SERVIS<>
082005<><>

Čišćenje kulera

Četka i špahtla

Najčešći uzrok pojave poznatije kao pregrevanje procesora predstavljaju prljavi kuleri, a to se najčešće javlja kod računara s otvorenim kućištem

Ovog puta odlučili smo da vam demonstriramo postupak čišćenja ovog inače veoma važnog dela računara. Žrtva je bio kuler u računaru koji je poslednji put čišćen pre nešto manje od godinu dana i od tada je stajao otvoren.

Bojan ŽIVKOVIĆ

Kao što se da videti, prizor nije nimalo lep, čak ni kada se u obzir uzmu (loše) navike vlasnika dotičnog računara. Za čišćenje prašine smo upotrebili najobičniju četku za farbanje.
Potom smo naročitim „džudo-potezom” oborili računar na bok kako bismo izvadili napajanje i time obezbedili pristup kuleru bez skidanja matične ploče.
Mehanizam kojim se kuler montira na podnožje procesora uglavnom zavisi od samog podnožja. U našem slučaju radilo se o Socket A podnožju na koje se kuler montira „šnalom” od čeličnog lima. šnala s jedne strane ima poseban prorez kao stvoren za ravan šrafciger širine do 6 mm, što smo i iskoristili kako bismo skinuli hladnjak. Ovo je ujedno i prvi korak u kojem treba biti pažljiv. U zavisnosti od termo-paste koja je korišćena, može se desiti da se hladnjak zalepio za procesor. Ovo se obično dešava kada je u pitanju parafinska termo-pasta (tzv. Thermal Pad, poznatiji kao „žvaka”) i kada procesor ima svoje kućište (svi Pentium 4 i Athlon64 procesori). Ukoliko se javi ovaj problem, potrebno je otkačiti i drugi kraj šnale i zatim malo po malo uvrtati i mrdati kuler dok se sam ne odvoji od procesora. Primena veće sile se ne preporučuje jer može doći do oštećenja procesora.
Da bismo kuler očistili dovoljno dobro, moramo da ga rasklopimo. Ventilator je pričvršćen za hladnjak pomoću četiri šrafa koji se lako skidaju.
Po skidanju ventilatora, vidimo koliko je zapravo kuler prljav. Prašina se zavukla i zapušila dobar deo prostora između rebara hladnjaka, a takođe je formirala i poseban sloj između ventilatora i hladnjaka koji sprečava dotok vazduha.
Četkom smo prvo očistili naslage prašine s ventilatora, a posebno sa krilaca propelera. Zatim smo čulnom metodom proverili i ispravnost ventilatora. Ispravan ventilator je moguće zavrteti duvanjem u propeler, a od osovine motora se pri tom ne sme čuti nikakav zvuk koji podseća na struganje.
Pažnju smo, potom, posvetili hladnjaku. Četkom smo pažljivo očistili prašinu koja se nataložila među rebrima hladnjaka.
Rezultat je bila zavidna gomilica prašine, kao i zgroženi izrazi lica prisutnih kolega koji su pokušavali da se prisete kada su se poslednji put vakcinisali od tropskih i veneričnih bolesti.
Potom smo hladnjak „produvali” kako bismo uklonili prašinu koja je izmakla četki. Za ovo se može koristiti širok dijapazon alata: namenski kompresori, izduvna strana usisivača, kanistri sa kompresovanim vazduhom (sa planete Druidia, prim. aut.) ili kolega sa dovoljno velikim kapacitetom pluća i voljom da ga primeni (u zamenu za pivo).
Skidanjem limenog osigurača odvojili smo šnalu i dodatno je nategli kako bismo bili sigurni da će nakon vraćanja kulera on dobro nalegati na procesor.
Nakon ovoga možemo da sklopimo kuler i posvetimo pažnju termo-pasti. U opštem slučaju, preporučuje se promena paste svaki put kada se skida kuler pošto pasta može da se zaprlja, ili je jednostavno suviše stara pa se stegla. Za skidanje stare paste poželjno je koristiti papirne maramice, salvete ili krpu koja ne ostavlja vlakna. Od hemijskih sredstava moguće je koristiti koncentrovani alkohol, čist aceton ili medicinski benzin.
Dok skidanje paste sa hladnjaka zahteva jednostavno trljanje, pri skidanju paste sa procesora treba paziti da pritisak ne izazove ceđenje sredstva za čišćenje iz maramice.
Nakon skidanja, treba naneti novu pastu. Odlučili smo se za Titanovu Nano Blue pastu, zbog njenih termoprovodnih karakteristika ali i krajnje zanimljivog estetskog doživljaja.
Prvo smo pastu naneli na hladnjak, razmazali je maramicom i uklonili višak. Ovim smo osigurali da je pasta lepo popunila sitne neravnine na površini hladnjaka koja će naleći na procesor.
Za nanošenje paste na procesor potreban je dodatni alat – „špahtla”. Kao špahtlu je moguće koristiti neku plastičnu karticu ili parče plastificiranog kartona (npr. kreditne kartice, vizit-karte i sl.), a mi smo se opredelili za parče kartona koje smo isekli sa obližnje pakle cigareta.
Na karton smo istisli malo paste (otprilike kao pola zrna pirinča) i razmazali je u tanak sloj po procesoru.
Nakon toga smo montirali kuler, vratili napajanje i proverili da li sve radi. Hlađenje procesora smo testirali opterećivanjem procesora programima kao što je CPUBurn.
 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Virtuelizacija procesora
WiMAX

 TRŽIŠTE
AMD vs Intel

 SERVIS
Čišćenje kulera
Šta mislite o ovom tekstu?
Zašto i kako preći na GNU/Linux

Termo-pasta
Uloga termo-paste je da poboljša fizički kontakt između procesora i hladnjaka. Pasta popunjava sićušne neravnine i pukotine u materijalu, tako povećava površinu preko koje se provodi toplota i time osigurava bolje hlađenje procesora. Sloj paste treba da bude ravnomeran, ali vrlo tanak jer, ma koliko bila kvalitetna, pasta ima manju termoprovodnost od metala od kojeg je izrađen hladnjak tako da deblji slojevi imaju kontraefekat – slabije hlađenje.
Kada je reč o termo-pastama koje se koriste za procesore, postoji nekoliko vrsta. Većina kulera ima unapred nanesen sloj parafinske paste (Thermal Pad). Ova pasta ima pristojnu termoprovodnost, ali ju je gotovo nemoguće nabaviti. Umesto nje se preporučuju masne paste (Thermal Grease). Ove paste imaju bolju termoprovodnost od parafinskih i obično se isporučuju u špricevima uz skuplje kulere. U zavisnosti od osnovnog materijala koji se koristi za izradu, pasta može biti metalna (najčešće na bazi srebra) ili keramička (najčešće silicijum).
Metalne paste su obično srebrne boje i imaju bolju termoprovodnost od keramičkih, međutim, samim tim što su metalne one i provode struju. Zbog toga prilikom upotrebe metalnih pasti treba paziti da sloj paste ne bude suviše debeo jer pri postavljanju kulera višak paste biva istisnut sa predviđene površine na procesoru i može da izazove kratak spoj.
Nabavka paste u domaćim uslovima može da predstavlja poseban problem. Ukoliko uz svoj kuler niste dobili i manju količinu paste, moguće je nabaviti je u pojedinim servisima računarskih komponenti, ali treba biti uporan.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera