AKCIJE<>
102004<><>

Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”

Cvet kompjutera

Parodiranjem imena našeg lista nastala je rubrika „Cvet kompjutera” rezervisana za duhovite priloge. U bezbrižno doba koje je prethodilo raspadu Jugoslavije i ratovima, kroz tu rubriku je provejavao danas prilično iščezli optimizam i jedno dobronamerno ismevanje štetnih pojava na domaćoj računarskoj sceni. Najčešće smo kroz „Cvet kompjutera” prepričavali redakcijske anegdote, što se čitaocima prilično dopadalo jer su članove redakcije doživljavali kao sebi bliske osobe. Na mnogim forumima gde se pominje naš časopis često se evociraju uspomene upravo na ove duhovite tekstove. Podsećamo zato na izabrane delove koji su, izgleda, ostali najviše upamćeni.

KiKom pirati

Verovatno se sećate (prvo)aprilskog broja i opisa nepostojećih igara... Jedan od naših stalnih saradnika, ne znajući za celu ujdurmu, zvao je redom sve pirate i tražio igre... (KiKom iz naslova je po nazivu „firme” tada popularnog komičnog hohštaplerskog dueta Kiza & Komina u tumačenju Bode Ninkovića i Ratka Tankosića, prim. ur.)

Zvrrr.
Pirat: Da?
Kupac: Dobar dan, je l’ vi prodajete programe za Amigu?
Pirat: Ne, samo momenat da pozovem ženu.
Momenat.
Piratica: Alo?
Kupac: Je l’ imate Šveps? („opisana” nepostojeća igra, prim. ur.)
Piratica (kao ošamarena): Ne.
Kupac: Znate, ja sam pročitao u „Svetu kompjutera” o toj igri, pa...
Piratica (urla): Čekaj, rade mi po kuhinji... Ništa ne čujem... Čekaj... (čuje se u pozadini) Tišina, bre!!!... (ponovo kupcu) Ajd’ reci sad.
Kupac: Je l’ imate Šveps?
Piratica: Nemam.
Kupac: Ali ja sam čitao u „Svetu...”
Piratica (nervozno): Ma nemamo bre te igre! Nijednu igru iz „Sveta kompjutera” mi nemamo. Oni nemaju pojma! Mi smo pretplaćeni na sve časopise i toga uopšte nema! Mi kupujemo 14 časopisa, a oni imaju para jedva za jedan, i to loš!
Kupac: Ali...
Pirat (ražestio se): Ama ne postoji ništa iz „Sveta kompjutera”! Ni Hot Rod, to iz „Biće, biće” oni ne znaju ni šta pišu! JA sam stvorio „Biće, biće”, a oni to sve prevedu iz stranih časopisa, a ne umeju dobro da prevedu. To su sve igre za Mine mašine (u originalu – Mean Machine, prim. nepismenih ur.), ali oni ne umeju da prevedu, pa ne znaju da to nije za kompjuter, nego za Mine mašine!
Kupac: A kakve su to mine?
Pirat: Mine mašine! To ti je u luna-parkovima, ja sam video Šveps, u časopisu za Mine mašine, a nigde ne piše da će se praviti za Amigu...! (SK 6/90)

Naša redakcija

 
Redakcija „Sveta kompjutera” nije u glavnoj Politikinoj zgradi. Pošto smo mi zemlja koja posvećuje punu pažnju naučnim dostignućima, po čemu smo i u svetu poznati, za SK je određena trošna zgradica koja se jednom stranom naslanja na matičnu kuću, a drugom na „Šumatovac”, poznatu beogradsku kafanu, stecište novinara, boema i učenika obližnje trgovačke srednje škole koji tu provode vreme između dva odmora. Pored oronulog hodnika i stepeništa, krečenih poslednji put prilikom posleratne obnove, tu je i lift. Lift radi po RND sistemu, što u nekim slučajevima izaziva naše izlive gneva. Posebna nezgodacija s liftom je u slučajevima kada bakica sa petog sprata vodi svoju dogu visoku metar i Spectrum u šetnju. I tako se nađemo u liftu sa bakicom čija slabašna ručica ne uliva sigurnost i licem u lice sa dogom koja nas premerava i razmišlja koliko zalogaja ćemo zauzeti, dok joj očnjaci umiljato sjaje u tami...

Naš urednik Zoran Mošorinski je u listu od njegovog osnivanja i u jednom trenutku je kao najiskusniji preuzeo kormilo. U slobodno vreme igra preferans, pa ga ubeđujemo da deo svoje kockarske zarade upotrebi za opravku lifta. Ako ne zbog nas, a ono bar da se doga komfornije oseća. Nekadašnji „lucifer”, jedan od glavnih mangupa PMF-a, vremenom se skućio i smirio, dajući netipičnu sliku oženjenog čoveka. Međutim, i pored svega, od njega se uvek može očekivati neka mala dečja gadost. Jako ga interesuje sve u vezi s listom, zato ga i čita (onog dana kad se pojavi na kiosku). Vidite ga s korbačem u ruci...

Tihomir Stančević je momak koji još uvek živi u iluziji da se u našim uslovima može stvoriti kompjuterski časopis kvaliteta jednog „Chipa”... Tića-tetroman apsolutni je rekorder naše redakcije po pitanju ruskog hita – 43425 poena, za šta mu je trebalo grozničavih četrdesetak minuta. Koji je to rad prstiju! Pažljivim posmatranjem tastature Mekintoša može se primetiti da su tasteri oblikovani prema njegovim prstima...

Vojislav Mihailović težak je kadar našeg lista (najteži je od svih ostalih, koji se inače mogu provući kroz ključaonicu). Voja obavlja stručnu korekturu svih tekstova. On ih kasapi i rediguje po svom ukusu... Da biste odobrovoljili Voju, dovoljno je doneti mu pakovanje spajalica ili selotejpa. Nekim ljudima je zadovoljstvo da grickaju semenke, kod Voje su to spajalice. Dok Tića u razgovoru sa strankom odnosno potencijalnim saradnikom zadržava hladan poslovni odnos, pokušavajući na taj način da ostavi utisak profesionalca (često bezuspešno), Voja drugarski, od srca, uspostavlja kontakt, delujući kao bezbrižni, zbunjeni tip koji se sasvim slučajno nalazi u redakciji, čekajući voz za Malu Krsnu.

Tip koji živi u iluziji da je duhovit i još teroriše i čitaoce svojim idiotlucima je Nenad Vasović. Vasa je Zemunac crnogorskog porekla. Nezgodna kombinacija. To znači da je duplo ponosan i isto toliko tvrdoglav kao i njegovi sunarodnici odnosno sugrađani. Zato se buni kad mu se iz teksta izbaci makar i zarez... Naredna tri dana provešće tmuran i neraspoložen jer mu je najbolja fora u tekstu izbačena, ma kako beznačajna bila... Momak sa Commodoreovim znakom na...
(decembar 1988.)

Missing in Action (iliti nestali burek)

Ovo je priča koju vrlo rado pričam, to je priča o Kići zvanom Burek... Lokacija na kojoj se događaj odigrao – redakcija časopisa S.K. – „Svemirska krntija”, vreme – 1987. godina.

Prvo, upoznavanje s ličnostima:
• Kihomir S. zvani Kića – izrazito nizak, oko 190 cm, snažan k’o sam đavo.
• Lojislav M. zvani Loja – uvek pogrešan zahtev u pogrešno vreme.
• Blejirić P. – Bleja, stavno se igva sa skavpevom i seče svikice za svoje mape.

Tiho popodne, u redakciji svi dremaju.

„Kada sam te večeri ušao u redakciju, njegov jedva primetni pokret nije mi ostao sakriven” – Kića je u snu tražio burek. Posle dužeg opipavanja stola skače kao opečen i unezvereno gleda oko sebe.

Kića: Burek, gde je moj burek? Ha, Blejo, ti si ga drpio, kupićeš mi još 300 g sa sirom, 300 g sa mesom i 200 g sa jabukama. Je li, Blejo, priznaj? ’Ajde, nemaš mozak, vrati burek.

Bleja: Nisam ja, Kićo, da mi umve ceva povodica, ja sam ovde sedeo i seckao svičice za svedeći bvoj. Evo, gvedaj, isekao sam skovo sve, još samo da zavepim...

Kića: Dobro, Blejo, nemaš ti kefalo da marneš burek, nego znam ja ko je to... (Kića stiže do Loje koji hrče, a mast mu se sliva niz bradu)... (SK 1/88)

Aleksandar PETROVIĆ

Soft-mutanti

Najnoviji uspeh naučnika agencije NASA – postavljanje velikog teleskopa u kosmos – doneo je čovečanstvu nepobitan dokaz o postojanju života van Zemlje. Naime, uperivši moćni aparat ka sazvežđu Softvericijus, naučnici su bili zapanjeni otkrićem da na jednoj planeti (nazvanoj Svet igara) obitava vrlo specifičan oblik ljudskog roda (nazvan Igrač)...

Igrači avantura

Evolucija je dva horizontalno postavljena oka postavila jedno ispod drugog. Tako je gornje zaduženo za posmatranje ekrana, a donje za kontrolisanje tastature pri uraganskom kucanju komandi... Noge u njegovom životu ama baš ničemu ne služe osim kao podupirač telu koje je savijeno pod uglom od 90° kako bi tastatura idealno nalegla na stomak... Najviše ga ugrožava mogućnost moždanog udara kada, posle otkucane komande, kompjuter odgovori: „I don’t understand that”.

S obzirom na zakržljala usta i sistem organa za varenje, avanturista se hrani isključivo kašicom, na slamku. Obrok obično izgleda ovako:
• Ušao si u kuhinju. Vidiš: zeleno povrće i crveni aparat.
UZMI ZELENO POVRĆE
• Uzeo si povrće.
ISPITAJ CRVENI APARAT
• To je sprava za seckanje hrane. Na vrhu je rupa za ubacivanje hrane, a sa strane mali prekidač.
UBACI ZELENO POVRĆE U CRVENI APARAT
• Zeleno povrće je u crvenom aparatu.
PRITISNI PREKIDAČ
• Koji prekidač?
PRITISNI MALI PREKIDAČ
• Povrće se miksuje i pretvara u delikatesnu kašu
STAVI SLAMČICU U CRVENI APARAT
• Slamčica je u aparatu.
POSRČI KAŠU
• Ne razumem „POSRČI”.
POJEDI KAŠU
• Pojeo si kašu.

Igrači pucačina

 
Nakaza je najblaži opis izgleda igrača ove vrste. Međutim, ovih genetski neispravnih bića ima najviše u Svetu igara... Mozak mu ima tri funkcije:
1. da stoji u glavi;
2. da kontroliše nervni impuls oko-ruka na džojstiku;
3. da detektuje izgubljeni život i inicijalizuje kuljanje adrenalina...

Ruke su mu idealno evoluirale za korišćenje džojstika. Prsti jedne ruke su ukočeni pod pravim uglom i čine čvrst oslonac za džojstik. Palac na toj ruci je uvećan i naročito osetljiv jer služi za sumanuto udaranje po tasteru za pucanje... Znojnih žlezda nema u rukama, tako da je isključena svaka mogućnost isklizavanja džojstika jer bi to dovelo do sigurnog srčanog udara... (SK 12/91)

Aleksandar PETROVIĆ

Blago Kesundžane

Napravio si igru Blago Kesundžane. Klinci iz komšiluka su oduševljeni, ali ti se igra u stvari ne sviđa nimalo. Pošto je cela igra u mašincu, razmišljaš da:
a) pošalješ igru Don’tbuy Softu i probaš prodor na budget tržište (cene do dve funte). Idi na 2.
b) pošalješ igru Suzyju (slovenačka izdavačka kuća, prim. ur.) sa željom da zaradiš makar dinare. Idi na 3.
c) se ostaviš ćorava posla i počneš učenje Lista, WC-a, Dascala i Proloma, kako bi postao pravi programer. Idi na 8.
d) program pošalješ Oceanu držeći se stare latinske izreke: „No risking, no money”. Idi na 4.
...
4. Rizik se isplatio i Ocean ti je otkupio igru za 250 funti i po prvi put prodavao program po ceni od 0,50 funti. Uvidevši tvoj talenat, nude ti posao za novu igru, po filmu „Terminator”:
a) Prihvataš projekat i svesrdno se bacaš na posao. Idi na 7.
b) Odbijaš, s nadom da ćeš napraviti igru po sopstvenoj želji, a ne nekakvog „Terminatora”. Idi na 6.
...
7. Pošto nemaš nikakvih ograničenja oko igre, razmišljaš da li da bude:
a) avantura. Idi na 11.
b) pucačka. Idi na 12.
c) strateška. Idi na 13.
d) simulacija prenošenja buradi. Idi na 14.
e) simulacija pljuvanja na prepone. Idi na 17.
...
17. Ideja je superiorna. Grafika je za 10, takođe i animacija. U „Crashu” i „Svetu kompjutera” je prvi put neka igra dobila 100%, a u „Sinclair Useru” i „Your Sinclairu” – 10. Zaradio si ni manje ni više nego – 480 000 funti. Ali, sreća je prolazna pojava. Na dan isplate kući ti je došao Arnold Švarceneger i rekao: „It’s no good, pal”, jer je za njega bila velika sramota da pljuje na prepone. Pritisak čoveka od 195 cm, a uz to i Mister Univerzuma nisi izdržao – za tebe je završena životna igra... (SK 2/88)

Aleksandar PETROVIĆ

Kako je Đokica postao (dobar) pirat

Pokazaćemo razvojni put dobrog pirata na primeru malog Đokice... Mali Đokica je postavio sebi manje-više odlično pitanje: zašto da on kupuje igre od drugih, zašto drugi ne bi kupovali od njega? ...Jednog dana će skupiti hrabrost i ući u redakciju jednog od časopisa, sa željom da svoj kratki literarni rad u vidu malog oglasa da na raspolaganje. Gomile bespotrebnog papira i tone neprodatih brojeva dotičnog lista, čijih se „još samo nekoliko poslednjih primeraka može ipak kupiti”, praviće mu neprilike u pokušaju prolaska do stola jednog od onih tipova koji s tonama kafe, koka-kole i kivija pred sobom sede za pisaćim mašinama i terminalima, kuckajući nešto i usput ogovarajući konkurentske listove. Najzad, jedan od njih će ga udostojiti i pogledati njegov trud...

Osvanuo je i taj veliki dan kada je list u kojem je mali Đokica dao oglas najzad izašao. Otkazujući sve žurke, bioskope i izlaske, Đokica strpljivo sedi pored telefona, očekujući pozive gomile kupaca koji su čekali baš njega. Posmatrajući pauka koji je od njegovog ramena do telefona ispleo mrežu i sada se ustremljuje na koleno, Đokica zaključuje da je vreme da posle dva dana ipak malo odspava i pojede nešto... Ubrzo će shvatiti kako se ne isplati javno davati telefon. Poznati američki sistem zivkanja (usamljenih) žena i dahtanja u slušalicu kod nas važi samo za (usamljene) pirate... (SK 2/88)

Nenad VASOVIĆ

 
 AKCIJE
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Šta mislite o ovom tekstu?
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”

 JA, IGRAČ
Začeti u grehu
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera