TEST PLAY<>
102006<><>

NHL 07

Problem koji sami sebi stvorite kada najavite da ćete iz godine u godinu izdavati nove naslove pred početak svake sezone leži u činjenici da za kratak vremenski period od izlaska igre (pri tom vodeći računa o tome da za nju morate da obezbedite i tehničku podršku) treba da napravite naredni nastavak, makar evolutivan, uz dovoljno noviteta da zainteresuje igrače. Upravo je to uradio EA Sports pre praktično jedne decenije, donoseći tako iz godine u godinu NHL (i druge sportske naslove) slabijeg ili jačeg kvaliteta. Međutim, izdanje za 2007. godinu posebno je još po tome što je EA Sports u potpunosti okrenut stvaranju naslova za konzole naredne generacije, što je dodatno skratilo vreme i resurse za izdavanje NHL 07 za PC, ali i PS2 i Xbox.

No, to ne znači da se programeri nisu potrudili, makar kada je u pitanju određeni deo gameplaya. Grafika i zvučna podloga ostale su identične prethodniku, uz minimum poboljšanja, što je mač sa dve oštrice, ali u ovom slučaju je jedna od strana pomalo tupa. Grafika je, iako godinu dana stara, još uvek dovoljno konkurentna da kod igrača ne stvara efekat nečeg što je „pregaženo vremenom”, a zvuk je dostigao svoj vrhunac za trenutno doba još pre više godina pa se na tom polju nije imalo šta puno uraditi.

Sami zaključujete da je igrivost ono na čemu se moglo poraditi. Prvi put otkad je NHL-a, EA Sports otvoreno promoviše igranje putem gamepada i odbacivanje tastature kao potpuno nepodobne. To ne znači da ona nije podržana, ali je igranje putem nje zaista pravo mučenje koje ne bi trebalo prirediti čak ni najboljem NHL protivniku kog znate, a koga na ovaj način želite da ponizite.

Naime, gamepad, i to dual analogni, kao takav donosi dva analogna kontrolera koji se u NHL 07 obilato koriste. Novitet je korišćenje levog za obavljanje kontrole pasova odnosno „skill stick revolution”. U pitanju je mogućnost da pritiskom džojstika u bilo kojem od smerova pak uputite do slobodnog saigrača odnosno sebi ili njemu date for ka protivničkom golu. Na ovaj način ćete sigurno biti u prilici da organizujete zaista dobre napade, ali i da zbunite protivnika.

Dobro je poznato da je desni kontroler već dve verzije unazad rezervisan za šutiranje. Po sličnom principu, pomeraj u bilo kojem smeru čini da pak poleti baš u taj ugao protivničkog gola, a radi lakšeg snalaženja, tu je nišan koji će vas uputiti u to gde će pak zaista otići.

Od drugih noviteta vrednih pomena tu je i „potpuno realističan” pak koji se ovoga puta kreće po skoro svim zakonima fizike. Najinteresantnije je to što se čudnim spletom okolnosti on može naći i na ivici pleksiglasa, na semaforu ili visoko u vazduhu. U svakom od ovih primera, ako se pak vrati na teren, igra se nastavlja, što opet može dovesti do izuzetno zanimljivih, a nekada i komičnih situacija.

Imajući u vidu sve rečeno, programerska ekipa morala je da poradi na nekim drugim sferama igre kako ona ne bi bila suviše laka ili suviše teška. Stoga su brzi i trenutni šutevi sada neprecizniji nego ikad i skoro je nemoguće postići gol iz jedne takve situacije, baš kao što je slučaj u pravom hokeju. Takođe, sistem postizanja golova je napravljen tako da vam olakša šutiranje kada se krećete ka golu, ali i da oteža posao ako ste mu okrenuti leđima pa ćete i u ovom slučaju biti uskraćeni za većinu pogodaka „naslepo”. Dešavaće vam se da i njih pogodite, ali će to biti toliko retko da svoju strategiju zaista nikada nećete moći da gradite oko golova koje ćete postići na taj način. Ono što nam se takođe dopalo jeste poboljšana kontrola paka po pitanju izvođenja raznoraznih driblinga i varki, kako što se tiče protivničkih igrača tako i što se tiče protivničkog golmana. Iako ćete njima uspeti da eliminišete skoro sve igrače, golman će ipak biti nešto tvrđi orah pa obratite pažnju na to kada se sledeći put zaletite ka njemu praveći, na primer, kontranapad.

Dynasty mod je zaista dobro urađen i nudi vam veliki broj opcija. Omogućeno je kontrolisanje nekog od NHL timova, ali i tima iz jedne od četiri najveće evropske hokejaške lige. EA je među svim tim ligama otkupio prava za češku, što će fanovi hokeja koji se igra u toj zemlji svakako znati da cene.

Od negativnih osobina možda najveću zamerku možemo uputiti sprintu to jest brzom trčanju koje je, čini se, suviše neoptimizovano. Svi hokejaši će tako trčati izuzetno brzo, donekle i nerealno, pa se nadamo da će EA ovo ispraviti u bližoj budućnosti. Druga stvar koja nam smeta, a to se događa iz godine u godinu, jeste online igranje koje još uvek nije realizovano onako kako bi trebalo da bude. Opcije su šture, nalaženje protivnika često ume da bude problem pa se čini da će ljudi ipak najviše uživati u kućnim okršajima 1 na 1 sa prijateljima.

NHL 07 je, iako sa minimalnim brojem unapređenja, igra bazirana na uspešnom NHL 06 što znači da ne može biti loša. Ipak, kako je stara praktično godinu i više dana, mora dobiti nešto slabiju ocenu, iako je još uvek jako zarazna i sigurno obezbeđuje sate i sate dobre zabave, posebno za fanove najbržeg sporta na svetu. Ono što ostaje jeste da se sačeka naredno izdanje za PC, NHL 08, koji bi trebalo da bude urađen na bazi igre za konzole naredne generacije, a tu zaista očekujemo neka zanimljiva unapređenja i nove opcije.

Milan ĐUKIĆ

 
Company of Heroes
Reservoir Dogs
Age of Pirates: Caribbean Tales
First Battalion
Premier Manager 2006–2007
Faces of War
NHL 07
Šta mislite o ovom tekstu?
Darkstar One
Pac-Man World Rally
GTI Racing
Call of Juarez
Bad Day L.A.
El Matador
Perimeter: Emperor’s Testament
The Settlers 2: 10th Anniversary
GTR 2

Platforma:
PC, PS2, Xbox
Potrebno:
Pentium 1,6 GHZ ili ekvivalent, 512 MB RAM, 32 MB 3D kartica
Poželjno:
Pentium 2,66 GHz ili ekvivalent, 1 GB RAM, 64 MB 3D kartica
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .easports .com /nhl07

79
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera