TEST PLAY<>
112006<><>

Microsoft Flight Simulator X

Evaluaciju nekog softverskog proizvoda retko kada ima smisla početi od kraja, tj. analizirati ga sa tačke moguće upotrebljivosti prosečnom potrošaču na globalnom tržištu koje je njegova ciljna grupa. Microsoft Flight Simulator X u potpunosti zaslužuje takav pristup iz prostog razloga što nikada u igračkoj industriji nije bilo igre koju u trenutku publikovanja može da igra manji broj ljudi. Hardverska zahtevnost najnovije edicije najpopularnijeg civilnog simulatora letenja na svetu probija granice dobrog ukusa, svrstavajući se u kategoriju sa jednim predstavnikom. Samim sobom. MSFSX je uspeo da osvoji još jedan tron, ali na vrhu ove piramide može samo da stoji, nervozno se smeška i izgleda „stupid” u najsirovijem smislu tog pojma. Ovacije i zvezdana prašina će ovoga puta izostati.

Ukoliko živite na širem području Balkana, budite sigurni da nemate mašinu koja će MSFSX terati na više od 10 frejmova na iole pristojnim podešavanjima. Bolje rečeno, šanse da posedujete PC koji će vas ugostiti sa 2 fps kreću se u rasponu od 80 do 90%. Ovolika hardverska zahtevnost nije posledica neverovatnih tehničkih osobina igre, već puke neoptimizovanosti koda. Ili nečeg goreg? S obzirom na to da je MSFSX na tržište trebalo da izađe zajedno sa Windowsom Vista, pomalo nas je začudilo njegovo preuranjeno publikovanje. A onda je iz samog MSI-a puštena službena buva da će „prava lepota i prave performanse” novog simulatora biti moguće samo na Windowsu Vista! Internetom su počeli da kruže screenshotovi nekoliko kadrova MSFSX-a „grebovani” sa mašine koja tera XP i one koju pokreće Vista: naravno, na Vista mašini sve izgleda nadrealno bolje i, po rečima autora, sve prosto „klizi”. Oh, volšebne li magije DirectX-a 10! Ovo podseća na sličan „stunt” iste kompanije, koja tvrdi da će Halo 2 u PC izvedbi raditi samo na Visti, bez obzira na to što radi kao sat na Xboxu koji pokreće modifikovani Windows 2000! Give me a break! Microsoft se previše osilio tokom poslednjih nekoliko godina i sad mi je žao što ga onomad nisu razbucali na nekoliko kompanija. Ne želimo da tvrdimo da je igra planski višestruko usporena za upotrebu na Windows XP mašinama, ali nije potrebno da budete freaking Šerlok da to zaključite sami.

Microsoft Flight Simulator X dolazi na 2 DVD-a i kada se instalira, na hard-disku zauzima nekih 14 GB, što i nije neki problem gledano sa čisto prostorne strane. Ono što će vam zasmetati jeste višeminutno učitavanje leta: bez obzira na to da li se radi o free-flight modu ili nekoj od 50 misija, svaki pokrenuti event će zahtevati 3–8 minuta za start, zavisno od količine RAM-a i brzine HDD-a. Čak i na brzim sata 2 RAID setupima, to zna da potraje više minuta. Kakav grozni, debeli i nepodnošljivi slon od igre.

Šta je sa sadržajem? Toga, na sreću, kao u svakoj novoj verziji ne manjka: 24000 aerodroma širom sveta (45 superdetaljno modeliranih), 24 vazduhoplova koji dolaze po defaultu, 50 interesantih i izazovnih single-player misija... Sve ovo važi za deluxe verziju: u standardnoj je svega 20% manje u proseku (sem broja aerodroma, naravno). Igru pokreće novi 3D engine koji pored većeg dela (ne premapiranog) terena nasumično generiše obilje sitnica: flora, fauna, zemaljski, vazdušni i vodeni saobraćaj i slične stvari se u realnom vremenu „materijalizuju” u zavisnosti od dela sveta koji prelećete. Najviše fejslifta su pretrpeli aerodromi koji sada uspešno simuliraju uobičajene aktivnosti vezane za taxing saobraćaja, utovar i istovar tereta i slično.

Za „slobodoručni” letački mod nema mnogo toga da se doda jer je esencijalno isti kao i u prethodnim verzijama. Single-player misije su, međutim, prilično evoluirale u odnosu na Century of Flight, nudeći vam izbor neke od 50 najrazličitijih zabavno-kriznih situacija. Neke od njih su čista boza (letenje nad savanom u ultralakoj letelici u potrazi za izgubljenim mladunčetom slona), dok su neke namenjene profesionalcima (instrumentalno sletanje na aerodrom u Insbruku u uslovima snežne mećave i helikopterska evakuacija radnika sa zapaljene naftne platforme).

Dve osnovne komponente igre, free flight i misije, sada su dopunjene redizajniranim multiplayerom koji ovoga puta omogućava da više igrača deli isti vazduhoplov (kao pilot i kopilot, recimo), što u kombinaciji sa „embedovanom” glasovnom komunikacijom otvara interesantne mogućnosti za daljinsku instruktažu pilota-amatera. Uvedena je i opcija kontrole letenja kojom možete zameniti jezdenje vazduhom i pomoći (ili odmoći) ostalim igračima u istoj zoni.

Konačna ocena? Mislimo da je 83 sasvim dovoljno ukoliko zanemarimo motive vezane za hardversku zahtevnost. Da, MSFSX je najbolja, najkompleksnija i najobimnija civilna simulacija letenja u svemiru, ali fakat da se vuče kao prebijena mačka na najjačim kućnim računarima današnjice ne možemo prenebreći.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Battlefield 2142
Silent Heroes
Caesar IV
FIFA 07
NBA Live 07
Heroes of Annihilated Empires
Lego Star Wars II: The Original Trilogy
Open Season
ParaWorld
Stronghold Legends
Garfield: A Tail of Two Kitties
Desperate Housewives
Microsoft Flight Simulator X
Šta mislite o ovom tekstu?
Warhammer 40.000: Dawn of War - Dark Crusade
Championship Manager 2007
Scarface: The World is Yours
Mage Knight Apocalypse
Just Cause
Joint Task Force
Broken Sword: The Angel of Death
Football Manager 2007

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 4/2 GHz ili ekvivalent, 256 MB RAM, Direct 3D/32 MB
Poželjno:
Intel Core 2 Duo E6400+, 2+ GB RAM, 2xGeForce 7900 u SLI modu
Veličina:
2 DVD-a
Adresa:
www .microsoft .com /games /pc /flightsimulatorx .aspx

83
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera