CeDeTEKA<>
112004<><>

Traditional Chinese Medicine and Pharmacology

Hopkinsovo izdanje Traditional Chinese Medicine and Pharmacology je vremešna, ali i danas aktuelna CD-ROM enciklopedija najvažnijih dostignuća kineske narodne medicine čija je tradicija duga preko deset hiljada godina i koja sve češće nalazi primenu u savremenom zapadnjačkom lekarstvu. Nebrojene generacije su posvetile život usavršavanju starih recepata za spravljanje lekova od supstrata iz najbližeg prirodnog okruženja. Ti recepti su usavršavani vekovima i ljubomorno su čuvani od stranaca sve do kraja prošlog veka, kada su prva znanja o prirodnom lečenju napustila granicu najmnogoljudnije zemlje sveta.

Traditional Chinese Medicine and Pharmacology je bogata zbirka najpoznatijih recepata kineskih travara koja sadrži detaljna uputstva za spravljanje oko 140 biljnih preparata koji se koriste u najrazličitije profilaktičke i kurativne svrhe. Na disku je detaljno opisano preko 320 vrsta biljaka koje se koriste za spravljanje lekova, a čija lekovitost je poznata i zapadnjačkoj medicini, pri čemu su njihov sastav, delovanje i lekovita moć opisani kroz prizmu savremene nauke. Naročita pažnja je posvećena interakcijama između različitih preparata i načinima na koje se mogu dobiti mešavine čija je toksičnost minimalna, a lekoviti efekti sačuvani.

Program uvažava i sholastičko-filozofsku stranu tradicionalne kineske medicine, tako da sadrži tekstove i dijagrame koji ilustruju kliničke implikacije filozofskih elemenata, kao što su jin i jang i pet kardinalnih elemenata. U dodatku se nalaze objašnjenja fiziologije, patologije, etiologije i dijagnostičke metodologije kod oboljenja unutrašnjih organa, energetskih kanala i kolaterala. Najviše pažnje posvećeno je oboljenjima iz domena interne medicine, ginekologije i pedijatrije.

Korisničko okruženje programa je vizuelno neprivlačno, ali na nedostatak multimedijalnog materijala ne treba trošiti mnogo reči kritike budući da je sadržaj daleko važniji. Pretraživanje teksta je olakšano logičkim funkcijama za pronalaženje ključnih reči i opcijama za hvatanje beleški i označavanje teksta. Podaci su odlično povezani, tako da se do željenih informacija stiže brzo i bez ikakvog napora.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Encyclopaedia Britannica 2005 Deluxe Edition
Traditional Chinese Medicine and Pharmacology
Šta mislite o ovom tekstu?
Matematika 3 i 4
Virtuelna učionica: Windows XP
Origins of Mankind
Discover Astronomy

Potrebno:
Windows, Pentium, 16 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
40 dolara
Adresa:
www .hoptechno .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera