KOMPJUTERI I FILM<>
092005<><>

Drugačiji pristup

U filmu u kojem su glavni likovi četvoro superheroja apsolutno je nemoguće izbeći specijalne efekte

Jedan od najvećih akcionih spektakla u filmskoj ponudi ove godine bez sumnje je „Fantastična četvorka”. Rađen po istoimenom stripu Stena Lija i Džeka Kirbija, film se ne drži čvrsto priče o postanku četvorke, ali svi osnovni elementi su tu. Tokom kosmičke oluje, tim astronauta biva izložen radijaciji i menja se pod njenim dejstvom. Vođa tima Rid Ričards dobija sposobnost da se rasteže, Sju Storm stiče mogućnost da postane nevidljiva i da stvara energetske barijere. Njen brat Džoni može da upravlja vatrom i da se sam pretvori u plamen, a Ben Grim doživljava najdramatičniju fizičku transformaciju, postaje gotovo neuništiv i stiče ogromnu snagu. Dok se njih četvoro pitaju šta da rade sa svojim tek otkrivenim moćima, Viktor fon Dum odlučuje da svoje novostečene sposobnosti iskoristi za ličnu korist. Sukob je neizbežan.

U filmu u kojem su glavni likovi četvoro superheroja apsolutno je nemoguće izbeći specijalne efekte tako da ih u filmu ima skoro hiljadu, a za specifične potrebe svakog junaka preduziman je drugačiji pristup. Da bi se rastegljivost Mr. Fantastika uverljivo prenela na filmsko platno, stvoren je specijalni program koji je zamenjivao delove glumčevog tela digitalizovanim verzijama. Za to je glumac Joan Grifit nosio motion capture odelo. Kada je scena to nalagala, program je istezao njegove ekstremitete ili celo telo. Da bi rastezanje izgledalo uverljivije, relativni odnos zglobova i koštana struktura uvek su bili očuvani, a tekstura kože je rađena tako da ocrtava mišiće koji se istežu ispod nje i automatizovano je popunjavana radi kompenzacije veće površine.

Džoni „Ljudska baklja” rađen je u desetak slojeva. Kako kroz film on razvija i uči da kontroliše svoje moći, tako se preko snimaka glumca Krisa Evansa dodaje sve veći broj slojeva „vreline” koji stvaraju utisak čoveka okruženog vatrom, to jest minimizuju animirani izgled. Drugi „organski” element dodaje i kretanje vatre po telu koje ocrtava ljudske mišiće.

Za kadrove s Nevidljivom devojkom, zavisno od stepena nevidljivosti, korišćeni su ili potpuno kompjuterski generisani model ili su u film digitalno uklapani transparentni snimci Džesike Albe. Ovde je korišćen motion capturing celog tela i sinhronizacija koja je obezbeđivala gladak prelaz između realnog i CGI lika u jednom kadru. Energetska polja koja Sju stvara rađena su sličnim efektom kao i njeni nevidljivi obrisi.

Iako bi se moglo pomisliti da će groteskni lik Bena Grima, čiji je nadimak „Stvar”, biti najteži za prebacivanje na ekran, ovaj problem je rešen na najkonvencionalniji način. Zbog lošeg prijema kompjuterski generisanog Hulka (i njegove neizbežne sličnosti sa „Stvari”) dizajneri su odlučili da obuku glumca Majkla Čiklisa u specijalno odelo, a samo za nekoliko akrobatskih kadrova korišćen je CGI model. Da bi se naglasili njegova snaga i uticaj na okolinu, dodavana su prateća oštećenja na objektima.

Doktor Dum je veći deo filma u svom kostimu, što ne zahteva specijalnu doradu, no, kada su se koristili njegovi energetski projektili, dodavan je svetlosni efekat ispod kože glumca Džulijana Mekmehona.

„Fantastična četvorka” je naišla na odličan prijem u svetu, što se i očekivalo od filma rađenog po najpopularnijem Marvelovom serijalu. Kako će se svideti domaćim filmofilima i ljubiteljima stripa, videćemo tokom ovog meseca, kada dođe i u naše bioskope.

Dragan KOSOVAC

 
 AKCIJE
World Summit Award

 AKTUELNOSTI
Borba protiv piraterije

 PRIMENA
Amaterska astro-fotografija

 KOMPJUTERI I FILM
„Fantastična četvorka”
Šta mislite o ovom tekstu?
„Noćna straža”
„Ostrvo”

 SERVIS
Izbor napajanja
Zašto i kako preći na GNU/Linux (2)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera