PD KUTAK<>
082005<><>

XAMPP Control 1.4.13

Simulacija Internet servera na lokalnom računaru

Pravljenje HTML stranica i održavanje sajtova i foruma nije nimalo lak posao. Kada su u pitanju obične HTML stranice, onda sve može lepo da se radi na lokalnom računaru i da se gotov proizvod prebaci na server, ali kada treba da koristite CGI skripte ili da radite sa SQL bazama, obično se nalazite u neprijatnoj situaciji jer takve akcije na lokalnom računaru nisu moguće bez dodatnog programa. Čak i ako posedujete neku vrstu brže konekcije s Internetom (a da ne pominjemo običnu modemsku vezu), imaćete sporiji protok nego da su vam svi ti fajlovi na računaru. Baš radi olakšanja rada dizajnera napravljen je program XAMPP Control.

Svrha ovog programa je da od vašeg računara napravi Internet server sa podrškom za: Apache HTTPD 2.0.53, MySQL 4.1.11, PHP 5.0.4 + 4.3.11 + PEAR + Switch, MiniPerl 5.8.3, Openssl 0.9.7f, phpMyAdmin 2.6.1 pl3, eAccelerator 0.9.2a, Webalizer 2.01-10, Mercury mail transport system za Win32 i NetWare systems v4.01a, FileZilla FTP server 0.9.6a, SQLite 2.8.15, ADODB 4.60 i Zend Optimajzer 2.5.7. Zanimljivo je to što ovaj program može vršiti WEB analizu poseta protoka. Možete praviti FTP naloge za različite korisnike itd. Kada pokrenete kontrolni panel programa, nudi vam se veoma prost izbor komandnih dugmića kojima ćete odlučiti koji ćete od servisa da uključite i odmah zatim će vaš računar postati server. Nemojte se plašiti da će ostali korisnici moći da vide sve što se nalazi na vašem računaru. Oni će moći da pristupe samo sadržini „httpdoc” direktorijuma koji se nalazi unutar direktorijuma u kojem je XAMPP instaliran. Da biste pristupili tom direktorijumu i počeli sa podešavanjem vašeg „servera”, treba da u vašem Internet browseru kao adresu upišete „http://127.0.0.1” ili „http://localhost” i bićete prebačeni na stranicu za izbor između devet jezika (među kojima nema našeg) kontrolnog panela vašeg servera. U kontrolnom panelu ima pregršt stvarčica koje bi svaki Web dizajner poželeo. Odavde možete da proverite koji je od servisa (MySQL, PHP, HTTPS, CGI, SSI, SMTP i FTP) uključen.

Pored ostalog, u odeljku Security imate uvid u sigurnosni deo vašeg servera, kao i podešavanja za njega. Pregled sigurnosnih delova je prosto odrađen i daje vam uvid u to da li su vaše stranice dostupne ostalim korisnicima, da li MySQL i phpMyAdmin imaju šifru za korisnika, da li je FTP šifra promenjena ili je ostala default i da li PHP radi u Safe Modu. S obzirom na to da su posle sveže instalacije programa odgovori na sva ova pitanja negativni, preporučili bismo da neke od njih odmah izmenite kako biste osigurali svoje podatke.

U programu se nalaze i linkovi ka kompletnoj i kvalitetnoj dokumentaciji o Apache2, PHP, Perl, MySQL, ADODB, Turck MMCache za HP i PDF dokumentacija, kao i nekoliko dobrih tutorijala za Apache, PHP, HTML i PERL. Imajte samo u vidu da se ove dokumentacije i tutorijali ne nalaze na vašem računaru, već ćete za njihov pregled morati da imate vezu s Internetom. Detaljan pregled PHP-a koji vam ovaj program donosi naći ćete u odeljku phpinfo.

Uz program dolazi i nekoliko zanimljivih demoa. Tu su demo za CD kolekciju, dva zanimljiva grafička primera, telefonski imenik, PEAR:Exel i ADO zapis, pa čak i primer bioritma.

Među alatima se nalazi i PhpMyAdmin koji gotovo u potpunosti izgleda kao PhpMyAdmin na nekom serveru i sa svojim korisnicima može da komunicira na gomili jezika, među kojima je i naš jezik. Pored PhpMyAdmina zanimljiv je i Webalizer koji vam daje kompletan uvid u posete i skinute fajlove. Sve je to, naravno, sortirano po mesecima, a postoji i statistika proseka poseta. Tu su i Mercury Mail i FileZilla FTP.

Ukoliko ste odlučili da podižete forum ili da pravite neku Web prezentaciju, a ne želite da imate usporenja uobičajena za Internet vezu, mislimo da je ovo pravi program za vas. S obzirom na to da poseduje veliki broj mogućnosti, a uz to „hleba ne jede”, mislimo da postoji dosta razloga zašto bi trebalo da probate XAMPP.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
IE na više (besplatnih) načina
Autodesk Gmax 1.2
Cheatbook Database 2005
ZipGenius 6.0.2.1030 Standard Edition
FontExplorerL.M. 3.0
Picaboo
XMPlay 3.2
Top Video Joiner
Ultra RM Converter 1.7.6
Video Pilot 1.20
XAMPP Control 1.4.13
Šta mislite o ovom tekstu?
Hamachi 0.9.9.8
jGoodies jDiskReport 1.2.2
Krusader 1.60.0

Potrebno:
Windows, 64 MB RAM
Veličina:
24,5 MB, 160 MB na HD

Cena Program je besplatan.
Adresa:
www .apachefriends .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera