PD KUTAK<>
082006<><>

Plug-in moduli za Total Commander

Tjuning, moding, stajling, plaging...

Još sredinom osamdesetih godina prošlog veka postalo je jasno da komandni mod DOS-a nije zgodan za ozbiljnije manipulacije nad većim brojem fajlova. Prvi fajl-menadžer koji se pojavio u to vreme bio je PC Tools. Iako nije bio previše intuitivan, upotrebljavali su ga mnogi tadašnji korisnici računara. Onda se pojavio revolucionarni proizvod – Norton Commander. Rad sa dva panela pokazao se kao optimalan i taj sistem je zadržan sve do današnjeg dana. Među velikim brojem klonova Norton Commandera počasno mesto je zauzeo Total Commander (koji se u početku zvao Windows Commander). Pored činjenice da je bio jedan od prvih Windows naslednika Norton Commandera i da je sačuvao i unapredio funkcionalnost ovog programa, Total Commander je prirastao za srce mnogih korisnika i zato što je zasnovan na otvorenoj arhitekturi. Šta to znači?

Iako je najvećem broju korisnika „standardno pakovanje” Total Commandera više nego dovoljno za rad, ovaj program omogućava proširenje svojih opcija putem sistema plug-in modula. Tako su mnogi korisnici Total Commandera prionuli na posao i napravili proširenja koje proširuju funkcionalnost osnovnog programa na najrazličitije načine. Izrada plug-inova je toliko uzela maha da se danas na dva najpoznatija sajta vezana za ovu temu (www.ghisler.com/plugins.htm i www.totalcmd.net) mogu pronaći stotine različitih dodataka za ovaj program. Ovim je, po našem skromnom mišljenju, napravljena fantastična stvar jer su svi na dobitku: Total Commander dobija nove funkcije pa samim tim privlači pažnju sve većeg broja potencijalnih korisnika, a autori ne moraju da gube vreme na izradu dodataka jer ih ovim putem dobijaju „na tacni”. Na dobitku su i sami korisnici Total Commandera jer je najveći broj dodataka potpuno besplatan.

Vrste plug-in modula

U ovom trenutku postoje četiri tipa plug-in modula. Iako Total Commander u svojoj osnovnoj instalaciji ima podršku za nekoliko najčešće korišćenih formata za kompresiju, uz pomoć Packer plug-inova znatno mu se povećava funkcionalnost na tom polju. Pored podrške za gotovo sve poznate algoritme za kompresiju, uz pomoć ovih plug-inova program dobija pristup i specijalnim fajl-formatima, kao što su recimo razne vrste image fajlova. File system plug-inovi omogućavaju pristup svim komponentama računara i priključenim uređajima (kao što je PocketPC ili, recimo, pristup Linux particiji kojoj se iz Windowsa ne može pristupiti na regularan način). Lister plug-inovi proširuju funkcionalnost Lister funkcije iz Total Commandera. Uz ove plug-inove mogu se pregledati najrazličitiji formati fajlova, uključujući i slike.

Od verzije 6.50 Total Commandera na raspolaganju su i tzv. Content plug-inovi koji omogućavaju pristup podacima koji se kriju unutar nekih drugih fajlova. Na primer, pomoću odgovarajućih plug-inova iz ove grupe mogu se videti i editovati ID3 tagovi u MP3 pesmama ili EXIF informacije snimljene uz fotografije.

Instalacija

Najveći broj dodataka „teži” tek nekoliko desetina ili stotina kilobajta pa njihovo preuzimanje sa Interneta ne bi trebalo da bude problem ni za korisnike sa dial-up konekcijom. Najveći problemi javljaju se tokom instalacije pošto ona nije standardna. Pravilo kojeg se treba obavezno držati jeste da se nakon downloada pročita uputstvo za instalaciju. Sam čin zavisi od tipa plug-in modula, ali i od ekstenzije samog fajla. Najčešće su plug-inovi spakovani u fajlove sa WCX, WLX ili WFX ekstenzijama, ali ni to nije pravilo. Nailazili smo i na one sa sopstvenom instalacionom procedurom ili smeštene u DLL biblioteke.

Postoje tri generalna postupka za instalaciju plug-inova. Packer plug-inovi (obično se nalaze u WCX fajlovima) instaliraju se preko Configuration: Options: Packer: Configure Packer extension WCXs opcije u meniju. File system plug-inovi (WFX fajlovi) instaliraju se preko Configuration: Options: Operation: FS Plugins, a Lister plug-inovi (WLX fajlovi) integrišu se korišćenjem opcije Configuration: Options: Edit- -View: Configure Internal Viewer: LS Plugins.

Nekoliko novijih verzija Total Commandera (počev od verzije 6.50) ima olakšan proces instalacije plug-inova. Ukoliko se u plug-in arhivi nalazi fajl PLUGINST.INF u koji se upisuju sve informacije vezane za proces instalacije, Total Commander će automatski izvršiti njegovo instaliranje. Pomenimo još da se Lister plug-inovi pozivaju pritiskom na taster ’F3’, pri čemu će se automatski aktivirati umesto Listera, dok se File System plug-inovi smeštaju u Network Neighborhood deo u spisku foldera.

Za kraj ovog dela priče pomenućemo da možete napisati i sopstvene plug-inove. Na istom mestu gde se nalaze sami plug-in moduli nalaze se i detaljna uputstva za njihovu izradu.

U nastavku teksta predstavićemo vam nekoliko, po našem izboru, najinteresantnijih i najkorisnijih plug-inova. Naravno, savetujemo vam da se ne zadržite samo na njima, već da pogledate kompletne liste i da sami odaberete one module koji najviše odgovaraju vašim potrebama.

Lister plug-inovi

Sa Lister plug-inovima Total Commander dobija mogućnost otvaranja i pregleda najrazličitijih vrsta fajlova. Na primer, Excellence plug-in omogućava pregled Excel tabela (XLS format), ali i tabela kreiranih u sličnim programima, kao što je recimo OpenOffice Calc.

Funkcija Lister (’F3’) u Total Commanderu može da se originalno koristi samo za gledanje tekstualno zasnovanih fajlova (TXT, HTML, RTF itd.). Ali, ako naletite na neki Word dokument, umesto smislenog teksta, na ekranu će vam se prikazati samo gomila „đubreta”. Da biste izbegli takvu situaciju, instalirajte ListDoc plug-in. On može da prikaže DOC fajlove kreirane u Wordu 97 i novijim verzijama ovog tekst procesora. Ukoliko vam se više sviđa da prethodno pomenute stvari imate samo u jednom plug-inu, onda umesto njih možete instalirati MS Office File Viewer. Tu je i PDFView plug-in koji služi, kao što mu i ime kaže, za prikaz PDF fajlova direktno iz Total Commandera.

File system plug-inovi

Plug-inovi koji su vezani za fajl sisteme pozivaju se preko opcije Network Neighborhood i prikazuju se kao zasebni folderi. Jedan od korisnih plug-inova iz ove grupe jeste Startup Guard. On pokazuje fajlove koji se pokreću prilikom startovanja operativnog sistema Windows. Plug-in je u stanju da prikaže sve lokacije u registar bazi u kojima se smeštaju ovakve informacije. Svidelo nam se što nepotrebne programe možete da izbacite iz startup sekcije prostim brisanjem imena fajla!

Ukoliko želite da vidite apsolutno sve uređaje instalirane na vašem računaru, ne morate da startujete Windows Device Manager. Umesto njega je dovoljno da u Total Commanderu instalirate DevMan plug-in. Posebno nam se svidela opcija bekapovanja drajvera. Dovoljno je da označite neki od uređaja i svi fajlovi koji pripadaju drajveru za taj uređaj će se iskopirati na lokaciju koju vi odaberete. I sve ostale korisne opcije su na raspolaganju. Sa ’F8’ možete obrisati odabrani drajver, sa ’F3’ će se prikazati kratke informacije o njemu, a ’Alt+Enter’ će „dozvati” Windows „čarobnjak” za rešavanje problema.

Total Commander može da se iskoristi i za narezivanje diskova. Za tu svrhu možete koristiti NeroPanel, plug-in koji koristi NeroAPI. Uz njegovu pomoć mogu se snimiti CD/DVD-ovi, nulovati prebrisivi diskovi, snimiti ISO slike, a podržan je i rad u više sesija, simuliranje snimanja, testiranje maksimalne brzine uređaja i medija pre snimanja, verifikovanje nakon snimanja... Ukratko, ovaj plug-in donosi skoro sve što je potrebno jednom prosečnom korisniku računara, a tiče se narezivanja diskova.

RamCopy služi za ubrzavanje kopiranja velikih fajlova. Svi koji su pokušali da kopiraju, recimo, filmove preko Total Commandera shvatili su da je to proces koji može da traje i desetinama minuta. Uz pomoć ovog plug-ina Total Commander ima na raspolaganju kompletan slobodan memorijski prostor, čime se proces kopiranja može ubrzati i do nekoliko puta. Ova funkcija se može koristiti i prilikom kopiranja fajlova (’F5’) i prilikom njihovog premeštanja (’F6’).

Registraciona baza je srce Windows operativnog sistema. Njoj se obično prilazi preko Start: Run: regedit, ali je pristup iz Total Commandera mnogo lakši, pod uslovom da imate instaliran Registry plug-in. Za rad sa registracionom bazom iskorišćeni su uobičajeni komandni tasteri. Kreiranje stavki vrši se kao što se kreiraju folderi (’F7’), za pregled odabranog ključa koristi se ’F3’, ’F5’ služi za kopiranje podataka u REG fajl itd.

Packer plug-inovi

Kao što smo već pomenuli, Packer plug-inovi služe za pristup najrazličitijim vrstama arhiva. Jedan od plug-inova koji se nama naročito dopao jeste ISO Plugin koji omogućava pregled i manipulaciju ISO, BIN/CUE, IMG i NRG kontejner fajlovima. Plug-in podržava i fajlove veće od 4 GB, tako da se mogu gledati i primerci spremljeni za snimanje na DVD. Sadržaj image fajlova može se videti preko kombinacije tastera ’Ctrl+PageDown’ koja se i inače koristi za pristup samoraspakujućim arhivama (upakovanim u EXE fajlove). Podržani su i boot image fajlovi.

MSI plug-in ostvaruje osnovnu podršku za Microsoft Installer (MSI) fajlove. Pored ovog sve više upotrebljavanog formata, MSI plug-in može da čita i MSP fajlove. Razlika između formatâ MSI i MSP jeste to što ovaj drugi može u instalaciji da sadrži i samo delove fajlova (zakrpe), tako da se ukupna veličina instalacije može smanjiti. Inače, format MSI je takav da u sebi ne mora da sadrži fajlove, već samo reference ka njima. U takvim slučajevima Total Commander će se ponašati kao da je MSI fajl prazan.

Content plug-inovi

Pošto je Content plug-inove moguće instalirati samo na verzijama Total Commandera 6.50 i novijim (od tada je podržana automatska instalacija), oni obično dolaze sa fajlom PLUGINST.INF. Jedan od takvih plug-inova je i Exif plug-in. Uz njegovu pomoć mogu se videti dodatni podaci koji se pridružuju uz svaku snimljenu fotografiju.

Još jedan plug-in iz ove grupe je File Description. On pomaže da se vide informacije iz fajlova DESCRIPT.ION i FILES.BBS, ali se može iskoristiti i za „izvlačenje” metatagova i titlova iz HTML fajlova, sadržaja iz tekstualnih dokumenata i informacija o verzijama iz izvršnih i DLL fajlova.

Upotrebna vrednost

Iz navedenih primera može se videti koliko se primenom plug-inova povećava upotrebna vrednost Total Commandera. Prostor nam nije dozvolio da pomenemo bar još toliko modula koji unapređuju neke druge aspekte ovog programa koji se bave, recimo, deinstalacijom programa, kreiranjem virtuelnih diskova, oporavkom greškom obrisanih fajlova itd. Zato preporučujemo da dobro proučite sajtove na kojima se mogu naći ovi moduli i da one koje smatrate upotrebljivim preuzmete i instalirate. Total Commander će nakon toga postati još upotrebljiviji.

Branislav BUBANJA

 
Plug-in moduli za Total Commander
Šta mislite o ovom tekstu?
TiPi 1.2.1
RAM Saver Pro 5.5
XP SysPad 7.1
BS.Player 2.0 Pro
Locker Pro 1.2
PSPad 4.5.1
Windows Media Player 11 Beta 2
Bookmark Buddy 3.5.3
Wizardbrush 6.6.1.0
Oleansoft Lite Photos 1.3
WinPatrol 10.0.1.0

Total Commander PowerPack 1.7
Kada već govorimo o načinima za proširenje mogućnosti popularnog Total Commandera, ne možemo a da ne pomenemo projekat poljskih programera pod radnim nazivom Total Commander PowerPack (en.totalcmd.pl, 14,3 MB). Reč je o proširenoj verziji „običnog”Total Commandera koja sadrži gomilu korisnih dodataka (čitaj: plug-inova), ali donosi i potpuno konfigurabilno radno okruženje (izgled je moguće menjati putem skinova).
Total Commander PowerPack je paket koji se distribuira besplatno, ali to vas i dalje ne oslobađa obaveze registracije originalnog programa odnosno pribavljanja šifre za njegovo korišćenje (doduše, možete ga koristiti u demo varijanti). Naime, ceo projekat nastao je kao potreba da se jezgro popularnog fajl-menadžera obogati dodatnim funkcijama i najkorisnijim plug-inovima (u okviru automatizovane instalacije), a to je jedino bilo moguće ukoliko bi se kao centar projekta fiksirao originalni program (koji se, logično, plaća). Total Commander PowerPack 1.7 izrađen je na temelju Total Commandera 6.54a i vizuelno je potpuno drugačiji od onoga što ste do sada navikli da gledate prilikom pozivanja programa. Počevši od komandnih ikonica, pa sve do izgleda direktorijuma i kolornog sistema za označavanje fajlova, sve je drugačije nego u „običnom” Total Commanderu i blagotvorno deluje na napaćena čula.
S druge strane, komandni meni takođe je pretrpeo značajne promene i sadrži gomilu novih opcija putem kojih se na lak način može obaviti neki od poslova u okviru operativnog sistema. Ipak, ono što je najvažnije jeste podatak da Total Commander Power Pack sadrži čitavu bateriju korisnih plug-inova koji će iz korena promeniti bilo čije poimanje o korišćenju fajl-menadžera i doprineti znatno lakšem obavljanju svakodnevnih poslova. Dovoljno je reći da se na spisku našlo čak 24 File system plug-ina (WFX), 16 Packer plug-inova (WCX), isto toliko Lister plug-inova (WLX) i sedam Content plug-inova (WDX). Od plug-inova koje smo u ovom pregledu pomenuli nedostaju jedino Nero Panel, MS Office Viewer, PDFView i File Description. Naravno, uključene su alternativne verzije tako da razloga za brigu nema.
Total Commander PowerPack uživa veliko poverenje među korisnicima i to je jedan od razloga zašto autori predano rade na redovnom izbacivanju novih verzija. Ne samo što se sa izlaskom svake značajnije verzije „običnog” Total Commandera na Internetu nađe osvežena verzija PowerPacka već broj i kvalitet uključenih plug-in modula svakim danom sve više raste. U svakom slučaju, ukoliko od Total Commandera tražite više, ovo je blizu maksimuma koji možete dobiti.
Vladimir PISODOROV
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera