TEST PLAY<>
102006<><>

GTI Racing

Ako živite u Srbiji, šansa da vam se u neposrednom komšiluku nalazi bar jedan ponosni vlasnik nekog Volkswagenovog vozila iz ovog ili prošlog milenijuma gotovo je stoprocentna. Premda su šanse da na istom potezu pronađete vlasnika računara višestruko manje, nova igra poljskog studija Techland (Xpand Rally) sigurno će naći brdo obožavalaca među onima koji „bubu” i „golf” smatraju legendama automobilske industrije.

Licencirana simulacija posvećena je „fau ve” vozilima svih generacija i nudi izbor između 15 modela nemačkog proizvođača (uglavnom se radi o varijantama „golfa”, od prvog modela iz 1974. do G60, R32 i novog lepotana Mk V i konceptualnih modela). To baš i nije impozantna cifra, ako se za poređenje uzmu slične igre u kojima biramo između više desetina modela. Siromašan je i izbor režima igre, kao i broj raspoloživih staza. Nedostaje i nekakav smisleni scenario, ali taj propust popravljaju odlična multiplayer podrška (LAN i Internet) i integrisani editor. Ni u solo režimu neće vam biti dosadno jer vas čeka više od 70 trka i 25 šampionata u različitim disciplinama (kružne, brzinske trke na autoputevima, offroad, baja i drakster).

Fizički model upravljanja i ponašanja vozila na stazi je između realističnog i arkadnog profila, s jasno diferenciranim razlikama između pojedinih modela. Idealno za igrače koji žele da brzo stignu do pobedničkog postolja, ali destimulativno za verzirane vozače koji su pekli zanat na Richard Burns Rallyju i GTR-u. Autentičnosti svakako ne doprinosi ni labav AI jer od suparničkih vozača pravi kamikaze s dva grama sive mase u glavi, siledžije koje nameću agresivnu vožnju s puno kontakata koje sistem detekcije oštećenja i te kako kažnjava. Srećom, to su samo kozmetička oštećenja koja nisu praćena padom performansi. S druge strane, opcije za friziranje automobila poprilično su detaljne, možda tek za nijansu siromašnije nego u NFS Undegroundu. Na lageru se nalaze probrani dodaci renomiranih proizvođača (Brebmo, Kamei, Remus, Zender) koji od dosadnog fabričkog modela mogu da naprave vanserijsku makinu. Ukoliko u džepu imate dovoljno debeo svežanj novčanica, podrazumeva se. Staze su zanimljive, okružene živopisnim krajolikom najlepših zemalja zapadne Evrope i prepune su detalja i prepreka koje otežavaju vožnju.

Tehnička realizacija je sasvim zadovoljavajuća. Grafika je kvalitetna, praktično fotorealistična, animacija i vizuelni efekti uverljivi, a vozila pažljivo skrojena prema stvarnim modelima. Ponekad se promoli poneka aljkava tekstura ili se uoči preklapanje objekata, ali takvi propusti su minimalni i ne kvare ukupan utisak. Zvučna podloga kaska za vrlo dobrom optikom, podbacujući na terenu muzike i zvučnih efekata koji potiču od motora. Inače, za uživanje u punom kvalitetu grafike i zvuka neophodan je brz računar s dosta memorije.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Company of Heroes
Reservoir Dogs
Age of Pirates: Caribbean Tales
First Battalion
Premier Manager 2006–2007
Faces of War
NHL 07
Darkstar One
Pac-Man World Rally
GTI Racing
Šta mislite o ovom tekstu?
Call of Juarez
Bad Day L.A.
El Matador
Perimeter: Emperor’s Testament
The Settlers 2: 10th Anniversary
GTR 2

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 4/1,8 GHz, 256 MB RAM, D3D 64 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4/2,5 GHz, 1 GB RAM, D3D 256 MB VRAM
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .gtiracingthegame .com

77
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera