INTERNET<>
042001<><>

etoy protiv eToys: epilog

Kompanija „eToys” koja se bavila prodajom igračaka putem Interneta podnela je zahtev za pokretanje stečajnog postupka.

Sunovrat ove kompanije počeo je krajem 1999. godine kada je podneta tužba protiv male grupe evropskih net.umetnika zbog korišćenja domena www.etoy.com čime se, prema navodima optužnice, „klijentela kompanije ’eToys’ dovodila u zabunu”.

Umetnička grupa „etoy” registrovala je svoj domen dve godine pre nego što je „eToys” počeo sa radom. Zanimljivo je bilo i da je direktan povod za pokretanje tužbe bilo odbijanje grupe „etoy” da svoj domen ustupi kompaniji „eToys” za galantno ponuđenih 50.000 dolara u kešu i 7.000 akcija firme u perspektivnoj verdnosti od preko 500.000 dolara!

Očigledna zloupotreba pravnih institucija i finansijske moći nad malom grupom elektronskih umetnika sa svega par članova nije ostavila ravnodušnom široku Internet zajednicu. Imajući u vidu kontekst, jedino sredstvo koje bi grupi „etoy” u razumnom roku moglo vratiti brutalno oteti domen bilo je organizovanje mrežnih protesta.

Grupa „etoy” i njeni cyber-fanovi pokrenuli su masovnu kampanju elektronske građanske neposlušnosti protiv kompanije „eToys”. Hiljade korisnika Interneta danima je opsedalo servere kompanije „eToys”, opterećujući ih gomilama lažnih zahteva za kupovinom igračaka tokom Božićnih praznika, slanjem protestnih e-pisama itd.

Suočena sa otežanim radom, negativnim publicitetom i pritiskom javnosti koji je rastao svakim novim danom, sredinom februara prošle godine kompanija „eToys” povukla je svoje skandalozne tužbe.

U momentu odustajanja od tužbe vrednost akcija kompanije iznosila je oko 20 dolara, dok je u momentu podizanja tužbe njihova vrednost bila čak 67 dolara. Iako se situacija veoma brzo smirila, kompanija „eToys” nikada se nije oporavila i posle katastrofalnih rezultata prodaje na kraju protekle Božićne sezone najavljeno je da će „eToys” ubrzo otići pod stečaj, što se i zvanično dogodilo 7. marta 2001. godine.

Slobodan MARKOVIĆ

 
Kompjuterski kriminal
Evropske Internet integracije
Novosti na .yu Linux sceni
Nastavak sage o „Microsoftu”
@Road
Borci za prava i slobode u cyber prostoru
etoy protiv eToys: epilog
Šta mislite o ovom tekstu?
Nove restrikcije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera