LAKI PINGVINI<>
112006<><>

Filelight 1.0

Inspektor Nagib, odeljenje za izgubljeni prostor

Ranije smo pominjali alat za identifikaciju „parazita” koji zaposedaju slobodan prostor na disku i svakog časa ostavljaju sve manje i manje slobodnog prostora. Da se podsetimo, bio je to jGoodies jDiskReport (SK 08/2005). Međutim, on nije usamljen u tom opasnom poslu tumaranja po budžacima fajl sistema. FileLight 1.0 je jednostavan alat namenjen KDE okruženju (ali nije ograničen samo na njega), koji analizira strukturu direktorijuma i pravi vizuelni prikaz zauzetosti prostora u vidu sistema prstenova. Najsvežije izdanje do trenutka zaključivanja ovog broja SK jeste verzija 1.0, objavljena 2. septembra, koju smo testirali.

Fire Up & Go

Kada se prvi put klikne na FileLight, udobno ugnežden u podmeniju Utilities glavnog menija okruženja, prozor programa se otvara za tili čas. Raspored komponenti je očekivan: jednostavan sistem menija od kojih je pomena vredan meni Scan, toolbar sa dugmetima za kretanje kroz obavljena skeniranja, osvežavanje i zaustavljanje skeniranja i polje za izbor putanje direktorijuma koji treba skenirati. Glavni deo prozora zauzima spisak diskova/putanja koji se mogu analizirati, označenih u formatu tačka montiranja (uređaj).

Na prvi pogled, ništa spektakularno. No, prvi korak do uvida u zauzeće prostora željenim i neželjenim datotekama sastoji se od toga što iz menija Scan treba izabrati putanju koja će biti anlizirana (predefinisani su HOME i ROOT direktorijumi, a može se izabrati i neki drugi). Ako tačno znate o čemu želite da dobijete izveštaj, može poslužiti linija za unos putanje do direktorijuma za analizu u toolbaru. Dovoljno je uneti putanju, pritisnuti ’Enter’ i sačekati da se skeniranje sistema direktorijuma obavi. Dužina skeniranja zavisi od broja datoteka u direktorijumu koji se analizira i od brzine (vaše) mašine koja ovaj posao obavlja.

Kada je analiza okončana, iscrtava se grafički sistem prstenova koji oslikavaju zauzetost prostora direktorijumima i datotekama. U središtu je ispisana ukupna veličina analiziranog korenog direktorijuma, dok je u desnom uglu statusne linije ispisan broj datoteka koje su „propuštene” kroz Filelight.

Svaki prsten čini jedan nivo direktorijuma i izdeljen je na parčiće koji predstavljaju poddirektorijume. Svaki nivo je obojen drugačijom bojom, dok krajnji, gotovo sivi parčići prstenova predstavljaju velike datoteke (npr. video-datoteke).

Kada se kursor postavi iznad parčeta prstena, u tooltipu se ispisuje naziv tog direktorijuma/datoteke, kao i informacije o veličini (u GB/MB/KB i procentualni odnos gledano u odnosu na prikazani koreni direktorijum), kao i broj datoteka koji se nalazi u parčetu prstena/direktorijumu. Na svako parče prstena može da se klikne, čime se ulazi u prstenasti prikaz zauzetosti tog direktorijuma (on postaje koreni direktorijum u prikazu), to jest ako je u pitanju datoteka (video, audio ili bilo koja druga), ona se otvara u programu koji je dodeljen tom tipu datoteka u okruženju (npr. za AVI se otvara Kaffeine, za MP3 Amarok itd.).

Povratak na prethodno prikazani direktorijum postiže se krajnjim levim dugmetom na toolbaru (Back), dok se u roditeljski direktorijum prelazi trećim dugmetom na toolbaru (Up) ili klikom na centralni deo sistema prstenova u kojem je ispisana ukupna veličina korenog direktorijuma. Ponovno skeniranje direktorijuma koji je prikazan postiže se četvrtim tasterom Rescan (prečica ’F5’).

U podešavanjima programa može se odrediti koji direktorijumi neće biti skenirani. Na primer, podrazumevano se zaobilaze direktorijumi /root, /dev, /proc i /sys, a mogu se dodati i drugi. Ovo je posebno korisno kod skeniranja korenog direktorijuma fajl sistema. Opcija „Scan across filesystem boundaries” omogućava da na izabranoj putanji budu skenirani i poddirektorijumi u koje je montiran neki uređaj. Kada je ova opcija isključena, skeniraju se samo direktorijumi koji su realno prisutni na disku (nisu montirani), a ostali se zanemaruju.

• • •

U toku testiranja ustanovili smo da je program stabilan i brz u analiziranju strukture direktorijuma koliko i jDiskReport. Uočili smo nedostatak koji se ogleda u pogrešnom prikazivanju veličine direktorijuma kojima korisnik nema pravo pristupa (npr. home direktorijumi drugih korisnika na sistemu).

Različiti korisnici će FileLight različito oceniti. Oni koji bi hteli da na brzinu vide šta je i koliko zauzelo određeni direktorijum, biće zadovoljni FileLightom. S druge strane, oni koji žele detaljniji izveštaj „u sitna crevca”, izabraće jDiskReport zbog mnogo više mogućnosti koje pruža. Ono što je najbitnije, svaka publika ima alatku po svojoj volji.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
DamnSmall Linux
Slackware 11.0
Filelight 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
GNU/Linux, Qt 3.x
Veličina:
150 KB RPM paket, 353 KB na HD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .methylblue .com /filelight
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera