TEST PLAY<>
052004<><>

Singles: Flirt Up Your Life

Maštoviti nemački dizajneri nebrojeno puta su pokazali spremnost da kreativnim rešenjima unesu živost u monotonu igračku ponudu sa zapadnih obala Atlantika. Iz zemlje piva, sočnih kobasica i nepopravljivih hedonista ovoga puta stiže grafički dobro uobličena simulacija stvarnog života, okarakterisana kao varijanta Simsa „za odrasle”, čija se popularnost zasniva na virtuelnoj golotinji.

Poređenje s Maxisovim hitom nameće se iz praktičnih razloga, budući da ne postoji druga igra koja bi se mogla podvesti pod ovu tematsku kategoriju. Stvarne sličnosti između ova dva naslova zapravo su minimalne, ali će iskustvo stečeno tokom druženja sa Simićima svakako biti od koristi, budući da je upravljački interfejs u obe igre veoma sličan. Potrebno je izvesno vreme za privikavanje na 3D okruženje, dok se sve radnje izvršavaju pomoću miša, uobičajenim point&click sistemom – izborom predmeta ili osobe otvara se meni s raspoloživim opcijama. Na ovakav režim upravljanja lako će se navići i oni koji nisu imali iskustva s ovakvim igrama.

Igrač se nalazi u ulozi Kupidona čiji je zadatak da virtuelne partnere navede na put koji vodi pod pokrivač udobnog kreveta. Na početku igre potrebno je iz grupe od desetak likova izabrati par koji će se useliti u stan. To mogu biti muškarac i žena ili jedna od dve preostale homoseksualne kombinacije (na radost gej publike). Neiskusni igrači će se opredeliti za tutorijal koji služi za upoznavanje s mehanikom igre, dok će ostali odmah zasukati rukave i baciti se na uređenje stana, budućeg ljubavnog gnezda za dvoje usamljenih ljudi (ukoliko vam se žuri ili sumnjate u svoje dekoraterske potencijale, možete izabrati i namešten stan). Cilj igre je jasan: novopečene cimere treba podstaći da svoje zadovoljstvo demonstriraju strasnim ljubavnim zagrljajem.

Kako pretenduje da bude autentična simulacija stvarnih ljubavnih odnosa, Singles škakljivoj temi seksa prilazi na ozbiljan način, suočavajući igrača s brojnim izazovima koji stoje na putu od upoznavanja do intimnih odnosa. Naravno, nije sve u seksu (ima nečeg i u vođenju ljubavi, prim. aut.), pa likovi imaju i druge potrebe o kojima treba voditi računa kao što su ishrana, higijena, odmor i svakodnevni kućni poslovi. Zadovoljenjem osnovnih potreba stiču se preduslovi za razvijanje romantične veze, pri čemu treba voditi računa o tome da cimeri dobiju približno isti broj zaduženja kako se ne bi razvila netrpeljivost koja kvari raspoloženje (nećete postići mnogo ako spojite pedantnu damu s nekim „štrokavcem” koji ne razlikuje spavaću sobu od kupatila). Iako nije obavezno, poželjno je da istovremeno upravljate radnjama oba partnera, budući da se time povećavaju šanse za uspešno okončanje misije. Drugi ključ uspeha je strpljenje jer nećete postići mnogo ako partnere prerano svučete do gole kože.

Što više poslova likovi budu preuzeli, više iskustvenih poena će se sliti na njihov račun. Nakon svakih pet osvojenih poena otvara se mogućnost da se likovima unaprede neke od ključnih osobina: koketnost, čišćenje, uspešnost u poslu, romantičnost i drugo. Tako će golubići vremenom s prepričavanja viceva, ogovaranja poznanika i lakog flerta preći na senzualnije radnje (francuski poljubac, na primer) koje bi u jednom trenutku trebalo da kulminiraju okršajem pod jorgan-planinom.

Singles pruža daleko veći stepen kontrole odnosa između likova od Simsa. S druge strane, u ostalim elementima mikromenadžmenta igra je daleko mršavija i, u poređenju sa slavnim uzorom, deluje isprazno i nedovršeno. Celokupna radnja se odvija u jednom stanu i ne postoji mogućnost da se akcija preseli na neku drugu lokaciju. Predmeti u kući su malobrojni, dekor je jednoličan, a slab je i izbor opcija za uređenje stana. Slično tome, scenario se ponavlja sa svakom novom igrom i na kraju se sve svodi na prežvakavanje jednih te istih kombinacija i dijaloga, uz loš izbor akcija čiji kvantitet i raznovrsnost spram Simsa izgledaju kao dečja igra.

Jedan od najjačih aduta igre svakako je upečatljiv grafički aranžman u 3D okruženju koji se odlikuje sjajno modeliranim likovima s jasno vidljivim sitnim (i ne tako sitnim) anatomskim detaljima, vrlo dobrom, pomalo nepreciznom kamerom koja se može rotirati u svim pravcima i naročito kvalitetnim svetlosnim efektima. Animacije su prirodne, ali vremenom dosade jer se neke radnje odigravaju predugo. Pohvale zaslužuje i audio podloga koja nedostatak eksplicitnih scena intimnih odnosa (sve se završava na golotinji iznad pojasa) upotpunjuje zvučnim efektima koji „akciju” oslikavaju na iznenađujuće realističan način.

Kao ograničena simulacija koja donosi zabavu na kratkom fitilju, ova igra svakako neće dostići visinu jednog komercijalnog megahita kakav je The Sims. Ipak, Singles zaslužuje pažnju kao autentičan predstavnik još uvek ne sasvim precizno definisanog podžanra real-life simulacija (nazovimo ih simulacije odnosa). Na kraju, postoji izvesna praktična vrednost ovog programa – konačno postoji softverska alatka koji će vam egzaktno objasniti gde ste pogrešili tokom prethodnog neuspešnog „muvanja”...

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Colin McRae Rally 04
Painkiller
Everest
War Times
Counter-Strike: Condition Zero
CSI Crime Scene Investigation: Dark Motives
Syberia II
Dead Man’s Hand
IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles - ACE
Singles: Flirt Up Your Life
Šta mislite o ovom tekstu?
The I of the Dragon
Spartan
8th Wonder of the World
Nemesis of The Roman Empire
Castle Strike
The Egyptian Prophecy: The Fate of Ramses
Sacred
Gangland: Trouble in Paradise
Uru: To D’ni

Potrebno:
Pentium 2 500 MHz, 64 MB RAM, D3D 16 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4 1,4 GHz, 256 MB RAM, D3D 32 MB VRAM
Veličina:
1 CD
Adresa:
www .singles -the -game .com78
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera