TRŽIŠTE<>
072002<><>

Legalizacija softvera

Njeno visočanstvo – licenca

Kako objasniti prosečnom korisniku da će za osnovni paket softvera morati da izdvoji iznos koji dostiže cenu prosečnog novog računara?

Do kraja tekuće godine, sudeći prema najavama, traje prelazni period u kojem se „gleda kroz prste” onima koji krše Zakon o autorskim pravima, a zatim zvanično počinje borba protiv „piraterije”. U našem podneblju uz ovaj pojam se još uvek ne vezuje pravo značenje koje bi pre svega trebalo da asocira na zakonske posledice, ali bliži se trenutak koji će predstavljati ne (samo) udarac softverskoj pirateriji, već i „po džepu” korisnika.

Prema nekim istraživanjima na teritoriji Srbije i Crne Gore koristi se blizu 400.000 računara, od čega samo oko 15 odsto u poslovne svrhe (a i od toga su jedan deo računari uske namene). Ono što je za mnoge frapantno u tim analizama jeste podatak da samo oko 1,5 odsto od ukupnog broja računara ima instaliran licencirani softver. U ovom slučaju, brojke i procenti za pozadinu imaju, bez namere da nekog uvredimo, neznanje kao i ekonomsko-politički element koji je nesumnjivo zahvatio i kompjuterski svet.

Da bismo znali za šta sve možemo da budemo optuženi, objasnićemo neke osnovne pojmove.

Pored osnovnog, svima znanog oblika zvanog „korišćenje komercijalnog programa koji nismo platili”, softverska piraterija je prisutna u još nekoliko oblika:

Software Lifting podrazumeva instaliranje jedne aplikacije na više PC računara (bez potrebne dozvole, naravno).

Disc Copying ili popularno „ghostovanje” je naziv za kopiranje sadržaja celog hard diska, sa sve softverom, sa jednog na drugi računar.

Falsifikovanje proizvoda, koje uključuje i falsifikat pakovanja, pa čak i prateće dokumentacije.

Kupovina dozvole

Najbrži način legalizovanja softvera koji koristite je, naravno, kupovina licence za program. Licenca se najjednostavnije može definisati kao pravo na korišćenje softvera. Međutim, pored puke dozvole za korišćenje ona predstavlja jedini pravi dokaz da smo legalno nabavili programski paket. Kupovina programa ili softverskog paketa ne podrazumeva kupovinu medija (najčešće CD-a). Medij je u ovom slučaju samo sredstvo za upotrebu, a ono što zaista plaćamo proizvođaču softvera jeste dozvola za korišćenje programa.

U poslednje vreme najzastupljeniji način kupovine licence jeste preko „probe” softvera – proizvođači ponude osakaćenu, probnu verziju aplikacije, sa isključenim funkcijama i/ili ograničenu na korišćenje od 30-45 dana. Po isteku roka, za dalje korišćenje programa potrebno je kupiti licencu (što je najčešće samo aktivacioni ključ za punu funkcionalnost softvera). Licenca je najčešće takva da prelazi u trajno vlasništo kupca (Perpetual licence). Velike kompanije uglavnom nude razne pogodnosti pri kupovini licence, kao što su popusti na količinu, niže cene prelaska na novu verziju za registrovane korisnike, a moguće je i iznajmljivanje licenci (Non-perpetual licence). E, tu se već stvari komplikuju.

Načini licenciranja

Različite vrste licenci objasnićemo na primeru najzastupljenijeg proizvođača softvera. „Microsoft”, naime, nudi nekoliko opcija pri kupovini njegovih proizvoda:

Original Equipment Manufacturer (OEM) – ovaj vid kupovine licence podrazumeva nabavku softvera isključivo u paketu sa novim računarima. Licenca je trajnog karaktera, a ponuda softvera koja se može kupiti kroz OEM program svodi se na operativne sisteme, neke servere i manje uslužne programe.

Full Packaged Product – ova varijanta je, u prevodu, kupovina lepe šarene kutije koja sadrži prateću dokumentaciju, CD i, naravno, trajnu licencu. Ovaj vid nabavke je najskuplji.

Open Licencing Program (OLP) – kupovina softvera na poene, tj. za svaki „Microsoftov” proizvod su definisani poeni koji se računaju pri kupovini. U zavisnosti od poena, kupovina licenci je podeljena u tri kategorije: OLPNL (do 149 poena), OLPB (od 150 do 499 poena) i OLPC (500 i više poena), samim tim je i cena respektivno niža. Uz trajnu licencu slede i razne druge pogodnosti pri svakoj narednoj kupovini nekog softvera.

Open Subscription Licence (OSL) – podrazumeva iznajmljivanje licence na godišnjem nivou, uz mogućnost otkupa licence kao i pogodnost besplatnog prelaska na nove verzije. Ugovor o iznajmljivanju potpisuje se na tri godine, a u njemu se navodi broj računara i paketi za koje se iznajmljuju licence. Plaćanje se vrši u tri godišnje rate. Postoje tri kategorije OSL programa: do 49 računara, od 50 do 249 računara i preko 250 računara.

Software Assurance (SA) –jedna od interesantnijih usluga koje nudi „Microsoft” podrazumeva doplatu preko redovne cene softvera, a za tu razliku se na određeni vremenski period omogućava besplatan upgrade kupljenog softvera.

Obaveze i prava

Aplikaciju smatramo svojinom i neograničeno je eksploatišemo, a da prethodno najčešće nismo upoznati ni sa uslovima korišćenja, a ni sa posledicama koje možemo snositi ukoliko ih se ne pridržavamo. Detaljan opis prava za korišćenje određenog softverskog paketa naziva se EULA (End User License Agreement). Proizvođač programskog paketa nas pri samoj instalaciji pita da li smo pročitali i da li se slažemo sa uslovima napisanim u EULA-i. Mnogima od nas je automatski klik miša na opciju „Yes, I agree” ili „Next” bio najčešći izbor, a čitanje EULA-e ili nekog njenog smo smatrali gubljenjem vremena.

Međutim, mnogi će se iznenaditi već posle prvih nekoliko pročitanih pasusa EULA-e bilo kog softverskog paketa. Uslovi korišćenja programskog paketa se razlikuju od proizvođača do proizvođača, a takođe zavise i od namene softverskog paketa. EULA detaljno upućuje na uslove korišćenja softvera, na koliko radnih stanica aplikacija može da se instalira. Nekada je definisano i u koje svrhe smete da upotrebite rezultat svog rada u dotičnoj aplikaciji, što je posebno slučaj u EULA-ma softverskih paketa za razvoj aplikacija. To ide dotle da neke softverske kompanije definišu i svoj udeo u distribuciji aplikacije koju je korisnik izradio koristeći njihov softverski alat. S druge strane, proizvođači grafičkih alatki, na primer, u EULA-i ograđuju se da ne odgovaraju za efekte koje mogu proizvesti vaše slike, prezentacije i sl, dok se proizvođači operativnih sistema ograđuju od mogućeg nefunkcionisanja i padova sistema.

Suštinski, EULA prioritetno štiti proizvođača a ograničava korisnika. Ono što je prednost za korisnike koji su vlasnici licenci, u odnosu na one koji to nisu, jeste osnovna podrška, razne obuke, tehnički saveti, jeftiniji ili besplatan prelazak na novu verziju softvera, itd.

Naše tržište

S obzirom na zabrinjavajuće stanje na našim prostorima kada je reč o (ne)korišćenju licenciranih programa, sprovođenje zakonskih mera sigurno će dovesti do izvesnog poboljšanja, ali u kojoj meri, teško je predvideti. Buduće kupce računarske opreme očekuje žestok udarac po džepu, imajući u vidu da će ih samo softver za osnovnu poslovnu primenu računara (recimo, Windows i Office) koštati kao ceo računar.

Na računaru prosečnog korisnika instalirano je bezbroj aplikacija koje se retko ili nikad ne pokreću. Nesumnjivo je da će predstojeće zakonske mere i sankcije doprineti selektivnosti i racionalnosti pri odabiru softvera koji će se papreno plaćati, isto tako će naglo porasti interesovanje za softver koji se (besplatno?) dobija prilikom kupovine pojedinačnih hardverskih komponenti. Hteli ne hteli, kao i mnogi drugi u našem okruženju, naglo ćemo otkriti prednosti programa koji nas do juče nisu ni interesovali, ali koji se dobijaju besplatno. I na kraju će se programi stvarno koristiti, a neće samo zauzimati mesto na hard disku.

Mišel GOŠIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
IBM IceCube

 TRŽIŠTE
Legalizacija softvera
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRIMENA
Global Positioning System

 NA LICU MESTA
Internet World 2002, Berlin
Sinergija 02
Business Software Alliance
EliteSecurity leto
Intel Channel Conference
Megatrend virtuelni univerzitet

 KOMPJUTERI I FILM
„Men in Black 2”, „Scooby Doo”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera