WWW VODIČ<>
012005<><>

Ho, ho, ho!

Rumeno, nasmejano lice koje će nas uskoro pozdravljati sa raznih strana (i verovatno reklamirati deterdžent, uz čašu soka, dok koristi mobilni telefon) pripada, naravno, Deda Mrazu. Ovaj bradati debeljuca u crvenom odelu i dubokim crnim čizmama postao je tokom poslednjih pedesetak godina univerzalna figura i simbol novogodišnjih praznika širom sveta.

Deda Mraz prostorno-govorne granice savlađuje kao od šale, pa će ga tako klinci u Finskoj prepoznati kao Joulupukkia, dok ga mali Kinezi zovu Shengdan Laoren. Ove i mnoge druge zabavne činjenice o globalnom fenomenu Deda Mraza naći ćete na adresi http://lnstar.com/mall/main-areas/santafaq.htm. Nešto suvoparniji sajt koji će podrobnije analizirati poreklo Deda Mraza nalazi se na www.the-north-pole.com/history/, dok se tekst na adresi www.orthotracts.org/santa.html pre svega odnosi na hrišćanski imidž Deda Mraza, dok je još bio poznat kao sveti Nikola (između ostalog, zaštitnik mornara, pekara i vukova).

Opšte je poznata činjenica da današnji Deda Mraz predstavlja amalgam paganskih običaja koji su doživeli postepenu metamorfozu pod uticajem hrišćanstva. Zanimljiv tekst na adresi www.cannabisculture.com/articles/3136.html, kao što mu samo ime nagoveštava, razotkriva paganske korene dobroćudnog dedice (i tradicionalnih simbola koji ga okružuju) kroz opise šamanističkih rituala starosedelačkih plemena na tlu Finske i Rusije. Ako je verovati autoru i njegovim izvorima, Deda Mraz u svom sadašnjem obliku puno duguje psihodeličnim pečurkama i urinu. Nešto urbaniji mit, koji takođe doživljava razotkrivanje, naći ćete na adresi www.snopes.com/cokelore/santa.asp – ispada da moderni lik Deda Mraza ipak nije nastao u radionici PR odeljka Koka-Kole, te da je podudarnost crveno-bele šeme tek sretna slučajnost.

Internet je globalnoj komunikaciji dao novu dimenziju, pa tako više nije potrebno slati pisma poštom na Severni pol. Sada za to imamo elektronsku poštu: ako vaše dete pošalje mejl Deda Mrazu, odgovor je zagarantovan na www.emailsanta.com. Na adresi www.santaclauslive.com ide se i korak dalje, pa tako možete uživo posmatrati Deda Mraza kroz oko Web kamere. Još jedan simpatičan sajt namenjen prvenstveno deci jeste www.claus.com, najveselije mesto u sajber prostoru, gde vaše dete može sito da se izigra s Deda Mrazom i njegovim malim pomagačima. Multimedijalna ponuda na sajtu www.northpole.com podrazumeva karaoke, recepte, wallpapere, šale i slagalice, sve u božićnom ruhu. A povrh svega toga, izgleda da Deda Mraz čak redovno održava sopstveni blog: blog.santa.com.

Za kraj, svakako vredi pročitati diskusiju na temu verovatnoće njegovog postojanja. Uzimajući fiziku, statistiku i zdrav razum u obzir, dolazi se do zaključka kako bi se Deda Mraz odsudne noći morao kretati brzinom 3000 puta većom od brzine zvuka, njegove sanke bi težile preko 350.000 tona, a tokom svog leta bio bi izložen centrifugalnoj sili 17.500 puta većoj od zemljine teže: http://home.uchicago.edu/~rascalzo/arch/palace/library/humor-tech/santa-physics.html.

Đorđe NAGULOV

 
Ho, ho, ho!
Šta mislite o ovom tekstu?
Irvasi
Najbolji svetski e-sadržaj
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera