WWW VODIČ<>
112005<><>

Gljive

Gljive su odvajkada bile obavijene velom tajne u svesti ljudi. Pripisivana su im čudotvorna svojstva, a veština njihovog prikupljanja i obrade čuvana je samo za posvećene osobe, travare i druide. U renesansnoj Francuskoj gajenje gljiva uzelo je maha kao vrlo unosan posao budući da se njima gostila vladajuća elita i bogato plemstvo. Danas se jestive gljive (šampinjoni, bukovače, ši-take) masovno proizvode i prodaju po ceni koja neretko prevazilazi cenu najboljeg mesa.

Susret s gljivama u prirodi, u prvom redu s pečurkama (podvrsta gljiva određene morfologije), kod mnogih ljudi budi strah koji je podgrejan pričama o čestim trovanjima koja uzrokuju ovi neobični organizmi, entitet na prelazu između biljaka i životinja. Najbolje mesto za početak upoznavanja s njima je sajt www.treasurekeepers.org.yu, referentan dvojezični (srpski i engleski) sajt Ekološke organizacije za istraživanje i zaštitu gljiva. Radi se o bogatoj online riznici članaka, izveštaja, lekcija, prezentacija, zanimljivosti i fotografija koje ilustruju sve što se dešava na izložbama, skupštinama, u oblasti stručne literature. Sajt se može pohvaliti i dobrim izborom zanimljivih članaka o gljivama i njihovom raspoznavanju, kao i bogato ilustrovanom enciklopedijom gljiva. Mikološko društvo Srbije održava lokaciju na adresi www.fungi.co.yu, gde prezentuje svoje aktivnosti i časopis „Gljivarski glasnik”. Na ovoj lokaciji se nalazi interesantan tekst o trovanju gljivama koje izaziva nekoliko desetina vrsta (od nekoliko hiljada viših gljiva).

Udruženje gljivara i ljubitelja prirode iz Mrkonjić Grada (Republika Srpska, BiH) na adresi www.gljive.com održava sajt na kojem se nalaze brojni podaci o gljivama, vestima iz oblasti gljivarstva, društvima i preduzećima koja se bave ispitivanjem i uzgajanjem gljiva i drugim oblastima. Sajt se redovno ažurira i estetski je lepo uobličen. Portal o gljivama u Slavonskom Brodu (http://varganj.sbnet.hr) podacima snabdeva Gljivarsko društvo Varganj. Sajt se sastoji od tri celine: prvu čine članci i vesti, u drugoj je informativan katalog gljiva, dok je treća posvećena kulinarskim receptima za pripremu jestivih i uslovno jestivih gljiva. Sličnog sadržaja je i slovenački sajt www.gobice.com, informativni portal sa zanimljivom galerijom fotografija i forumom. Najpoznatiji časopis o gljivama na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru ima svoju Web prezentaciju na adresi www.fungiplanet.com. Akademsko predavanje na temu gljiva pročitajte na adresi www.pmf.unsa.ba/biologija/talofiti/gljive-uvod.htm, a o gljivama kao drogama na www.droge.hr/gljive.asp.

Osim što su jedan od najzdravijih sastojaka u jelovniku, gljive su i vrlo „fotogenične”, u šta će vas uveriti radovi Pamele Kaminski (sakupljani tokom više od 20 godina), na adresi http://pamelasmushrooms.com.

„Sve gljive su jestive. Neke više puta, neke samo jednom...”

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Mađioničari i trikovi
Komičan e-sadržaj
Gljive
Šta mislite o ovom tekstu?
Lego
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera