TEST RUN<>
092006<><>

Korg Legacy Collection 1.1.9

Paket legendarnih sintisajzera i efekata

U muzičkoj industriji ime Korg nije bilo koje ime. Već decenijama mu je rezervisano mesto u samom vrhu proizvođača sintisajzera i ostalog muzičkog hardvera. Prepoznatljivi zvuk Korg „sintova” provlači se kroz brojna muzička izdanja od sedamdesetih godina do danas. Klasici među sintisajzerima kao što su MS-20 (pojavio se 1978. godine), Poly Six (1981) i Wavestation (1990) i danas su vrlo traženi zbog karakterističnog zvuka koji je obeležio mnoge pop, new-wave i elektronske hitove. Budući da se ove simpatične naprave više ne proizvode kao hardver, jedini način da dobijete baš taj „zvuk” jeste upravo Korg Legacy Collection.

Paket sadrži „identične” VST replike navedenih sintisajzera, veliki broj kvalitetnih efekata i Legacy Cell VST instrument (VSTi) koji omogućava kombinaciju sintisajzera i efekata u jednom, moćnom softverskom instrumentu. Sva četiri sintisajzera mogu se koristiti samostalno ili kao VST/Audio Unit plug-inovi. Kao da ovo sve nije dovoljno, u paketu (koji košta 300 dolara) dobijate i MS-20iC USB-MIDI kontroler koji, već pogađate, izgleda isto kao originalni MS-20 (doduše, u 84% njegove veličine).

Prilikom repliciranja instrumenata, firmi Korg je bilo lako da iskoristi softverski kôd i algoritme iz originalnog Wavestation sinta zato što je Wavestation digitalni instrument. Kod druga dva (analogna) sintisajzera posao je bio znatno teži. Korišćenjem CMT (Component Modeling Technology), MS-20 i Poly Six su pretvoreni u virtuelne instrumente sa potpuno istovetnim zvukom i reakcijama na zadate parametre. CMT navodno replicira sve tranzistore, kondenzatore, otpornike i ostale delove originalnog hardvera i spaja ih unutar VST instrumenta u „elektronsko kolo” koje je istovetno u odnosu na original. Pa ipak postoji (opciona) razlika u zvuku – softverskoj verziji dodata je polifonija sa 32 glasa odnosno note radi još tečnijeg zvuka. Još jedna prednost softverskih verzija jeste njihovo uklapanje u tempo host programa i Unison sa 16 glasova.

Prvi i najstariji je MS-20, analogni mono-sintisajzer („mono” znači da original nije mogao da svira više od jedne note odjednom). Pored toga što lepo zvuči, ovaj „matori” sint vrlo zanimljivo izgleda. Ima standardne Attack-Decay-Sustain-Release parametre (ADSR), odlične Highpass/Lowpass filtere sa posebnom distorzijom, 32 preset zvuka, Micro Tuning, Unison, Detune, Spread. Jedini u ovom paketu ima mogućnost preusmeravanja elektronskih kola putem kablova koji se nalaze na desnoj polovini table. Ovo vam omogućava da se „petljate” u tok signala i sami znatno izmenite zvuk. Dodatkom MS-20fx možete koristiti ovaj sintisajzer kao VST efekat i propuštati audio-signal kroz sve njegove modulatore, filtere i ostalo. Posebna sposobnost MS-20, kada igra ulogu efekta, jeste to što putem audio-inputa u stvari možete da zadajete parametre Voltage i Envelope prema kojima on kao dodatak ulaznom generiše i sopstveni signal. To je nešto što ćete vrlo retko naći kod drugih sintisajzera. Zvuk je vrlo kvalitetan i „pun” što je glavna razlika između pravog analognog zvuka (njegove verne rekreacije) i nekih neuspelih VSTi pokušaja. Sposoban je da generiše širok spektar zvuka, a najbolje proizvodi basove, elektronske i keyboard zvuke i ceo spektar „čudnih” zvukova.

Tri godine mlađi Poly Six je u svom originalnom izdanju imao maksimalnu polifoniju od šest nota (otud ime). Ima ugrađen arpeggiator, 24 dB LowPass filter, standardnu ADSR dugmad, odseke za internu i eksternu modulaciju zvuka, tri ugrađena efekta: chorus, phase i ensemble. Ovaj sint divno izgleda, a zvuči još bolje! Teško da postoji neki VSTi koji može da proizvede bas zvuke sa tako autentičnom „retro” bojom. Ovaj poseban „karakter” duguje jedinstvenom sistemu oscilatora koji podebljavaju i izglađuju zvuk na unikatan način. Kao i kod MS-20, modulacija zvuka je vrlo svrsishodna i jasno je da su sint sastavljali pravi profesionalci. Lepo je imati polysix u svom VST arsenalu.

Devedesetih godina Wavestation sintisajzer je napravio hit sa svojom „naprednom vektorskom sintezom” koja je kombinovala više kompleksnih waveova sa glatkim prelazima s jednog na drugi. Korisnik bi preko džojstika vršio „morfing” između četiri oscilatora, što je umnogome proširilo opcije za sintezu zvuka (to se sada radi mišem). Pobrao je brojne nagrade i u to vreme je bio vrlo inovativna naprava.

U VSTi obliku Wavestation sadrži 484 originalna waveforma i 55 efekata sa svih verzija serije ovih uređaja, 32 digitalna oscilatora, 32 digitalna filtera, 64 LFO-a itd, što sve zajedno obezbeđuje poseban, neponovljiv zvuk pravog Korg Wavestationa. Tu su i svi preset podaci sa originala. Zvukovi su glatki i vrlo upotrebljivi, a raspon im je... daleko od ograničenog.

Legacy Cell je interfejs koji kombinuje dva MS-20 ili PolySix sintisajzera (ne i Wavestation), dva efekta po instrumentu i dva efekta na izlaznom signalu u monstruozni VST instrument. Proizvodi modernije i raznovrsnije zvuke, a njihov izvor su (opet) dva analogna retro sintisajzera koji zajedno sviraju na iste note. Odličan sint.

Plug-in preko kojeg je moguće koristiti 19 efekata sadržanih u Legacy Cell kombinatoru zove se MDE-X. Efekti su na nivou kvaliteta firme Korg i mogu se koristiti u svim aspektima audio-produkcije. Svaki je specijalizovan za određeni posao (Compressor, Limiter, Overdrive, Equalizer, Talking Modulator, Flanger, Phaser, Chorus, Delay, Reverb itd.) i, po našem iskustvu, te poslove odrađuju sa ažurnošću. Osećaj je sličan kao da koristite skupi studijski hardver. Ovih 19 efekata sa parametrima podešenim za razne namene daju 126 preseta koji će malo iskusnijim korisnicima umnogome ubrzati svakodnevni rad.

Verzija 1.1.9 ispravila je neke vrlo značajne propuste sa latencom kod wavestationa i misterioznim „nestankom prve note” kod ostala tri sintisajzera. Nakon ovog updatea svi instrumenti i efekti rade krajnje pouzdano. Sempling se vrši na frekvencijama od 44,1 kHz do 192 kHz tako da će maksimalno iskoristiti mogućnosti i najkvalitetnijih zvučnih kartica. Pored osnovnih preseta koje dobijate uz ovaj paket, možete, naravno, učitati priličan broj sa Interneta. Teško da će baš svako primetiti razliku između Korg Legacy sintisajzera i nekih drugih VST instrumenata, ali ako volite baš taj zvuk, na prvi „sluh” ćete ih prepoznati.

Zaključak se sam nameće – tri remek-dela među sintisajzerima su vaskrsnuta, unapređena, zapakovana sa Legacy Cell kombinatorom, efektima i MS-20iC USB-MIDI kontrolerom od 3,9 kg – best buy među VST instrumentima.

Čak i ako ne producirate muziku, vrlo je zabavno svirati na sintisajzeru, bio on virtuelni ili pravi, a uvek je tu demo za isprobavanje.

Slavko STOJNIĆ

 
Microsoft Office 2007 beta 2
Book Writer 3
CyberLink PowerDVD 7 Deluxe
Korg Legacy Collection 1.1.9
Šta mislite o ovom tekstu?
585Soft Need3Space 1.1.2
Tenomichi 3D Edit
GetRight Professional 6
Titan Backup 1.0.3
Stella 2000 6.01
Workspace Macro Pro – AE 6.0.5
VGEdit 1.6.9

Potrebno (PC/Mac):
Windows XP SP1/Mac OS X 10.2.6, P4 1,5 GHz/G4 800 MHz, 256 MB RAM,
Veličina:
36 MB (demo), 150 MB na HDD
Cena:
300 dolara
Adresa:
www .korg .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera