WWW VODIČ<>
092005<><>

Ples

Plesna sezona za takmičare i rekreativce počinje tokom septembra i oktobra svake godine i traje otprilike do kraja juna. Najveće i najstarije svetsko takmičenje u plesu Blackpool Open (www.blackpooldancefestival.net) tradicionalno se održava poslednje nedelje maja, nakon čega zamiru plesna takmičenja i dešavanja u svetu, a i kod nas. Vredi znati da su plesovi koji se kod nas uče podeljeni na standardne i latino plesove. Među prve spadaju prevashodno engleski i bečki valcer, fokstrot i tango, dok su zastupljeni latino plesovi mambo, samba, rumba, paso doble, ća-ća-ća i džajv. Ovaj spisak ume da varira – neki plesovi su izostavljeni iz opšteg plana i programa i podučavaju se jedino u okviru posebnih kurseva, kao što je recimo argentinski tango, dok se drugi rade u okviru standarda, na primer disko ili rok. Pojedini slabo poznati latino plesovi kao što su merenge ili baćata čak se ni ne podučavaju. Zbog toga je veoma bitno da sami odlučite šta vas zanima i koje plesove želite da naučite.

U Srbiji postoji dvadesetak uglednih plesnih škola, mada neke od njih nemaju svoje sajtove. Detaljne informacije o klubovima, uključujući i njihove kontakt adrese i telefone, naći ćete na sajtu Plesnog saveza Srbije: www.ples.co.yu/klubovi/Klubovi.htm. Sem ovih, na sajtu se mogu pročitati interesantne informacije koje su namenjene profesionalcima kao što su rezultati i kalendari različitih takmičenja, pravilnici i oglasi za traženje plesnih partnera, kao i svim drugim zainteresovanim surferima: od informacija o plesnim večerima, do slika i izveštaja sa različitih plesnih turnira i radionica.

Što se tiče plesnih klubova koji se nalaze na teritoriji Beograda, prezentacije imaju jedino klubovi „Vračar” (www.vracar.co.yu/pocetna.htm), „Beodance” (www.beodance.co.yu/SRPSKI/index-sr.html) i „Koloseum” (www.koloseumdance.co.yu). Od ostalih klubova i plesnih škola sajtovima su na Internetu zastupljeni još jedino novosadski klub „Fiesta” (www.fiesta.org.yu), kao i klub „RMP” iz Lazarevca (www.rmp.co.yu). Inače, poređenja radi, sajtovi plesnih saveza Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine nalaze se na sledećim adresama: www.plesna-zveza.si, www.hsps.hr i www.pssbih.ba.

Oprema je veoma bitna za profesionalne plesače: cipele moraju da budu kvalitetne, a kostimi upečatljivi, posebno na takmičenjima. Pojedine haljine koje takmičarke nose na plesnim takmičenjima koštaju više od nekoliko hiljada evra! Ipak, većini amatera potrebno je da znaju da plesne cipele, pantalone i ostalu opremu mogu da nađu na nekoliko domaćih sajtova. Jedan od njih je sajt majstora Daneta koji ručno izrađuje cipele za ples, a nalazi se na adresi www.majstordane.com. Različite plesne kostime i materijale za šivenje naći ćete na sajtu „Versus” – www.verusdance.co.yu/index.htm.

Kada je reč o inostranim prezentacijama koje se tiču plesa, najvažnije su svakako prezentacije amaterske i profesionalne svetske plesne federacije: IDSF predstavlja skup od preko četiri miliona plesača širom sveta – www.idsf.net – dok su „profesionalci” okupljeni oko WD&DSC udruženja – www.wddsc.com. Zvaničnim predstavnicima Srbije i Crne Gore posvećen je sajt www.wddsc.com/socialdance/sdcommittee/europeeast/index04k.html. Ostali interesantni plesni sajtovi, među kojima ima i onih s istorijom plesa ili nekim plesnim koracima, nalaze se na sledećim adresama: www.dancesport.uk.com, http://linus.socs.uts.edu.au/~don/pubs/modern.html, www.danceuniverse.co.kr/know/intro-latin.htm, www.centralhome.com/ballroomcountry/dance-articles.htm.

Iris MILJKOVIĆ

 
Neki evropski muzeji
Napadi na letovališta
Ples
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera