PD KUTAK<>
062006<><>

Stellarium 0.8.0

„Twinkle, twinkle little star...”

Stellarium je 3D planetarijum primarno namenjen za kućnu upotrebu, mada je pogodan i za simulaciju instant planetarijuma projektovanih (u punom sjaju) pomoću digitalnih projektora. Sve što vam je potrebno jeste fiksirana kupola, a ako je nemate – ovaj program može uspešno da je simulira zahvaljujući različitim vizuelnim podešavanjima. Ali, krenimo redom...

Stellarium je GPL softver koji renderuje slike neba u realnom vremenu koristeći sve pogodnosti OpenGL standarda. Njime je moguće videti nebo koje vidimo i „golim okom”, ali i one nebeske objekte koji se mogu primetiti samo dogledom ili manjim teleskopom. Moguće je zumirati nebeska tela, poput planeta (zajedno sa njihovim satelitima) i deep space objekata, postaviti opciju posmatranja sa ili bez simuliranja atmosfere odnosno specifičnog efekta zagađenja, namestiti određen vremenski period dana/noći i slično.

Međutim, najzabavniji aspekt programa ostvaruje se putem opcija za podešavanja pejzaža odnosno projekcije. Za razliku od drugih simulacija planetarijuma, u kojima su detalji kao što su horizont ili projekcija obično zanemareni, s obzirom na to da je ovo open source projekat, postoji veliki broj off-project mogućnosti koje vam dopuštaju da se poigrate sa podešavanjima i zvezde posmatrate iz, na primer, hrama Angkor u Kambodži ili sa groblja u Sidneju. Dodajmo tome mogućnost projektovanja iz sferične, panorame ili projekcije „ribljeg oka” koja najviše asocira na profesionalni planetarijum. Et voilá, utisak je kompletan.

Upravljački interfejs programa je minimalizovan i podređen eventualnim projekcijama u kupoli, a sve funkcije je moguće menjati komandama na tastaturi. Podešavanje koordinata odnosno tačke posmatranja moguće je automatskim učitavanjem većih gradova sveta na mapi (među kojima se nalazi i Beograd), a pomeranje po stranama sveta obavlja se pomeranjem miša. Objekte koji su vidljivi na nebu možete odrediti biranjem njihovog tipa ili veličine, a za one koji nisu poznavaoci astronomije sazvežđa je moguće označiti ne samo imenom ili granicama već i njihovim umetničkim prikazom. Program je multijezički, a lokalizovana je i sama predstava zvezdanog neba – sazvežđa možete posmatrati i onako kako su ih videli drevni Egipćani, Kinezi ili Polinežani.

Iris MILJKOVIĆ

 
Internet Explorer 7 Beta 2
Print Directory
µTorrent 1.5.1 Build 460 Beta
MP3 Fitness 2.0
DigitByte Studio Audio/Video To Wav Converter
Google SketchUp Free 5.0.245
CryptCD 5 Home
Stellarium 0.8.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Yessoft Sport Video Player 2.0
MediaJoin 2.0
StopGame Home Edition 1.2.3
Easy HTML Autorun Builder 1.6.0.059
PhotoS 2.0
IcoFX Beta
CopyRator 1.60
CDRoller 6.0.3

Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
18,7 MB, 25,3 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
stellarium .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera