WWW VODIČ<>
042004<><>

Posmatranje ptica

Posmatranje ptica je sport koji se u svetu ubrzano razvija, a poslednjih godina i kod nas beleži uspon. U Beogradu se nalazi sedište Lige za ornitološku akciju SCG (čiji je Web sajt u pripremi), koja svoje sastanke održava u galeriji Prirodnjačkog muzeja, u Novom Sadu deluje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine, dok je u Subotici aktivno ekološko društvo Rihard Čornai (http://ns.tippnet.co.yu/~hulo/indexyu.htm). Među malobrojnim domaćim sajtovima treba pomenuti i beogradski Fond za zaštitu ptica grabljivica (www.vulture.org.yu). Ornitolozi SCG, bilo da su u pitanju amateri ili profesionalci, međusobno kontaktiraju putem diskusione grupe Liga ptice (http://groups.yahoo.com/group/ligaptice).

Vodeća međunarodna asocijacija nacionalnih društava za zaštitu ptica (u koju SCG još nije učlanjena) zove se BirdLife International (http://www.birdlife.net), a njen sajt, između ostalog, nudi linkove do organizacija-članica i informacije o značajnim staništima ptica širom sveta.

Spisak svih vrsta ptica koje su naučnici do sada otkrili potražite na sajtu www.birdingonthe.net, a listu ptica zabeleženih u SCG tokom poslednje dve decenije na www.angelfire.com/journal2/birdingyu/yu_list.htm.

Kako su vam od opreme neophodni dvogled i priručnik za određivanje vrsta, kritike pojedinih modela dvogleda i durbina potražite na http://betterviewdesired.com, a prirodnjačka izdanja na adresama http://nhbs.com i www.wildlifebooks.com.

Od obilja sajtova izdvaja se megasajt Fatbirder (www.fatbirder.com) sa bukvalno hiljadama linkova sortiranih po oblastima, spiskom „ptičarskih” sajtova širom sveta, gomilom saveta za početnike i vestima vezanim za zaštitu ptica. Tu su još i podaci o putovanjima, knjigama i časopisima, ornitologiji u celini, fotografisanju ptica i verovatno svemu što vam na um može pasti.

Posmatranje ptica redefiniše i vaše viđenje turizma i razloga za putovanje. Mnogi posmatrači svoja iskustva (kako o kvalitetu smeštaja i infrastrukture tako i o lokalnoj „ponudi” ptica za posmatranje) dele s drugima (www.birdtours.co.uk). Jedina agencija koja nudi duže „ptičarske” ture po SCG (8 i 12 dana) jeste novosadski Magelan (www.magelancorp.co.yu/birdwatching), a Lisičiji salaš kod Subotice nudi posmatranje ptica severne Bačke i Banata (http://tina.tippnet.co.yu/~hulo/lodge.htm).

Ako vas zanimaju retke vrste i zaboravljene zabiti naše planete, obiđite http://worldtwitch.virtualave.net, a za „ptičarske” tur-operatore www.free-living.com. Birding Pal (http://birdingpal.com) vam omogućava da se povežete s lokalnim posmatračima u oblasti koju planirate da posetite (neki od njih će biti spremni da vas izvedu na „teren” i pokažu vam ptice svog kraja). Najzad, listu ptica zemlje u koju putujete potražite na sajtu http://birdlist.org.

Ako želite da zavirite u ptičja gnezda iz udobnosti svoje fotelje, Web kamere razmeštene širom Britanije dočaraće vam prizor divljine preko linka www.rspb.org.uk/features. Najzad, ukoliko željenu oblast niste locirali pomoću Fatbirdera, pokušajte putem direktorijuma http://directory.google.com/Top/Recreation/Birdwatching.

Dragan V. SIMIĆ

 
Posmatranje ptica
Šta mislite o ovom tekstu?
Dah proleća
Borilačke veštine Japana
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera