi da kasnije pri kreiranju novog podsetnika budu automatski dostupne (npr. tekst budućih e-poruka).

U dijalogu za podešavanje podsetnika postoje dve kartice: Alarm i Recurrence. Na prvoj kartici određuje se vrsta podsetnika (tekstualna poruka, sadržaj neke tekstualne datoteke ili slike, izvršavanje neke komande ili slanje e-poruke). Za tekstualnu poruku se mogu definisati boja pozadine te familija, vrsta, veličina i boja fonta (Font & Color...). Kako tekstualnoj tako i poruci iz datoteke može se pridružiti i zvučno obaveštenje, i to običan „bip” sa zvučnika u kućištu, neka audio-datoteka (podržani su formati WAV, MP3, OGG i AIFF) ili čitanje teksta podsetnika sintetičkim glasom (koriste se postavke Festival iz panela Control Center), što dobro radi sa tekstom na engleskom jeziku, ali za srpski baš nije prijatno za uvo. Sledeće što se određuje jesu datum i vreme prikazivanja podsetnika, izvršavanje komande ili slanja e-poruke odnosno vreme koje je proteklo od trenutka kreiranja podsetnika.

Treći korak se svodi na jednostavan izbor režima ponavljanja i kompleksno usložnjavanje tog koraka. Naime, opcija Simple Repetition omogućava određivanje vremenskog intervala i broja ponavljanja obaveštenja, tj. koliko će to vremenski trajati, na mikroplanu. Na kartici Alarm još se može aktivirati podsetnik za određeno vreme unapred. Tu je takođe i opcija ignorisanja obaveštenja ako istekne vreme predviđeno za prikazivanje obaveštenja, a korisnik ga ne vidi. Preostaju još opcije za potvrdu čitanja obaveštenja i za prikazivanje kreiranog obaveštenja u KOrganizeru.

Ponavljanje podsetnika na makroplanu definiše se na kartici Recurrence. Dostupne su sledeće grupe: obaveštenje po svakom pokretanju računara, na sat i minut, dnevno (npr. svaka tri dana), nedeljno (npr. svake druge sedmice u utorak), mesečno (npr. svake treće srede svakog drugog meseca odnosno svakog desetog u mesecu na svaka četiri meseca) i godišnje (npr. svake godine dvadesetog u januaru, martu i avgustu).

Da ne bude previše „jednostavno”, ovde se može odrediti i kada će ponavljanje da bude završeno. Tako se na primer može odrediti da se obaveštenje ponavlja samo tri puta, da se ponavlja sve do određenog datuma, odnosno da se ponavlja zauvek.

Treći stepen kompleksnosti se ogleda u mogućnosti definisanja datuma kada se obaveštenje neće ponoviti. Na primer, hoćemo da nas svakog dana u 18:00 računar podseti da pogledamo omiljenu seriju na TV-u, ali da to ne uradi 5. decembra jer tada treba pripremiti materijal za januarsko izdanje „Sveta kompjutera”.

Ovaj kompleksni sistem ponavljanja ne odnosi se samo na tekstualne poruke, već i na izvršavanje komandi. Ako je izbor pao na ovu opciju, može se uneti putanja do komande ili programa koji treba pokrenuti u određeno vreme, a može se i napisati Bash skripta koju treba izvršiti direktno u KAlarmu. Izlaz komande ili skripte može da se ne prati uopšte, da se beleži u određenu log datoteku odnosno da se komanda izvršava u terminalu. U podešavanjima programa može se odrediti da li će to biti xterm, Konsole ili neki drugi terminal.

Ostaje još mogućnost slanja elektronske pošte u zakazano vreme. Ovde treba odrediti od koga će poruka biti poslata (pošiljaoca), kome će biti poslata, temu poruke, sadržaj (tekst) poruke, može se prikačiti i neka datoteka – attachment (slika, flash animacija i slično), i to ne samo jedna već više njih (priložene datoteke su prikazane u dropdown listi Attachments), a mogu se i uklanjati klikom na dugme Remove. Ovde je i opcija Copy email to self koja omogućava da poruka bude poslata i pošiljaocu kako biste se uverili da je stvarno poslata onome kome ste želeli. U podešavanjima programa se vrši izbor sistema, tj. programa preko kojeg će se slati pošta, a to su KMail ili sendmail deamon. Tu se može predefinisati i od koga će poruka da bude poslata, da li će se nekome poslati „nevidljiva kopija” (BCC), da li će korisnik biti obavešten kada se poruka pripremi za slanje u sendmail deamonu i da li će kopija poruke biti smeštena u KMail direktorijum sent-mail u slučaju da je izabrana opcija slanja sendmail.

Od ostalih opcija u podešavanjima programa, izdvajamo definisanje izvršavanja podsetnika za 29. februar prestupne godine. Ako se dogodi da neko ponavljanje (npr. svakog trećeg dana) padne baš 29. februara, možete odrediti da li će to ponavljanje biti izvršeno 28. februara, 1. marta ili uopšte neće biti izvršeno.

Novina u verziji 1.4.6 u odnosu na prethodnu jeste dijalog za slanje autorima reakcija o programu. Primetićete dva smajlija (jedan nasmejani i drugi tužni) na desnoj strani menija. Oni se pojavljuju na svakom dijalogu programa i omogućavaju brz pristup dijalogu u kojem se može odrediti da li vam se neka opcija sviđa ili ne sviđa i upisati poruku tj. utisak o toj opciji te poslati komentar klikom na dugme Send Comment. Prikazivanje ova dva dugmenceta koja s vremenom počinju da smaraju može se isključiti u pomenutom dijalogu, a jedini način da se pristupi ovom dijalogu nakon toga jeste preko ikonice koju treba izvući na toolbar. Čudi što ove opcije nema u podešavanjima programa. Pored ovoga, mogu se predefinisati boja pozadine i fonta, kao i familija, veličina i stil fonta za ispis tekstualnih poruka.

Pomenućemo još mogućnost uvoza podsetnika iz datoteka kalendara (meni File, opcija Import Alarms...), kao i uvoz rođendana (meni File, opcija Import Birthdays...).

Za iskusne korisnike koji vole konzolu sve ovo je dostupno i preko cron daemona, ali je ostalima mnogo lakše da to urade preko Kalarma. Ne zaboravite da namestite KAlarm da vas 31. decembra u 23:59 probudi kako biste čestitali Novu godinu onome kome već treba da je čestitate pa lezite mirno i spokojno se odmorite, bez bojazni da ćete nešto propustiti. Srećna vam Nova 2007. godina!

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
RMS, GNU, GPL, FSF, OSI i ostale skraćenice
Kalarm 1.4.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Freespire 1

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
4 MB RPM, 10 MB na HD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .astrojar .org .uk /linux /kalarm .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera