WWW VODIČ<>
012005<><>

Najbolji svetski e-sadržaj

Svetski samit o informatičkom društvu (WSIS), pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, održava se u dve faze. Prva faza je otpočela u Ženevi, 10. decembra 2003. godine, a učesnici su se bavili širokim opsegom tema koje se tiču informatičkog društva i usvojili su deklaraciju načela, kao i plan budućih akcija. Druga faza će se održati u Tunisu, od 16. do 18. novembra 2005. godine. U kooperaciji sa WSIS-om osnovana je i Nagrada svetskog samita (WSA), koju je inicirala Evropska akademija za digitalne medije (EADiM). U pitanju je projekat globalne inicijative za izbor i promociju najboljeg i najkreativnijeg e-sadržaja, sa posebnim ciljem da premosti digitalni jaz među državama i narodima. U okviru prošlog samita učestvovali su predstavnici 136 država sa gotovo 800 e-proizvoda, koji su se takmičili u osam različitih kategorija. Te kategorije predstavljaju različite sektore socijalnog života, a u okviru svake je izabrano po pet finalista.

U okviru prve kategorije, „E-učenje”, tražen je proizvod koji služi onima koji su zainteresovani za transformaciju škola, univerziteta i drugih obrazovnih institucija kroz interaktivne, personalizovane i multimedijalne izvore. Od pet finalista, jedini izabrani onlajn projekat je irski sajt Skoool.ie (www.skoool.ie), koji predstavlja interaktivnu platformu namenjenu onlajn učenju. Obiman materijal je posvećen mahom temama koje obrađuju srednjoškolci. Druga kategorija, „E-kultura”, trebalo je da predstavi proizvode koji su posvećeni očuvanju i prezentovanju kulturne baštine uz pomoć tehnologije. Traženo je da materijal bude jasan i pun vrednih informacija, a upotreba tehnologije na nivou umetnosti. Dva projekta privlače pažnju – prvi je kanadski Art2LIFE (www.art2life.ca), interaktivna onlajn prezentacija vremenskog toka 20. veka u Kanadi. Korisnik može pretražiti kanadsku umetnost i događaje kroz dekade ili potražiti informacije o bitnim ljudima koji su stvarali istoriju ove države tokom prošlog veka. Sledeći projekat je Living Heritage (www.livingheritage.org.nz), dvojezična onlajn inicijativa koja omogućuje školama na Novom Zelandu da razvijaju i izlažu tradiciju i kulturu svoje zajednice na Webu. Po mišljenju žirija, ovaj sajt je sjajno okruženje gde su učenici i škole zapravo producenti Web sadržaja, koji mogu podeliti sa zainteresovanima za novozelandsku kulturu, bilo da su u pitanju Evropljani ili Maori.

Među finalistima u kategoriji „E-nauke”, koja po sadržaju treba da promoviše naučne projekte izražene kroz nove medije ili da ih približi „običnim ljudima”, našao se i jedan hrvatski projekat. U pitanju je Plavi svijet, sajt Instituta za istraživanje i zaštitu mora: www.plavi-svijet.org. U okviru sajta ćete naći informacije o rezervatu za delfine koji se nalazi u regiji ostrva Veli Lošinj na severu Dalmacije, kao i podatke o projektu koji se bavi istraživanjem delfina koji borave u Lošinjsko-creskom arhipelagu i kome je cilj zaštita delfina i morskog okruženja kroz podizanje ekološke svesti javnosti.

Posebno interesantna za nas jeste kategorija „E-uprava”, namenjena projektima koji omogućuju bržu interakciju između vlade i građanstva ili onlajn servisima koji potpomažu kvalitet i uspešnu razmenu informacija kada su u pitanju javni administrativni procesi. Među finaliste plasirali su se sajtovi Ministarstva trgovine države Bahrein, Sekretarijata državnih prihoda Brazila, projekti Katara i Rumunije, kao i korisnički servis pod pokroviteljstvom vlade Čilea. Kada je u pitanju čileanski projekat, nazvan Easy Procedures (www.tramitefacil.gov.cl), napomenimo da je zapravo reč o savršeno optimizovanoj onlajn birokratiji! Ovaj u potpunosti interaktivan servis omogućava svim čileanskim državljanima, bilo da žive u zemlji ili u dijaspori, da brzo i lako pristupe svim proceduralnim formularima i informacijama koje su im u tom trenutku potrebne. Sličan projekat reforme administracije napravila je i vlada Rumunije još 2002. godine, a koliko je on ispred bilo čega što kod nas postoji, proverite na sajtu www.e-guvernare.ro/en/index.asp.

U okviru „E-zdravstva”, prestižni Web projekti koji su izabrani su Telepresence (www.mobilesurgical.co.nz), multimedijalna prezentacija rada najmanje hirurške bolnice na Novom Zelandu koja se nalazi u unutrašnjosti jednog autobusa, kao i švajcarski HON (www.hon.ch), onlajn datoteka koja pomaže zainteresovanim korisnicima, bilo da su u pitanju doktori ili pacijenti, da lakše pristupaju kvalitetnim medicinskim informacijama na Webu.

U okviru kategorije „E-biznisa” koja, kako joj i ime kaže, predstavlja najbolje biznis modele i sadržaje u elektronskom poslovanju, finalisti su Intersport Rent (www.intersportrent.at) iz Austrije, Abebooks.com iz Kanade, Tires Direct (www.reifendirekt.de) iz Nemačke, Hostelworld (www.hostelworld.com) iz Irske i Tejari.com iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kategorija „E-zabava” je namenjena najširem krugu korisnika informatičke tehnologije i, prepoznajući je kao takvu, stručni žiri je tražio finaliste među onima koji su na najbolji način umeli da ih zabave! Jedan od nagrađenih je virtuelni hotel Habbo (www.habbohotel.com) koji možete posetiti i ćaskati s ostalim gostima. Još jedan interesantan sadržaj pripada indonežanskom Orisinalu (www.ferryhalim.com/orisinal), izuzetno dizajniranom sajtu na kojem možete igrati 40 slatkih igrica urađenih Flash animacijom, a posetite i veoma neuobičajen sajt www.tropicalamerica.com gde vas čeka prava avantura u virtuelnoj Latinskoj Americi.

S obzirom na to da su razne kulture na različitim nivoima ekonomsko-tehnološkog razvoja, poslednja kategorija – „E-uključenje” – na neki način je simbolična: u pitanju su nagrade za sadržaj koji potpomaže IT integraciju najmanje razvijenih država u ovoj oblasti, to jest smanjuje globalnu „digitalnu odvojenost”. A na predstojećem WSA takmičenju (www.wsis-award.org) neki od naših IT sadržaja će se sigurno naći među finalistima ove i drugih takmičarskih kategorija i osvojiti nagrade tokom druge faze WSIS-a u Tunisu.

Iris MILJKOVIĆ

 
Ho, ho, ho!
Irvasi
Najbolji svetski e-sadržaj
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera