CeDeTEKA<>
112004<><>

Discover Astronomy

Autori Red Shifta, najprodavanijeg multimedijalnog paketa o astronomiji za korisnike koji nemaju nikakvo prethodno iskustvo iz ove oblasti, pripremili su Discover Astronomy, bogato ilustrovan interaktivni kurs s brojnim simulacijama, tematskim vodičima i prelepim fotografijama. Na taj način, kompanija Maris Multimedia zaokružila je ponudu programa iz domena nauke o nebeskim telima.

Budući da je namenjen deci školskog uzrasta, Discover Astronomy korisnika sa složenim naučnim činjenicama upoznaje postepeno, prikazujući najpre lepši deo astronomije – upečatljive fotografije svemira snimljene pomoću Habl teleskopa, crteže sazvežđa i uzbudljive avanture kosmonauta. Od suvoparnih udžbenika ovaj program se razlikuje i po tekstualnim informacijama koje su izložene za ciljni uzrast sasvim prihvatljivim, jednostavnim jezikom koji ne sadrži nejasne pojmove. Okosnicu programa čini više od petnaest trodimenzionalnih simulacija Univerzuma, koje su utopljene u tematske vodiče o tajnama svemira. Primera radi, prezentacija Meseca obuhvata osnovnu analizu sastava Zemljinog satelita i njegovog porekla, njegov uticaj na svetska mora i okeane i uporedni prikaz Meseca i drugih nebeskih tela solarnog sistema; priložene su i interesantne fotografije Mesečeve površine, koju je snimila ekspedicija Apolo 11. Jedan od zanimljivijih tematskih vodiča objašnjava čitaocu sam proces nastanka svemira i formiranje prvih galaksija, koristeći bogate grafičke predstave i animacije koje će biti zanimljive i starijim korisnicima.

Svim opcijama programa pristupa se iz glavnog menija koji je, kao i celokupan upravljački interfejs, vrlo lepo organizovan: na dnu ekrana nalaze se ikonice za navigaciju kroz program, u desnom delu su opcije menija, a najveća površina predviđena je za prikazivanje multimedijalnog materijala. Kvalitet fotografija, crteža i animacija je nešto lošiji, ali to ne utiče značajnije na ukupan utisak.

Sve u svemu, Discover Astronomy je dobro zaokružen program koji može da posluži kao uvod u svet astronomije za decu, ali i one malo starije.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Encyclopaedia Britannica 2005 Deluxe Edition
Traditional Chinese Medicine and Pharmacology
Matematika 3 i 4
Virtuelna učionica: Windows XP
Origins of Mankind
Discover Astronomy
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows, PC 486 30 MHz, 8 MB RAM
Veličina:
1 CD, 20 MB na HD
Cena:
15 dolara
Adresa:
www .maris .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera