TEST RUN<>
112006<><>

ACD Systems ACDSee 9.0 Photo Manager

Korak od sedam milja

Kao i prethodnih nekoliko sezona, dolazak jeseni na softverskoj sceni, pored ostalih stvari, obeležio je izlazak jednog od najpopularnijih komercijalnih programa za pregledanje, organizaciju i obradu slika – ACDSee. Ukoliko, makar površno, pratite dešavanja na ovom polju, izneseni podatak ne treba nimalo da vas začudi – odgovorni ljudi u kompaniji ACD Systems sasvim dobro znaju zašto je to tako. Taman kada ste se vratili sa letovanja vašeg života, tu je nova, moćna alatka koja će vam pomoći da upečatljive momente zabeležene u obliku fotografija na jednostavan način „iščupate” iz digitalnog aparata, sortirate i na kraju dana uživate gledajući ih na monitoru.

Iako je prethodnih nekoliko verzija programa ličilo na sve samo ne na jednostavan program za pregledanje fotografija (što je, donekle, srozalo stečeni ugled i nateralo pojedine korisnike da se okrenu alternativnim rešenjima), prošlogodišnje izdanje pokazalo je da „trust mozgova” dotične kompanije ipak zna šta radi. Upravo zbog toga, verzija 9 iščekivana je sa neobičnim zanimanjem, pogotovu ako se zna da ni konkurencija u poslednje vreme nije sedela skrštenih ruku.

Na prvi pogled, ACDSee 9 koristi identično radno okruženje kao i prethodna verzija, što i nije tako loše, pogotovu ako ste, koristeći prethodne verzije, navikli na organizaciju radnog prostora i raspored komandnih dugmića i opcija. Za inicijalno snalaženje u moru funkcija neće biti potrebno utrošiti puno vremena, pa je samim tim uočavanje i primena implementiranih poboljšanja manje bolno iskustvo nego u prethodnim prilikama. Odmah na početku treba reći da ACDSee ne donosi onoliko novina koliko smo se u početku nadali (to jest, očekivali), ali da su one pravilno izabrane i inkorporirane baš na onim mestima na kojima je „duvala” najveća promaja. Pokazalo se da je upravo to jedan od razloga zbog kojih ACDSee 9.0 čeka lepa budućnost.

Kao sigurno najveću novinu izdvojili bismo podatak da program sada znatno brže reaguje na komandu korisnika za „iscrtavanje” slike na ekranu (latentnost u ovakvim situacijama označena je kao jedna od najvećih mana programa u proteklom periodu). Vreme odziva je gotovo trenutno i uopšte ne zavisi od broja datoteka koje se nalaze u direktorijumu iz kojeg se slika poziva (podrazumeva se da u pozadini nije aktivna nijedna instanca programa). Zasluge za zatečeno stanje stvari treba pripisati specijalno osmišljenom programskom modulu nazvanom Quick View, zaduženom isključivo za brzo prikazivanje željenog sadržaja na ekranu. U pitanju je spretno uobličen programski algoritam koji, pored prikazivanja slike na ekranu (u prozoru ili preko celog ekrana), donosi svega još nekoliko osnovnih mogućnosti (rotiranje prikaza, recimo), a s druge strane korisnika lišava svih naprednih funkcija (nema thumbnailova, grupisanja slika, obradnih alatki...) koje mu za brzo „listanje” materijala nisu ni potrebne. Naravno, upravo se u ovoj činjenici i krije tajna postignute brzine, jedino ostaje pitanje zašto je autorima programa trebalo ovoliko vremena da to uoče i implementiraju u programsko jezgro. Prebacivanje u full režim rada vrši se jednostavnim pritiskom na ’Enter’ ili klikom na odgovarajuću ikonicu.

Unapređenje su doživele i obradne alatke. Ono što će mnoge obradovati jeste podatak da se, tako često korišćena, akcija uklanjanja efekta „crvenih očiju” sada može obaviti pomoću samo jednog klika mišem. Naime, programeri su pronašli način da se kompletan posao obavi automatski (dakle, bez označavanja površina sa kojih se crvenilo želi ukloniti), mada je zadržana i mogućnost ručnog brisanja viđena u prethodnim verzijama. S druge strane, tu je i alatka Shadow/Highlight koji na efektan način omogućava da se nepravilno eksponiranim fotografijama (previše tamnim/svetlim) udahne potrebna doza života kako bi postale iole upotrebljive za dalji rad. Iako nije svemoćna, ova opcija pokazala se kao iznenađujuće korisna, a na pojedinim primercima dobijeni rezultati prevazišli su sva naša očekivanja. Ipak, ono što je najzanimljivije jeste činjenica da su autori uspeli da izrade takav algoritam koji će izmene vršiti samo na potrebnim mestima, dok će „dobri” delovi slike ostati potpuno imuni na načinjene izmene.

Kada je organizacioni deo programa u pitanju, ACDSee 9.0 donosi nekoliko osvežavajućih novina. Pre svega, tu je mogućnost automatske katalogizacije slika po jednom od brojnih kriterijuma (na primer, na osnovu podataka zabeleženih u EXIF zaglavlju), bez ikakve intervencije korisnika. Po principu automatizma funkcioniše i opcija Calendar Event View, s tom razlikom što se u ovom slučaju slike grupišu po datumu, a korisniku je ostavljena opcija upisivanja tekstualnih komentara i određivanje slika koje će vizuelno reprezentovati sadržaj svake (datumske) celine ponaosob. Konačno, za one koji su zabrinuti za privatnost, autorski tim implementirao je opciju putem koje se odabrane slike mogu smestiti u naročit direktorijum, „zaključati” šifrom i na taj način skloniti od pogleda znatiželjnika.

Još jedna novina koja je zaslužila da je pomenemo jeste opcija ACDSee Showroom. Reč je o praktično izdvojenoj programskoj celini koja služi za prikazivanje slika na desktopu bez prethodnog pokretanja glavnog programa (nalik klasičnoj slideshow funkciji „skockanoj” na ograničen prostor). Korisnik može da odredi veličinu prozora (u tri predefinisana koraka) i tip okvira, definiše stepen providnosti ekrana, interval i redosled smenjivanja slika na ekranu, a zatim se prepusti uživanju u odabranim fotografijama (dovoljno je navesti direktorijum), ma koji posao u tom trenutku obavljao.

Na kraju, ostaje samo da vam toplo preporučimo korišćenje novog ACDSeeja. Ako ste zbog brljarija autorskog tima propustili neku od prethodnih verzija, postarajte se da to ne bude i sada slučaj. Čak je i cena programa na strani korisnika – od izdanja za prošlu godinu, ACDSee je pojeftinio za čitavih 10 novčanih jedinica. Nije za zanemarivanje!

Vladimir PISODOROV

 
ACD Systems ACDSee 9.0 Photo Manager
Šta mislite o ovom tekstu?
Ableton Live 6.0.1
DVD Slideshow Builder 1.3.10
IncrediFace 1.5
Mightsoft Audio Editor Pro 2.21
GetData­Back, Active Undelete, EasyRecovery Pro, Recover My Files, R-Studio, Virtual Lab

Potrebno:
Windows 2000/XP, Pentium 3/550 MHz, 256 MB RAM
Poželjno:
Pentium 4/1,7 GHz, 512 MB RAM
Veličina:
23,7 MB (trial), 29,7 MB na HD
Cena:
40 dolara, proba 7 dana.
Adresa:
www .acdsee .com /products /acdsee /index
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera