PD KUTAK<>
092005<><>

Funphotor 3.65

Digitalni kolaži fotografija

Stariji čitaoci će se setiti kako su pre dvadesetak i kusur godina foto-radnje (pogotovo u primorskim mestima u jeku sezone) privlačile mušterije. Obično je ispred radnje bila postavljena neka scena uz koju je bila dostupna i kompletna toaleta u tom stilu. Ova „mamipara” je uvek oko sebe okupljala buljuk dece željne slikanja u scenama iz mašte, na radost fotografa i žalost roditelja, jer ova usluga nije bila nimalo jeftina.

Kada smo nabasali na program Funphotor, preplavila nas je bujica emocija. Njegova funkcionalnost je potpuno drugačija u odnosu na scene kod starih fotografa, ali na kraju se dobija isti (ili vrlo sličan) rezultat. Naravno, Funphotor nije jedini program koji omogućava da se na digitalni način naprave kolaži i fotografije koji će delovati interesantno i neobično, ali verovatno predstavlja jedan od najjednostavnijih načina da se dođe do željenog rešenja. Interfejs programa je toliko jednostavan i intuitivan da mu gotovo nije ni potreban help. Verujemo da svako ko zna da koristi miš i ima elementarna znanja u radu s kompjuterom može za nekoliko minuta da dobije zanimljiv kolaž. Čak i najkomplikovanije operacije ovde ne bi trebalo da predstavljaju veću smetnju neiskusnim korisnicima.

Za one kojima još uvek nije jasno čemu je namenjen Funphotor, objasnićemo to u nekoliko reči. To je program koji vrši kombinovanje dve (ili više) fotografija tako što jedna fotografija predstavlja masku sa prosečenim delovima, a ispod nje se postavljaju druge fotografije čiji delovi popunjavaju praznine u osnovnoj fotografiji.

Da bi se došlo do konačnog rezultata, potrebno je obaviti samo četiri koraka. U prvom koraku vrši se odabir šablona (maske), od tridesetak ponuđenih koliko ih inicijalno ima u programu. Zatim sledi odabir fotografije koja će se postaviti ispod maske. Šabloni su najčešće napravljeni tako da lice predstavlja deo na kojem se vrši kombinovanje. Zato je, da bi kombinacija uspela, potrebno da na slici koja se „podvlači” ispod maske postoji neko lice. Jedan šablon dozvoljava da se na njemu nalaze maksimalno tri prosečena dela, pa stoga i u drugom koraku možete odabrati do tri različite fotografije. Odabranu fotografiju možete da grubo pozicionirate na slici, dok se sva fina podešavanja obavljaju u trećem koraku. U njemu se vrši eventualna promena veličine slike, rotiranje, podešavanje boja kako bi lice bilo u skladu sa maskom... Posebno nam je bila interesantna opcija brzog video-editinga koja se može aktivirati ako posedujete Web kameru. Dovoljno je da pomoću odgovarajuće opcije uključite kameru, da se pozicionirate tako da vaša glava bude vidljiva na slici i da onda snimite video-fajl. Ako više volite statične slike, možete da napravite snapshot trenutnog stanja u radnom delu programa.

Poslednji korak se odnosi na dodavanje komentara preko fotografije. Pošto je dozvoljeno umetanje do tri fotografije, u skladu s tim je mogućan ispis do tri komentara (svaki može da se prostire u više redova i za svaki komentar se postavljaju posebna podešavanja). Gotove kolaže možete da snimite u nekom od poznatih grafičkih formata ili da ih odmah prosledite prijateljima putem elektronske pošte.

Ako priložene maske ne zadovoljavaju vaše potrebe, Funphotor omogućava da sami napravite svoje šablone. Kao i sve ostalo u ovom programu, i ovaj proces je izuzetno jednostavan. Treba samo odabrati fotografiju, otići u deo programa predviđen za izradu maske i pomoću priloženih alata „proseći” delove slike koje želite da popunjavate nekim drugim sadržajem. Jednostavnost korišćenja i atraktivnost rezultata preporučuju ovaj program kako deci koja će s njim dobiti novi vid kreativne zabave tako i odraslima koji žele da se relaksiraju uz svoj kompjuter praveći zanimljive kolaže.

Branislav BUBANJA

 
FastStone Image Viewer 2.15
Diet Diary 3.1.6
DVD Cover Searcher Pro 2.2.6
Audiotools 5.30
GKrellM 2.2.7
PhotoSort 1.10
Funphotor 3.65
Šta mislite o ovom tekstu?
Fresh Diagnose 7.05
ACS Image Convertor
RadLight 4 (Beta 1 build 2)
Zoom Player Standard 4.51

Potrebno:
Windows, Pentium/166 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
5,62 MB (trial), 11,32 MB na HD
Cena:
30 dolara, proba 7 dana.
Adresa:
www .funphotor .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera