AKCIJE<>
092005<><>

World Summit Award

Osam za UN

Izabrali smo kandidate koji će predstavljati Srbiju i Crnu Goru na takmičenju koje organizuju Ujedinjene nacije.

Došao je trenutak kada smo popunili prijavu za osam projekata koji će u osam kategorija na takmičenju World Summit Award prezentovati našu zemlju. Predloga je bilo u velikom broju, a zadatak žirija nije bio nimalo lak. U pojedinim kategorijama izbor je čak bio izuzetno težak, pa su odlučivale nijanse. Finalnih osam za UN su:

E-Government – Web-sajt opštine Inđija

 
Skup servisa koji pruža sajt opštine Inđija daje pravu smernicu drugim gradskim i opštinskim vlastima u kom smeru treba razvijati komunikaciju s građanima. Srce celog sistema je projekat Sistem 48 koji građanima za 48 sati daje odgovore na pitanja, predloge i prijave vezane za sve stvari koje su u nadležnosti opštine.

E-Culture – Projekat Rastko

Ovo je naš, ali i evropski projekat koji je tokom vremena evoluirao u mrežu brojnih projekata. Baziran na jedinstvenom principu, o čemu smo pisali u brojevima 7/2005 i 4/2004, ovaj projekat je postao evropski značajan.

E-Science – ArcheoPack Pro

 
Arheološka istraživanja na lokalitetu Vinča unapređena su korišćenjem kompjutera (4/2004). Povezivanjem arheološke analize i razvojem 3D tehnologije stvoren je ArchaeoPack Pro, program za vođenje terenske dokumentacije. Dakle, presudila je jedinstvenost programskog paketa koji se prilagođava prema arheološkom nalazištu.

E-Business – Pakom B2B portal

Ovaj B2B sistem radi duži niz godina i dilerima Pakoma omogućava puno stvari: od uvida u trenutno stanje zaduženja do pregleda stanja magacina. Sistem je zaokružen i pruža usluge najava pristizanja robe, pa čak i uslugu malih oglasa.

E-Learning – Spremno u sukobe II

 
O ovom CD izdanju pisali smo u broju 2/2005, a radi se o nesvakidašnjem pokušaju da se nauči veština uspešnog savladavanja konflikata u ljudskoj komunikaciji. Izdanje je potpisala firma MultimediaWorx, a izrađeno je u saradnji sa kancelarijom Nemačke organizacije za tehničku saradnju.

E-Health – MedicinaInfo

Namena ovog servisa jeste pružanje informacija o lekovima i pomoćnim lekovitim sredstvima u prometu i, što je najznačajnije, o njihovoj upotrebi kod nas. Namenjen je i lekarima i običnim ljudima, a njegov cilj je između ostalog i poboljšanje komunikacije između lekara i visokoškolskih ustanova i instituta.

E-Entertainment – CeDe Bukvar

Tehničke karakteristike ovog programa koji smo opisali u broju 11/1998 za svaku su pohvalu. Bogata zvučna podloga, izuzetno prost interfejs i druge odlične karakteristike i dalje održavaju ovo multimedijalno CD izdanje na prvom mestu kada je u pitanju dečja zabava.

E-Inclusion – KoBSON

Skraćenica KoBSON označava konzorcijum biblioteka Srbije koji finansira Ministarstvo nauke. Njihov cilj je nabavka stranih časopisa i omogućavanje njihovog čitanja studentima i akademskim građanima u elektronskoj formi. Jednostavna ali odlična ideja za povezivanje naše zemlje s razvijenim svetom.

Dakle, kao elektori za ovo takmičenje, imali smo neočekivano težak zadatak. Po našem mišljenju, ovo je oktet projekata koji će dostojno reprezentovati Srbiju i Crnu Goru na takmičenju WSA. Nadalje je sve u rukama organizatora – u Bahreinu, početkom septembra organizuje se finalno žiriranje, a tokom novembra u Tunisu, za vreme trajanja Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS), biće objavljeno po pet najboljih na svetu u svakoj kategoriji. Da podsetimo, ovo je drugo takmičenje. Na prvom nismo učestvovali, a da li će postojati treće, videćemo tokom novembra. U svakom slučaju, otvoreni vid prijave s kojim smo startovali još u januaru ove godine doneo je mnoge predloge, a onima koji su „prošli kroz sito” našeg žirija želimo sreću u Bahreinu!

S.K.

 
 AKCIJE
World Summit Award
Šta mislite o ovom tekstu?

 AKTUELNOSTI
Borba protiv piraterije

 PRIMENA
Amaterska astro-fotografija

 KOMPJUTERI I FILM
„Fantastična četvorka”
„Noćna straža”
„Ostrvo”

 SERVIS
Izbor napajanja
Zašto i kako preći na GNU/Linux (2)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera