CeDeTEKA<>
022005<><>

Spremno u sukobe 2

Vršnjačka medijacija – od teorije do prakse

Uspešno savladavanje konflikata kao nezaobilazne nuspojave u ljudskoj komunikaciji tema je kojom se bave stručnjaci različitih psihosocijalnih struka. Jedan od zapaženijih projekata na ovu temu organizovala je kancelarija Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ-ova „Promocija modela posredovanja i pregovaranja u Srbiji”) i u njemu od 2002. godine učestvuje više srednjih škola, omladinskih centara i nevladinih organizacija u Srbiji, a sa ciljem promocije veština i načina medijacije i boljeg rešavanja konflikata. Na osnovama ovog projekta nastao je i CD-ROM Spremno u sukobe 2, Vršnjačka medijacija – od teorije do prakse, edukativni multimedijalni paket kompanije MultimediaWorx (u produkciji agencije Omnibus), koji temu medijacije u konfliktima obrađuje na nekonvencionalan način, putem avanturističke igre za čije se rešavanje koriste znanja u vezi s materijom.

Teoretski deo ovog interaktivnog paketa zasniva se na knjizi „Spremno u sukobe – recepti za bolje bavljenje sobom, drugima, međusobnim odnosima i konfliktima”, autora Stanislave Vidović i Marije Radovanović, štivu koje se bavi osnovama iz oblasti pregovaranja, posredovanja, komunikacije i sukoba. U tekstualnom delu prezentacije, koji je organizovan u obliku elektronskog priručnika, izneta su poglavlja knjige posvećena pitanjima konflikta, pregovaranja, komunikacije i metodama i savetima za uspešno posredovanje. Predstavljena su teorijska i praktična saznanja, predlozi i saveti za razumevanje konflikata, njihovo umanjenje i rešavanje. Prikazani su i neki načini uspešne promocije tolerancije i međusobnog poštovanja u školskom okruženju, koji mogu da budu važan faktor u borbi čiji je cilj da se škole pretvore u bezbedna mesta za život i rad. Predmet interesovanja priručnika upravo je školska sredina, okruženje u kojem mladi stiču većinu životnih veština, pa i umeće dobre komunikacije. Zato je naročita pažnja posvećena uspešnom rešavanju svakodnevnih problema i neprijatnih sukoba s kojima se suočavaju učenici i nastavnici, a koji su zasnovani na razlikama u mišljenju, generacijskom jazu, lošoj komunikaciji, etničkim razlikama i drugim faktorima.

Multimedijalni karakter programu daju sekcije s animiranim pričama na temu konflikata kroz istoriju i zanimljivim projekcijama slajdova koji ilustruju neke od ključnih ideja iznetih u knjizi. U zasebnu celinu izdvojena je jednostavna 3D avanturistička igra, urađena u QuickTime VR tehnologiji, za čije je rešavanje potrebno primeniti znanja usvojena u teorijskom delu programa. Spremno u sukobe 2 je tehnički sasvim zreo projekat, s dobro organizovanim korisničkim okruženjem i dopadljivim grafičkim interfejsom.

S obzirom na to da se ne radi o komercijalnom proizvodu, ovaj CD će biti besplatno podeljen u srednjim školama u Srbiji. Zainteresovani pojedinci mogu ga dobiti i ako kontaktiraju beogradsku kancelariju GTZ-a putem elektronske adrese stasa@gtz.co.yu, a uskoro će moći da se kupi u knjižari Plato u Beogradu.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Spremno u sukobe 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Junior
Sigmund Freud
e-Leksikon

Potrebno:
Windows, Pentium, 128 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
oko 300 dinara
Adresa:
www .multimediaworx .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera