PD KUTAK<>
092005<><>

GKrellM 2.2.7

Kvalitetni monitor hardvera i procesa

Kada vozite kola, verovatno više volite da čujete kako motor „reži” nego da njegov rad zaguši jaka muzika jer jedino tako znate u kakvom se stanju trenutno nalazi vaš mezimac. Ista je situacija i s računarom. Da biste znali kakvo mu je „zdravlje”, morate neprestano pred sobom da imate dijagnostiku. Postoji veći broj različitih alata koji to omogućavaju, ali su oni uglavnom nepotpuni i nedorađeni ili preglomazni i prezahtevni. Ipak, postoji i zlatna sredina – GKrellM. Opet je u pitanju *NIX akronim od GNU Krell Monitors. Omogućava nadgledanje raznih procesa i stanja hardvera. Postoje serverski (grellmd) i klijentski (gkrellm) modul. Za serverski modul od zavisnosti je potreban samo glib2, dok za klijentski treba obezbediti još gtk2 i gdk2. Ipak, najviše se koristi klijent na desktop mašinama, a moguće je nadgledanje resursa udaljenog računara tako što se klijent povezuje sa serverskom instancom programa (daemonom) na udaljenom računaru (recimo da sa posla vidite kolika je temperatura procesora i hard diska na vašem kućnom računaru). Podržano je proširivanje mogućnosti plug-inovima, kako klijenta tako i servera, kao i prilagođavanje vizuelnog identiteta programa afinitetima korisnika putem skinova. Organizovan je kao uspravno orijentisani stub sastavljen od niza monitora i grafikona čija se širina može menjati.

Pošto je objavljen pod GNU GPL licencom, primarno se distribuira u obliku paketa izvornog kôda, ali postoje i binarni paketi za GNU/Linux distribucije Debian, Mandriva, RedHat, Yellow Dog, Slackware i SuSE, kao i za *BSD sisteme FreeBSD, NetBSD i Open BSD. Naravno, postoji i port u binarnom paketu za Windows.

Instalacija iz izvornog kôda se obavlja na pomalo nestandardan način (nema koraka ./configure):
$ tar xvjf gkrellm-2.2.7.tar.bz2
$ cd gkrellm-2.2.7
$ make
$ make install

 
Umesto četvrtog koraka možete da napravite paket za svoju distribuciju. Na Slackwareu se to radi naredbama:
# make install DESTDIR=/tmp/gkrellm-2.2.7
# cd /tmp/gkrellm-2.2.7/usr
# makepkg -l y -c n ../gkrellm-2.2.7-i686-1.tgz

I ostaje još da se instalira napravljeni paket:

# upgradepkg --install-new /tmp/gkrellm-2.2.7-i686-1.tgz

GKrellM nije zahtevan kada je reč o resursima, brz je i stabilan, a ne zauzima previše mesta na ekranu. Dijalog sa podešavanjima se dobija pritiskom tastera ’F1’ kada je aktivan GKrellM prozor ili izborom stavke Configuration iz priručnog menija koji se dobija desnim klikom na okvir programa. Može da se sakrije iza linije alata (taskbar i pager), a podrazumevano ne koristi dekoracije menadžera prozora kako bi zauzimao što manje prostora na ekranu. Može da se postavi iznad svih drugih prozora ili iza prozora iste klase. Pozicija na ekranu se pamti pri zatvaranju programa i pri sledećem pokretanju on se otvara na istom mestu.

Iako ovim programom nećete zaraditi novac, svakako ga možete uštedeti, a kada se jednom naviknete na njega, GKrellM će postati sastavni deo desktopa.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
FastStone Image Viewer 2.15
Diet Diary 3.1.6
DVD Cover Searcher Pro 2.2.6
Audiotools 5.30
GKrellM 2.2.7
Šta mislite o ovom tekstu?
PhotoSort 1.10
Funphotor 3.65
Fresh Diagnose 7.05
ACS Image Convertor
RadLight 4 (Beta 1 build 2)
Zoom Player Standard 4.51

More informacija
U samom programu se krije trinaest raznovrsnih monitora, i to: naziv hosta i verzija kernela; datum i vreme; grafik zauzetosti procesora koji može da prikaže poseban grafik za svaki procesor (ako ih ima više) ili kumulativni grafik za sve procesore; informacije o temperaturi procesora i ploče, broju obrtaja ventilatora hladnjaka, jačini napona i druge informacije koje pružaju senzorski čipovi na matičnim pločama (potrebni su lm_sensors ili mbmon), kao i one o temperaturi hard diska (potreban hddtemp) i procesora nVidia grafičkih karti (potreban nvidia-settings); grafik broja pokrenutih procesa i prijavljenih korisnika; indikatori zauzetosti sistemske memorije i swapa; grafik upotrebe diskova (pojedinačni za svaki disk ili kumulativni za sve diskove); grafik Internet saobraćaja (HTTP, FTP...) koji prikazuje saobraćaj preko određenog TCP porta; poseban grafik saobraćaja za svaki rutirani mrežni uređaj s količinom poslatih i primljenih podataka, brzinom prenosa i statistikom količine prenetih podataka po danu, nedelji i mesecu; informacije o fajl sistemima koje mogu da pokazuju kapacitet i slobodan prostor na particiji/disku, kao i mogućnost montiranja removable uređaja (CD, DVD, USB...); praćenje lokalnih i udaljenih sandučića e-pošte (podržani su mbox, maildir, MH, POP3 i IMAP); nadgledanje statusa baterije na laptop računarima preko APM-a sa alarmom za obaveštenje o statusu oslabljene baterije; statistika trajanja sesije OS-a (uptime).
Pored ugrađenih monitora, postoji veliki broj dodataka koji proširuju mogućnosti programa, a neki od najzanimljivijih su cpuspeed (brzina procesora), Volume (kontrola jačine zvuka), GKrellMMS (kontrola XMMS plejera), GKrellKam (prikaz slika sa Web kamere), gkrelltop (pokazuje tri najaktivnija CPU procesa), Newsticker (prikazuje naslove vesti preuzetih sa sajtova poput Slashdota), SETI@home (ime sve govori), GKrellM-Wireless (nadgleda kvalitet bežične veze) i mnogi drugi.

Potrebno:
Linux, BSD, Mac OS X, Windows
Veličina:
658 KB (source), 1,65 MB (na HD)
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
members .dslextreme .com /users /billw /gkrellm /gkrellm .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera