CeDeTEKA<>
072005<><>

Moj ljubimac

Uprkos činjenici da elektronske enciklopedije za najmlađe korisnike računara spadaju u grupu najprodavanijeg multimedijalnog softvera, domaći izdavači još uvek ne nude dovoljan broj kvalitetnih naslova. U ovoj grupi programa naročitu popularnost uživaju interaktivne enciklopedije životinja, poput diska Carstvo životinja (SK 6/2004) koji je sadržajem prilagođen osnovcima i srednjoškolcima. S druge strane, 21 Veneti je pripremio vizuelno sjajno uobličenu prezentaciju za korisnike predškolskog uzrasta, koji se kroz program jednostavnog interfejsa mogu upoznati s osnovnim karakteristikama mnogih životinja.

Sadržajem diska Moj ljubimac dominiraju kratki ali dosta dobro ilustrovani članci o blizu 90 najzanimljivijih životinjskih vrsta koje naseljavaju sve krajeve naše planete. Životinje su grupisane na osnovu klase kojoj pripadaju (sisari, ptice, podvodni svet, gmizavci, mala stvorenja i vodozemci), pri čemu je najviše članaka posvećeno sisarima, a najmanje gmizavcima i vodozemcima. Nakon izbora željene grupe članaka iz glavnog menija, pojaviće se naslovni ekran na kojem su predočene osnovne zajedničke osobine za sve pripadnike klase, a dokumentima o pojedinim vrstama pristupa se pritiskom na odgovarajuću ikonu s leve strane. Struktura članaka je krajnje jednostavna: u desnom delu ekrana nalazi se tekst, dok su s leve strane raspoređene ikonice za izbor tipa prezentacije (tekst s izgovorom, slike, audio-zapisi i video-odlomci) odnosno polje za prikaz multimedijalnog sadržaja.

Tekstualne informacije su sasvim kratke i obuhvataju osnovne podatke o fizičkim osobinama, ishrani, razmnožavanju, staništima, životnom veku i ponekim zanimljivostima. Težište programa je na audio-vizuelnoj prezentaciji vrste koja se sastoji od galerije probranih fotografija, kratkih video-odlomaka i tonskog zapisa karakterističnog oglašavanja odabrane životinje (kod nekih vrsta nedostaju neki od nabrojanih multimedijalnih elemenata). Pri tome, narator izgovara tekst članka bez prekida tako da prezentacija poprima formu pravog interaktivnog dokumentarca. Ostatak prostora na disku ispunjavaju opcije za relaksaciju: zanimljiv interaktivni kviz sa tri stepena težine, bojanka i slagalica.

Organizacija korisničkog okruženja je vrlo dobra i odlikuje se lepo dizajniranim grafičkim interfejsom, bogatom zvučnom podlogom i jednostavno koncipiranim upravljačkim sistemom koji se oslanja na grafičke elemente i omogućava mladom korisniku da se programom služi bez ičije pomoći. Fotografije su pažljivo birane i vrlo kvalitetne, ali su zbog težnje da se očuva kompaktna struktura članka poprilično sitne. Slična je situacija i sa video-odlomcima kojima još nedostaju funkcije za pauziranje reprodukcije. Budući da je programiran u Flashu, program nije hardverski preterano zahtevan, ali će mu svakako prijati brži računar.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Moj ljubimac
Šta mislite o ovom tekstu?
The Ultimate 3D Skeleton
Prozor u svet – divlje životinje
Družina znanja – Magi i Cica

Potrebno:
Windows, Pentium 2, 128 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
600 dinara
Adresa:
www .21veneti .co .yu /mojljubimac
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera