PD KUTAK<>
092005<><>

Zoom Player Standard 4.51

Multimedijalni plejer

Proboj multimedije na PC računare doveo je do gotovo neverovatne popularnosti softverskih audio i video plejera. Dok komformisti više vole da filmove gledaju na kućnim DVD/DivX plejerima, najveći broj filmofila i dalje se drži svojih računara. Razlog je jasan: softverski plejeri nude mnogo veći stepen kontrole nad reprodukcijom filmova. Zoom Player (o verziji 3.1 pisali smo u SK 10/2003) jeste jedno od popularnijih ostvarenja u klasi, a nudi obilje funkcija za reprodukciju najrazličitijeg multimedijalnog sadržaja i različite stepene kontrole reprodukcije. Na raspolaganju je kontrola preko tastature, miša ili daljinskog upravljača (ukoliko je on povezan na računar). Mi smo probali standardnu verziju koja je besplatna i ne podržava DVD reprodukciju, dok je u profesionalnoj verziji i to moguće. O konfigurabilnosti Zoom Playera dovoljno govori činjenica da poseduje čak 196 prečica na tastaturi koje pozivaju ili regulišu određene funkcije.

Vizuelno Zoom Player deluje prilično asketski. Doduše, izgled programa se može menjati pomoću skinova, što ipak neće odagnati prvi, pomalo razočaravajući utisak. Ipak, nema razloga za razočaranje. Iako su u samom prozoru programa postavljene samo zaista neophodne opcije, sve ostale komande su smeštene u kontekstni meni. Desnim klikom miša otvoriće se poduža lista opcija razvrstanih po kategorijama. A ako vam se osnovni izgled programa ne dopada, možete da koristite minimalistički prikaz (samo jedna paleta s opcijama – zgodno za audio-reprodukciju) ili prošireni prikaz (u kojem je na ekranu direktno dostupno još nekoliko češće korišćenih opcija).

Prilikom reprodukcije video-zapisa možete da menjate osvetljenje, kontrast, gamu i zasićenje bojom, podešavate veličinu prozora za reprodukciju (zumiranje prozora ili zasebna promena po horizontali i vertikali) ili da pustite fajl preko celog ekrana... U profesionalnoj verziji moguće je podešavati različite parametre vezane za DVD reprodukciju. Obe verzije imaju punu podršku za titlove, uz sve napredne kontrole koje rad sa titlovima podrazumeva (podešavanje pozicije titla na ekranu, time shifting za usklađivanje titlova i audio-reprodukcije itd.). Plejer ima i interni ekvilajzer kojim se može donekle uticati na kvalitet audio-reprodukcije. Ako želite sukcesivno da reprodukujete više video ili audio fajlova (recimo DivX film smešten u dva fajla), možete da napravite listu za reprodukciju tako da ne morate da ustajete iz fotelje i puštate svaki fajl posebno. Pri tome su dozvoljeni različiti načini reprodukcije (redom, po slučajnom izboru...). Kada se reprodukuju MP3 fajlovi, ekran plejera se koristi za prikaz informacija iz ID3 tagova pesama. Uopšte, za svaki od podržanih tipova fajlova (a ima ih nekoliko desetina) možete da dobijete detaljne informacije o trenutno aktivnom fajlu.

Nakon detaljnog testiranja možemo reći da je Zoom Player blizu toga da postane sveobuhvatni multimedijalni plejer, ali to se pre svega odnosi na profesionalnu verziju. U standardnoj varijanti mu definitivno nedostaje DVD reprodukcija da bi poneo takav epitet, ali i ovo što se dobija je za većinu korisnika više nego dovoljno.

Branislav BUBANJA

 
FastStone Image Viewer 2.15
Diet Diary 3.1.6
DVD Cover Searcher Pro 2.2.6
Audiotools 5.30
GKrellM 2.2.7
PhotoSort 1.10
Funphotor 3.65
Fresh Diagnose 7.05
ACS Image Convertor
RadLight 4 (Beta 1 build 2)
Zoom Player Standard 4.51
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows, Pentium 2/233 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
1 MB, 2,6 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .inmatrix .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera