TEST PLAY<>
012005<><>

Top Spin

Takozvani „beli sport” spada među najpopularnije individualne sportske discipline na svetu. Uzevši to u obzir, neshvatljivo je što, bar kada je PC u pitanju, postoji tako malo kvalitetnih igračkih ostvarenja na datu temu. Nakon portovanja Seginog Virtua Tennisa (koji je apsolutni reper u žanru) pre skoro dve godine, nije nam dopala ruku nijedna igra iz branše vredna pomena. Međutim, kako to obično biva, niotkuda se pojavio Atari sa svojim Top Spinom, potpuno izmenivši odnos snaga na terenu. Ne samo da smo konačno dobili kvalitetnu simulaciju tenisa, već je reč o ostvarenju visoke klase koje će sigurno privući sve ljubitelje dobrih sportskih igara. Jedino ostaje nejasno zašto su odgovorni u Atariju toliko čekali s izdavanjem igre, pogotovu ako se zna da je Xbox verzija Top Spina svetlost dana na tržištu ugledala još sredinom oktobra 2003. godine.

Na projektu Top Spin očigledno je radio tim koji se i te kako razume u sve čari teniske igre, a ne bi nas iznenadilo da su neki od njih i sami zaljubljenici u jurcanje za žutim lopticama i okoreli rekreativci. Prvenstvena želja autora bila je da igračima podare igru koja će, pored kvalitetnog gameplaya, sadržati sve propratne elemente prisutne u profesionalnom teniskom svetu. Zbog toga je uložen veliki napor da se u igri pojavi što više aktuelnih igrača, ali i originalnih turnira, kao i imena sponzora i proizvođača opreme. Kako je u izradi igre učestvovao i Microsoft, osigurana je podrška svih relevantnih činilaca i obezbeđena je do sada neviđena medijska potpora. Tako se u igri pojavljuje po osam tenisera sa ATP i WTA liste (Pit Sampras, Lejton Hjuit, Tomi Robredo, Gustavo Kuerten, Džejms Blejk, Martina Hingis, Ana Kurnjikova, Ešli Harklrod, Elena Dementijeva, Barbara Šet...), uključeni su najveći svetski turniri iz takmičarskog kalendara (Vimbldon, Rolan Garos, US Open, Australijan Open...), a sve je opet začinjeno mogućnošću opremanja tenisera originalnom opremom najpoznatijih svetskih proizvođača (Joneks, Hed, Vilson, K-Svis, Adidas...). Na taj način smo dobili šansu da svoje omiljene teniske junake vodimo u nekom od tzv. klasičnih mečeva, ali i potpuno autentično igračko okruženje koje uspešno simulira realne uslove.

Kvalitet enginea kao pokretačke snage svake ozbiljne sportske simulacije može se u slučaju Top Spina opisati samo jednom rečju – briljantno! Kretanje igrača na terenu i izvođenje udaraca dovedeni su do perfekcije i prava je milina posmatrati odlično režirane usporene snimke s izborom najboljih udaraca. Igrači se na šljakastim podlogama klizaju kad su daleko od loptice, pre izvođenja udaraca izvode tzv. split korak, „petlja” prilikom serve umnogome zavisi od izabrane vrste (slajs, spin, „ravnjača”)... Prvi put u teniskim simulacijama izraz „tajming izvođenja udarca” dobija svoj pravi smisao. Lopticu je potrebno udariti u pravom momentu, a često je za poentiranje to potrebno raditi dok je ona u uzlaznoj putanji (ukoliko budete postupali suprotno, kompjuterski vođeni igrači kažnjavaće vas serijom spektakularnih vinera). Izvođenje udaraca obavlja se uz pomoć rekordnih šest tastera („ziher” udarac, top spin, slajs, lob, rizičan udarac i skraćena lopta) i potrebno je dosta vremena da bi se naviklo na njihov raspored. Međutim, kada se jednom ovlada komandama, moguće je igrati spektakularne mečeve uz upotrebu neviđenog repertoara udaraca i poteza. Naravno, svaki kompjuterski vođen igrač ima jasno istaknute osobine, a to se posebno odnosi na pomenute igrače sa ATP i WTA liste. Njihovi potezi i pokreti toliko su verno preneseni da je to zadivljujuće. Pobediti bilo kog od njih (naravno, govorimo o najvećem nivou težine) zahteva upotrebu fleksibilne taktike i izvođenje svih tipova udaraca.

Pored egzibicionog moda (u singlu ili dublu, u muškoj ili ženskoj konkurenciji), igra sadrži izuzetan kampanjski mod u kojem je cilj igrača razvoj mladog tenisera i njegovo vođenje do prvog mesta na kompjuterskoj rang-listi (kreće se sa poslednjeg, stotog mesta). Na početku imate pristup samo manjim turnirima (tzv. čelindžerima), a od postizanja uspeha na njima zavisi prikupljanje ranking poena, uspinjanje na lestvici i „otključavanje” prestižnijih turnira. Posebno zanimljivo je izveden Practice mod (u okviru kampanje) putem kojeg se, izvršavanjem vežbi na terenu, „boostuju” sposobnosti igrača. Tu je i neizbežna multiplejer podrška, a možete birati između Hot-Seat moda, obračuna putem Interneta ili lokalne mreže.

Iako Top Spin predstavlja tenisku simulaciju bez premca na PC-u, ima nekoliko sitnijih propusta, a zbog dužine izrade igre grafička rešenja ne zadovoljavaju moderne prohteve igračke komune. Ipak, poznavaocima tenisa najviše će zasmetati propusti vezani za nepravilnu promenu strana u toku seta (dešavaće se da igrač na jednoj strani ostane i po tri gema, te da se na klupe seda i vrši izmena strana pre početka Tie-Breaka pri nerešenom rezultatu), pojavljivanje tenisera koji su odavno u zasluženoj penziji (Pit Sampras, Majkl Čeng, Martina Hingis, Ana Kurnjikova), neuverljivo predstavljene podloge terena (šljaka ima boju pudinga od čokolade, trava liči na grubo tkan tepih...), ali i prilično tupavo ponašanje kompjuterski vođenih protivnika na nižim nivoima težine. Sve ostalo je za svaku pohvalu i preporuku.

Vladimir PISODOROV

 
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay
Lord of the Rings: Battle for Middle-earth
Sid Meier’s Pirates!
Prince of Persia: Warrior Within
CSI: Miami
American McGee presents: Scrapland
Top Spin
Šta mislite o ovom tekstu?
Pro Evolution Soccer 4
Worms Forts: Under Siege
Immortal Cities: Children of the Nile
Armies of Exigo
Alexander
Painkiller: Battle Out of Hell
Galactic Civilizations: Altarian Prophecy
Nexus: The Jupiter Incident
Return to Mysterious Island
Second Life

Potrebno:
Pentium 3/1 GHz, 256 MB RAM, grafička kartica sa 64 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 3/1,7 GHz, 512 MB RAM, grafička kartica sa 128 MB VRAM
Veličina:
2 CD-a
Adresa:
www .atari .com

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera