PD KUTAK<>
042005<><>

A-ToolBar 3.0

Desktop „švajcarac”

Pošto je Google objavio program za pretraživanje sadržaja računara (Google Desktop Search, SK 12/2004), na sličnu ideju je došla i kompanija 4C Software. Autori Internet pretraživača MetaEureka.com otišli su korak dalje i uobličili su sveobuhvatan program koji, uz funkcije za lokalno i Web pretraživanje, sadrži pedesetak najkorišćenijih alata za rad na Mreži.

A-ToolBar je kompaktan program koji se od konkurencije razlikuje ne samo po bogatom izboru različitih funkcija, već i po nenametljivom interfejsu i potpunom odsustvu reklamnih banera i skrivenih adware skriptova. U nešto manje od tri megabajta smešten je opsežan paket s programima koji umnogome olakšavaju i ubrzavaju korišćenje naprednih Internet servisa. Instalacija protiče brzo i bez većih problema, izuzev što će se firewall aplikacija, ukoliko je instalirana, nekoliko puta oglasiti zbog „agresivnog” upisivanja podataka u registar Windowsa (iz nekog razloga izvršni program se u startup listu upisuje dva puta, što nepotrebno usporava inicijalizaciju). Nakon instalacije, u donjem delu radne površine pojaviće se paleta s ikonicama alatki preko koje se pristupa meniju s opcijama za podešavanje osnovnih parametara (način pokretanja, pozicija toolbara, podrazumevani pretraživač Interneta i HTTP i Socks proxy adrese).

Alatkama se može pristupiti direktno preko palete s ikonicama ili putem odgovarajuće opcije iz glavnog menija. Programi su grupisani u tri kategorije (General, URL, Network). Najobimniju grupu čine „opšti” alati koji su dobrim delom zasnovani na poznatim Internet servisima, te zahtevaju izlaz na Mrežu. Skrenućemo pažnju na najkorisnije opcije. Na početku liste nalazi se katalog tematski sortiranih i proverenih Web lokacija i funkcija za praćenje najnovijih vesti iz svih oblasti koje se sakupljaju sa više od 1000 adresa, a ažuriraju na svakih 15 minuta. Funkcija za uklanjanje neželjene pošte nije opravdala očekivanja: ona nema veću upotrebnu vrednost jer služi samo kao alatka za pregled i uklanjanje poruka sa servera, ne nudi nikakve naprednije opcije za filtriranje pošte niti mogućnost integracije s klijentom elektronske pošte (povrh svega, dešava se da ova opcija uspori čitav program, pa i operativni sistem). Nešto uspešnije su uobličene opcije za „ubijanje” pop-up prozora i automatsko popunjavanje formulara (obe opcije podržavaju samo Internet Explorer).

Funkcija za lokalno pretraživanje (Desktop Search) može se koristiti tek kada se s Mreže preuzme biblioteka veličine 1 MB. Ona je efikasna gotovo koliko i Googleov pandan, s tim što je prikaz rezultata pretraživanja pregledniji (tabela). Pored arhive omiljenih linkova, A-Toolbar korisniku omogućuje da formira i listu najčešće korišćenih programa, kako bi im brže i lakše pristupio. Funkcija za prevođenje teksta je definitivno jedna od najkorisnijih mogućnosti ovog paketa. Ona se oslanja na vrlo dobar mrežni servis (nije naznačeno o kom se endžinu konkretno radi) i omogućuje dvosmerno prevođenje na desetak jezika (uključujući kineski i japanski). Dopala nam se i opcija za pretraživanje rečnika s lokacije dict.org (detaljna objašnjenja pojmova, brz pristup serveru). Među upotrebljive opcije svrstava se i funkcija za arhiviranje sadržaja clipboarda, koji se pakuje u naročite slotove pa se može iščitati i nekoliko dana kasnije. Program pruža i mogućnost „defragmentacije” radne memorije odnosno rasterećivanja RAM-a (korisna mogućnost kada treba pokrenuti neku memorijski zahtevniju aplikaciju, na primer igru). Funkcije za uređivanje ličnih informacija obuhvataju tek najosnovnije alatke (imenik, agenda, podsetnik s alarmom). Servis za slanje SMS poruka putem Interneta oslanja se na ICQ portal, tako da se u našoj zemlji još uvek ne može primeniti. Na kraju liste opštih alatki nalazi se i nekoliko zabavnih opcija – ljubavni kalkulator, horoskop, bioritam i drugo.

Pod URL alatima autori programa podrazumevaju sedam alata za prikupljanje informacija o Web sajtovima (vreme ažuriranja, adresa servera na kom se hostuju) i analizu posećenosti i dostupnosti ličnih prezentacija. Mrežni alati obuhvataju telnet, funkcije za proxy podešavanja (omogućavaju deljenje Internet resursa između dva umrežena računara) i standardne opcije za analizu mrežnog saobraćaja (pingovanje, rutiranje, DNS pretraživač, geografsko lociranje servera, skener portova i IP adresa i ostalo).

Većina alatki koje A-Toolbar nudi ima kvalitetnije alternative, ali ne postoji program koji nudi toliko takvih programa na jednom mestu. U zamerke bi se mogli svrstati relativno konfuzno korisničko okruženje, nedostatak kompletnije interne dokumentacije (kratko uputstvo se nalazi na zvaničnoj lokaciji) i nezanimljivo grafičko rešenje ikonica (svedeni toolbar nekako odudara od kitnjastog okruženja Windowsa XP). Program zauzima oko 2 MB sistemske memorije i povremeno može jače da optereti procesor (tokom rada se, uprkos tome, ne primećuju veća usporenja). Iako ima još mesta za ispravke, možemo reći da je A-Toolbar 3.0 u celini osvojio naše simpatije kao retko upotrebljiv komplet korisnih alatki.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
PhotoFiltre 6.1
ToolBar Designer 2.0
DC++ 0.670, WinMX 3.53 beta, TurboTorrent 1.0.7, eMule 0.45b, Kazaa 3.0
freeCommander 2004.10b
A-ToolBar 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
GIMP 2.2.4

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,34 MB, 2,9 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .metaeureka .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera