TEST PLAY<>
052004<><>

Dead Man’s Hand

Pre nego što se pojavio, Dead Man’s Hand je važio za jedan od najperspektivnijih naslova u ovoj godini, kao prva FPS igra u ambijentu špageti vesterna, okruženju koje je kao stvoreno za ovu vrstu akcionih igara. Umesto igre kojoj bismo lako dodelili titulu najbolje igre meseca, programeri HumanHead Studiosa isporučili su nam primer toga kako se i najbolja ideja može upropastiti lošom izradom.

Glavni junak igre je revolveraš po imenu El Tejon, nekada pripadnik bande notornih pljačkaša, a sada preobraćeni čovek koji je život posvetio iskupljenju grehova iz mladosti. Hrabra odluka je nagrađena metkom koji je završio u njegovim leđima. Pošto je prevario smrt, El Tejonu je ostalo samo da kroz prašnjave prerijske gradove krene u potragu za ubicama, doskorašnjim pajtosima u čijem je društvu pljačkao, palio sela i otimao žene.

Tako ozbiljnog posla se ne možete prihvatiti bez adekvatnog alata, autentičnog vatrenog oružja koje obuhvata po tri vrste sačmara, revolvera i pušaka, kao i noževe, dinamit i zapaljive koktele na bazi viskija. Oružje se razlikuje po snazi, dometu i preciznosti, a svako ima i sekundarnu funkciju (snajper, istovremeno ispaljivanje više projektila i slično) koja se može aktivirati kada se ispuni skala snage. Najkorisnija u borbi je Luisova puška, izuzetno moćno oružje koje se brzo puni, a ispaljuje čitavih šest metaka s velikom preciznošću.

Što se izvođenja tiče, Dead Man’s Hand je hibrid staromodnih, pasivnih pucačina u stilu Operation Wolfa i savremenih FPS igara. Iako ne postoje nikakva ograničenja u kretanju glavnog junaka, sposobnost skakanja i čučanja neće biti od naročite pomoći, budući da se protivnici pojavljuju po ustaljenom šablonu, uvek na istom mestu, i napadaju na isti način. Nijednom protivniku se ne može prišunjati, niti se oni koriste bilo kojim „inteligentnim” faktorom iznenađenja – naprotiv, kretanje im je strogo ograničeno i više liče na kartonske mete kakve se viđaju na trenažnim strelištima nego na žive protivnike koji glavu ne koriste samo kao držač za šešire. Utisak prostora nije adekvatan jer se zbog strogo linearne strukture nivoa i uzanih koridora kojima glavni junak može da se kreće stvara izrazita klaustrofobična atmosfera koja svakako ne doprinosi dobrom utisku. Ipak, razmena vatre s pijanim revolverašima je prilično zabavna, najviše zbog teatralnih padova i drugih kaskaderskih vratolomija kakve smo viđali u vestern filmovima. Stimulativno deluju i raznovrsni trikovi za brzu eliminaciju većeg broja protivnika – gađanjem buradi s barutom ili guranjem zapaljenih kočija za tili čas možete očistiti teren koji vrvi od krvožednih plaćenika. Za ljubitelje online igranja predviđeno je nekoliko interesantnih multiplayer režima – deathmatch, team deathmatch, bounty (sam protiv svih) i posse (timski obračuni s „inteligentnim” botovima).

Prijatna vestern muzika i solidni dijalozi vešto maskiraju plitku zvučnu podlogu, dok se grafika može pohvaliti dobrim teksturama i solidnim modelima. Loš utisak ostavljaju usporenja koja su primetna prilikom promene oružja, jednoličan dizajn nivoa i nekoliko sitnijih bagova. Iskrene ljubitelje vesterna to, međutim, neće sprečiti da uz Dead Man’s Hand provedu nekoliko prijatnih dana.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Colin McRae Rally 04
Painkiller
Everest
War Times
Counter-Strike: Condition Zero
CSI Crime Scene Investigation: Dark Motives
Syberia II
Dead Man’s Hand
Šta mislite o ovom tekstu?
IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles - ACE
Singles: Flirt Up Your Life
The I of the Dragon
Spartan
8th Wonder of the World
Nemesis of The Roman Empire
Castle Strike
The Egyptian Prophecy: The Fate of Ramses
Sacred
Gangland: Trouble in Paradise
Uru: To D’ni

Potrebno:
Pentium 3 800 MHz, 256 MB RAM, D3D 32 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4 1700 MHz, 256 MB RAM, D3D 64 MB VRAM
Veličina:
2 CD
Adresa:
www .dmhgame .com

74
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera