PD KUTAK<>
102006<><>

Netscape Browser 8.1

Web browser ili sigurnosni alat?

Proizvođač Netscape Browsera koji se sada nalazi u vlasništvu AOL-a predstavio je novu verziju svog programa za surfovanje Internetom. Kako je učešće Netscapea u odnosu na Internet Explorer, Firefox i Operu već neko vreme praktično simbolično, a to stanje se nije popravilo ni nakon verzije 8.0 koja je pokušala da u svet Web čitača unese neke novitete, postalo je očito da se tržišni udeo mora povećati na neki drugi način. I dok konkurenti pokušavaju da u svoje browsere „spakuju” što više funkcija koje će im pomoći da online poslove obave na što elegantniji način (integrišu mail klijente, download menadžere i slično), u poslednjoj verziji Netscapea pokušano je nešto sasvim drugačije.

Verzija 8.0 donela je dualno jezgro, to jest mogućnost da se stranice prikazuju sa Firefox ili Internet Explorer engineom, ali je isto tako u toj verziji nestao mail klijent. U aktuelnoj verziji mail klijent ponovo nedostaje (uprkos negodovanju korisnika), ali smo zato dobili tzv. sigurnosni (Security) centar. Šta u stvari ovaj centar predstavlja? To je skup opcija koje bi trebalo da povećaju bezbednost operativnog sistema. Sastoji se od setovanja rejtinga svakog pojedinačnog sajta, blokiranja pop-up prozora, zaštite od „krađe identiteta” i od antispyware alata.

Prva stvar je instalacija Netscapea. Korisnici koji su nekada davno (pre vremena dominacije Internet Explorera) koristili Internet i, naravno, Netscape, možda se sećaju da su tadašnje verzije ovog programa imale mogućnost definisanja korisničkih profila. Onda je ta mogućnost odjednom nestala (uostalom, kao i sam Netscape) da bi se ponovo pojavila u aktuelnoj verziji. U toku instalacije će vam biti ponuđeno i da odaberete koje rendering sisteme želite da koristite (preporučujemo da čekirate i Internet Explorer i Firefox), a nije na odmet ni uneti ZIP kôd mesta u kojem se nalazite kako biste mogli da pratite vremensku prognozu, lokalne vesti i druge informacije, naravno pod uslovom da ih ima za dato područje. Pomenimo i dva skina koji donose klasičan ili moderan „hromirani” izgled programa.

Očekivano, sačekao nas je MDI (Multiple Document Interface) interfejs koji omogućava rad sa tabovima. Definitivno najbolja stvar kod Netscapea je što za svaku Web stranu možete da odaberete na koji način želite da se renderuje. Trenutno aktivnu rendering mašinu (IE/Firefox) možete videti u donjem levom uglu browsera. Ukoliko primetite da sa aktivnom rendering mašinom postoje problemi u prikazu stranice, sa dva klika mišem možete izvršiti promenu. A ako je u pitanju stranica koju često posećujete, možete programu naložiti da svaki put kada učita datu stranicu, aktivira onu rendering mašinu koja tu bolje funkcioniše. Štaviše, postoji i automatizovana funkcija koja prepoznaje za koju rendering mašinu je stranica optimizovana i koja samostalno aktivira tu mašinu za datu stranicu. Mislimo da ovo predstavlja najelegantnije rešenje za prevazilaženje nekompatibilnosti.

Međutim, Netscape se nije zadržao samo na tome. U setovanjima za svaku stranicu možete da definišete i tzv. rejting sajta (Site Rating). Na raspolaganju su vam tri opcije: puno poverenje u sadržaj stranice (u smislu malicioznosti sadržaja koji se nalazi na toj stranici), neutralno i potpuno nepoverenje. Od odabranog setovanja zavisiće i način učitavanja date stranice.

Blokiranje pop-up prozora je funkcija koju ne treba posebno objašnjavati. Njen zadatak je da vas oslobodi kliktanja na dosadne prozore i prozorčiće sa reklamama koji sve češće „iskaču” prilikom surfovanja. Slično je i sa „krađom identiteta” koja je onemogućena aktiviranjem odgovarajuće opcije.

Veliki novitet sigurno predstavlja uvođenje aktivne zaštite od spyware komponenti. Čini nam se da su autori smatrali da će uvođenje ove opcije biti presudno za bolje prihvatanje browsera. Ali, kako stvari stoje, izgleda da je napravljena greška u proceni. Iako je bilo kakva zaštita svakako bolja od nikakve, u toku upotrebe smo nailazili na dosta pogrešno procenjenih fajlova koje je Netscape „optužio” da su maliciozni. Da bismo proverili nalaze, posetili smo nekoliko lokacija na kojima se raspravljalo o ovom programu i utvrdili smo da takvo mišljenje o ovoj funkciji preovladava kod većeg broja korisnika programa. Tu smo saznali i šta bi moglo da bude razlog loše realizacije ove funkcije. Naime, pretpostavlja se da je za zaštitu iskorišćen sistem iz paketa AOL Security koji je dostupan AOL korisnicima, a za koji se odavno zna da mu je antispyware komponenta, blago rečeno, loša.

Kada već govorimo o lošim stvarima, definitivno moramo da pomenemo problem na koji će naići korisnici koji još uvek moraju da se zadovolje dial-up pristupom Internetu. Prilikom startovanja Netscape će besomučno pokušavati da se konektuje na Internet kako bi „prevukao” nove definicije spyware potpisa, ali i da bi proverio da li postoji neka novija verzija programa. S obzirom na to da je i autor u toku pisanja ovog teksta bio privremeno osuđen na korišćenje ovakve veze sa Internetom, utvrdio je da mu je lakše da se prvo konektuje pa da tek onda startuje program jer je u obrnutom slučaju morao da nebrojeno puta klikće na Cancel dugme! Ovo se odnosi na situacije kada ne postoje snimljeni korisničko ime i šifra za automatsko pozivanje Interneta (što je, nadamo se, i kod vas slučaj – iz bezbednosnih razloga, ali to je već tema za neki drugi tekst). Drugi važan nedostatak je što Netscape postoji samo za Windows platformu. Kako su glavni konkurenti (Firefox i Opera) multiplatformski, Netscape već u startu gubi dosta potencijalnih korisnika.

Opšti utisak koji smo stekli jeste da su autori želeli da približe Netscape korisnicima koji nemaju iskustva u radu sa računarom. Možda su u tome uspeli i previše dobro jer nam se čini da samo oni neće imati zamerke na funkcionisanje programa. Da se razumemo, Netscape je u toku test perioda bio savršeno stabilan i po tom pitanju mu se ne može ništa zameriti. I konverzija omiljenih linkova iz IE-a i Firefoxa je radila savršeno, mada moramo da napomenemo da Opera Bookmarks nije prepoznat. Međutim, novi Security centar, iako dobro zamišljen, delimično je loše realizovan i predstavlja najveći kamen spoticanja za novu verziju program. Ako se to popravi u nekoj od narednih revizija, Netscape bi mogao da postane veoma konkurentan alternativni Web čitač.

Branislav BUBANJA

 
Netscape Browser 8.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Miranda IM 0.5.1
Peer2Mail 1.6
MySecretFolder XP 4.2
Registry First Aid 5.0
PrinterAnywhere 0.9.37 Beta
Magic Burning Studio 10.2.3
PDF Creator Plus 3.0
Comic Book Creator 1.0.8
JPEGCompress 2.7
Hit-Recorder 2
OkInternet 1.2
GralicWrap Client 1.06

Potrebno:
Windows, Pentium/233 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
19,19 MB, 30 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
browser .netscape .com /ns8
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera