LAKI PINGVINI<>
122006<><>

EasyTAG 1.99.12

Upravljanje informacijama audio-datoteka

Kada radimo ili se zabavljamo, volimo da nam nešto svira u pozadini, a ono što svira – to je muzika. Za kolekcionare je veoma bitno da svaka datoteka bude dobro tagovana, tj. da u nju budu zapisane ispravne informacije o izvođaču, nazivu numere, albumu na kojem se nalazi, godini izdavanja, kao i drugi manje ili više bitni podaci.

EasyTAG je program za pregled i ažuriranje tagova u MP4/AAC, MP3, MP2, Ogg Vorbis, FLAC, MusePack i APE datotekama. Interfejs je intuitivan i lako svarljiv pa je za svakodnevnu upotrebu potrebno izdvojiti do 20 minuta da bi se upoznala funkcionalnost programa. Vertikalno je podeljen na tri panela koji sadrže stablo direktorijuma, sadržaj izabranog direktorijuma i META informacije za izabranu datoteku.

Omogućava baratanje sledećim poljima: naziv numere, izvođača i albuma, redni broj albuma ili diska (npr. za album na 2 CD-a), godinu izdavanja, redni broj numere i ukupan broj numera na albumu, muzički pravac (žanr), komentar, kompozitor, naziv originalnog izvođača (za slučaj da je u pitanju obrada), kopirajt, URL i potpis osobe koja je sve to enkodirala (ripovala, konvertovala ili šta god drugo uradila da dođe do krajnjeg digitalnog zapisa). Pored ovih standardnih polja, može se postaviti i slika za izabranu datoteku (npr. naslovna strana albuma) za formate koji to podržavaju.

Sadržaj svakog ovog polja može se postaviti generalno za sve izabrane datoteke klikom na dugme-kvadratić s desne strane željenog polja. Upotrebna vrednost ove funkcije dolazi do izražaja pri postavljanju izvođača, albuma, godine izdavanja i drugog za ceo album, ukoliko to nije moguće uraditi skeniranjem na osnovu naziva direktorijuma i datoteka.

Funkcija skeniranja omogućava kako popunjavanje tagova na osnovu naziva direktorijuma i datoteka u više nivoa tako i preimenovanje datoteka na osnovu informacija u tagu. Pored predefinisanih šablona za tagovanje, moguće je u bazu šablona dodavati i sopstvene, u zavisnosti od potreba i načina na koji se kolekcija sortira. Postoji i mogućnost tagovanja iz CDDB-a sa automatskim i manuelnim pretraživanjem izvođača i albuma, pa je sve što se nalazi u freedb.org bazi dostupno za upisivanje u datoteke.

Da podsetimo čitaoce sa jeftinijim ulaznicama: CDDB je baza podataka kompakt diskova na Internetu koja sadrži informacije o audio-diskovima i omogućava klijentskim aplikacijama (softverskim plejerima i CD greberima) da na osnovu skoro jedinstvene identifikacione sume (otiska) diska ili pojedinačne numere prepoznaju i preuzmu odgovarajuće informacije za neobeleženi materijal na računaru (ako, recimo, zaboravite da pri ripovanju muzike sa AudioCD-a kažete programu koji to radi da upiše informacije o izvođaču, albumu, nazivu pesme, godini izdavanja i slično pa kasnije poželite da znate ko i šta peva u datoteci Unknown Artist/Track 05.mp3).

EasyTAG takođe čita i informacije iz zaglavlja datoteka pa za izabrani direktorijum prikazuje ukupnu veličinu i trajanje svih numera u njemu odnosno za izabranu datoteku vrstu (kodek), bitrate, frekvenciju, režim semplovanja, veličinu i trajanje.

Valja pomenuti da EasyTAG barata UNICODE tagovima i nazivima datoteka, sa ID3v1 i ID3v2 formatima tagova. Skener omogućava promenu „_” i „%20” u razmak odnosno razmaka u „_” u nazivima datoteka i tagovima, vodi računa o velikom početnom slovu reči u tagu, a može i da ukloni sve tagove iz izabranih datoteka, ako vam to nešto znači. A kada muziku obeležite onako kako vam to odgovara, izabrane datoteke odnosno direktorijume možete ubaciti u omiljeni audio-plejer (koji ste izabrali u podešavanjima programa) prečicom ’Alt+X’ odnosno izborom stavke Run Audio Player iz menija Misc i uživati u plodovima svoga rada.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
XGL i AIGLX 3D grafička okruženja
KRename 3.0.12
EasyTAG 1.99.12
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
759 KB RPM, 2,12 MB na HD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
easytag .sf .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera