PD KUTAK<>
122006<><>

Light Artist 1.3

Unošenje svetlosti u fotografije

Problem sa korisnicima digitalnih fotoaparata je što uglavnom ne znaju kako da pravilno podese brojne funkcije. Dok su klasični analogni „idioti” sve radili automatski, kod digitalnih fotoaparata (pa čak i kod najjednostavnijih modela) na raspolaganju stoji gomila parametara koji se mogu podešavati. Najčešće se dešava da su fotografije preeksponirane ili podeskponirane, to jest da su previše svetle ili tamne. Nekad se podešavanjem osvetljenja i kontrasta (ili gama korekcijom) ne mogu dobiti zadovoljavajući rezultati jer se načinjene promene odnose na celu fotografiju. U tim situacijama dobro bi došao alat koji omogućava promenu osvetljenja samo dela fotografije.

Baš to smo pronašli u programu pod imenom Light Artist. Uz njegovu asistenciju svojim fotografijama možete dodeliti realistične efekte osvetljenja. Čak i ako je originalna fotografija odlična, uz ovaj program možete da joj udahnete malo života. Light Artist možemo uporediti sa procedurama za osvetljenje 3D scena u programima za 3D rendering. Jedina je razlika što se ovde osvetljenje umesto nad trodimenzionalnim scenama postavlja nad dvodimenzionalnim fotografijama. Ali, zahvaljujući veoma dobrom algoritmu za proračun osvetljenja, rezultati koji se dobijaju gotovo da se mogu meriti sa pomenutim profesionalnim alatkama.

Program ima dovoljno opcija da može da promeni fotografiju toliko da i sam njen autor dobije utisak da se radi o nekoj potpuno drugačijoj fotografiji. Najbolji efekat se, naravno, postiže kod fotografija koje su snimljene pod slabim osvetljenjem i na kojima postoji nedostatak boja. Recimo, čest problem takvog tipa je „kada belo postane sivo”. Umesto da koristite deteržent iz dotične reklame, za samo nekoliko poteza u Light Artistu dobićete fotografiju kakvu ste već u startu želeli da napravite.

Light Artist dozvoljava da se na slici postavi praktično neograničen broj izvora osvetljenja. Pri tome možete birati i način osvetljenja. Spot osvetljenje možemo u realnom životu uporediti sa osvetljenjem reflektora. To je osvetljenje iz jedne tačke koje se širi samo u granicama koje ste odredili. Omni osvetljenje je najbolje koristiti za pojačanje efekata kružnih izvora svetla kao što su lampe, sunce, mesec ili ako želite da neku veću površinu osvetlite svetlom koje se rasipa u svim pravcima. I, na kraju, tu je i paralelno osvetljenje koje simulira osvetljavanje iz velike daljine (dnevno svetlo koje baca senku u određenom pravcu). Za svaki od ovih tipova postoje odgovarajući parametri kojima se mogu podešavati jačina i intenzitet osvetljenja i boja osnovnog svetla. Pomenućemo i ambijentalno osvetljenje koje je u stvari samo preimenovana funkcija brightness. Osim definisanja izvora svetla i njegove boje, na raspolaganju stoji i rudimentarno podešavanje karakteristika materijala na koje pada svetlo. Ovde se može podesiti samo stepen reljefnosti i „glatkoće” materijala, ali se njihovim kombinovanjem mogu dobiti raznoliki konačni rezultati (počev od imitacije emboss efekta, do naglašavanja ivica objekta).

Kada jednom podesite sve parametre, možete ih snimiti i kasnije pozivati iz liste za obradu drugih fotografija. U programu već postoji desetak gotovih preseta kojima se odmah možete igrati i modifikovati ih prema svojim potrebama. Jedina „mana” programa jeste što ga za punu funkcionalnost morate kupiti jer se u neregistrovanoj verziji preko slike ispisuje vodeni žig pa je ona neupotrebljiva za bilo koju kasniju primenu.

Branislav BUBANJA

 
Internet Explorer 7
WinZip 11 Beta
JukeItUp 1.61
Windows Live Mail Desktop Beta
Light Artist 1.3
Šta mislite o ovom tekstu?
1 Click PC Fix 2006 3.2
Windows Live Messenger 8
TED Notepad 5.0.1
Strong VMenu 1.05
FontExplorerL.M. 4.8.0
Process Explorer 10.2
Cleanse Uninstaller 1.8
TileMage Image Splitter

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,69 MB (demo), 3,92 MB na HD
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .vicman .net /lightartist
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera