WWW VODIČ<>
092005<><>

Napadi na letovališta

Tokom proteklih meseci izuzetno se intenzivirala priča o terorističkim napadima, posebno nakon udara na letovališta u Kušadasiju (Turska) i Šarm-el-Šeiku (Egipat). Turisti su pohrlili kućama, a užas je zavladao ne samo zbog činjenice da ni Egipat ni Turska nisu prvi put napadnuti na taj način, već i zato što su napadi učestali nakon razarajućih eksplozija u londonskom metrou. Pošto veliki broj domaćih turista još uvek planira da krene upravo u ova letovališta, odlučili smo da vas u ovom broju „Sveta kompjutera” informišemo o mogućim problematičnim destinacijama.

Egipat je kroz istoriju napadan više puta nakon okončanja rata s Izraelom 1967. godine. Ipak, napadi su kulminirali bombaškim udarom na Luksor 1997. godine u kojem je stradalo 58 turista. Više o tom napadu možete naći na adresi http://csmonitor.com/2004/1012/p01s02--wome.html. Isti taj događaj propraćen je i na sajtu Online NewsHour – www.pbs.org/newshour/bb/middle_east/july-dec97/egypt_11-17.html. Nekoliko napada dogodilo se i tokom oktobra prošle godine, a najskoriji nemili događaj odigrao se krajem jula, kada je u nekoliko odvojenih eksplozija poginulo preko 88 ljudi, dok je preko 200 povređeno. Na sajtu BBC-ja http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4709491.stm možete naći više informacija o samom napadu, dok je kao zanimljivo štivo za sve eventualne putnike na ovu destinaciju posebno interesantan tekst na adresi http://riskwire.eiu.com/index.asp?layout=display_article&doc_id=1379289323 – sajt se bavi prognozama toga koliko je sigurno nadalje letovati u Egiptu, kakve opasnosti prete turistima, da li ima najava novih napada i slično. Još jedan analitički tekst možete naći na stranici www.csmonitor.com/earlyed/early_world072305.htm. Odgovori na najčešća pitanja uplašenih turista vezana za putovanja u Egipat ili Tursku nalaze se na Timesonline sajtu i sigurno će pomoći mnogima koji su još uvek u nedoumici – http://travel.timesonline.co.uk/article/0,,10295-1300763,00.html.

S druge strane, napad na Tursku bio je manjeg obima, ali su se slični napadi već dešavali tokom proteklih meseci i godina te su turisti s razlogom veoma uplašeni. Stoga je sajt TurkeyTravelPlanner okačio informativan tekst koji ne samo što odgovara na pitanja kakva je sigurnost u zemlji od terorističkih napada, već pomaže i da se snađete u turskim letovalištima, daje savete kako da vas ne prevare trgovci ili ulični lopovi i slično – www.turkeytravelplanner.com/TravelDetails/Safety/Safety.html. Zašto je Turska napadnuta, ko od toga ima najveće koristi i kako će se to odraziti na turizam ove zemlje, samo su neka od pitanja na koja pokušavaju da odgovore sledeći tekstovi: www.propagandamatrix.com/241103whobombedturkey.html ihttp://daphne.mmdc.net/archives/001419.html. Detalji o najnovijim napadima u Turskoj, kao i analize mogućnosti novih napada mogu se naći na linku http://smh.com.au/articles/2005/08/11/1123353406267.html?oneclick=true.

Ako biste pak letovali negde bliže, a najpopularnija destinacija svakako je Bugarska, evo linka koji vam može pomoći u tom pogledu – sajt www.novinite.com/view_news.php?id=50703 govori kako ni Bugarska nije baš najsigurnija za putovanje.

Ako vas brine sigurnost i mogućnost terorističkih napada na Italiju ili Španiju (pošto su i oni „najavljeni”), proverite sajtove http://goitaly.about.com/b/a/009479.htm, http://wikitravel.org/en/Italy, www.vbella.com/essays/safety.asp,www.travelinginspain.com/safety.html,www.smartraveller.gov.au/zw-cgi/view/Advice/Spain i www.saranjan.com/snjfaq.htm.

Milan ĐUKIĆ

 
Neki evropski muzeji
Napadi na letovališta
Šta mislite o ovom tekstu?
Ples
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera