CeDeTEKA<>
112004<><>

Origins of Mankind

Dok su se oko Darvinove teorije evolucije i njenog mesta u našem obrazovnom sistemu u javnosti vodile žučne polemike, pažnju nam je privukla zanimljiva multimedijalna enciklopedija o poreklu ljudske vrste, u izdanju kompanije Maris Multimedia.

Origins of Mankind, bogato ilustrovana multimedijalna storija o evoluciji čoveka namenjena deci školskog uzrasta, uobličena je uz pomoć bogate filmske arhive Nacionalnog centra za kinematografiju Francuske. Prezentaciju su osmislili i realizovali eminentni paleontolozi na čelu sa Yvesom Coppensom, koji su priču o 70 miliona godina evolucije saželi u stotinak strana teksta, ilustrovanih crtežima, animacijama, video i audio odlomcima. Program je zamišljen kao virtuelno putovanje kroz vreme koje započinje u davnoj praistoriji, u vreme kada je Zemljom hodao zajednički predak današnjeg čoveka i čovekolikih majmuna. Korisniku se pruža mogućnost da detaljno analizira sve putanje evolucije, proučava strukturu skeleta i način života dvadesetak vrsta čovekolikih primata i proveri svoje znanje u stimulativnom kvizu. Praćenje razvoja ljudske vrste odvija se i kroz prizmu odnosa čovekovih predaka s prirodom i drugim životinjskim vrstama, o kojima se govori samo u najkraćim crtama, a boljem doživljaju doprinos daju grafički dobro uobličene 3D reprodukcije. U zasebnu celinu izdvojena su najznačajnija paleontološka otkrića, a u okviru nje postoji i interaktivna opcija koja korisniku pruža priliku da učestvuje u arheološkom istraživanju poznatih lokaliteta.

Upečatljivu ilustraciju morfoloških promena koje su pratile evoluciju čoveka pružaju serije crteža i QuickTime animacija koje prikazuju dinamiku ovih promena – istanjenje vilične kosti, izravnjavanje linije čela, povećanje veličine moždanog tkiva itd. Kvalitet animacija, kao i celokupnog multimedijalnog materijala je na zadovoljavajućem nivou, a korisničko okruženje je prilagođeno školarcima koji će za nekoliko sati bez muke prelistati čitav disk. Treba istaći i činjenicu da ne postoji mnogo programa koji na ovako ilustrativan i razumljiv način prezentuju teoriju evolucije, u ovom trenutku jedinu naučno prihvatljivu hipotezu o poreklu naše vrste.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Encyclopaedia Britannica 2005 Deluxe Edition
Traditional Chinese Medicine and Pharmacology
Matematika 3 i 4
Virtuelna učionica: Windows XP
Origins of Mankind
Šta mislite o ovom tekstu?
Discover Astronomy

Potrebno:
Windows, PC 486 30 MHz, 8 MB RAM
Veličina:
1 CD, 20 MB na HD
Cena:
15 dolara
Adresa:
www .maris .com
Adresa:
www .focusmm .co .uk
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera