INTERNET<>
042001<><>

@Road

Mnoge kompanije koje se bave transportom automobilima, autobusima i kamionima imaju potrebu da prate svoja vozila tokom ruta. Firma „@Road” iz Frimonta (Kalifornija, SAD) napravila je vrlo zanimljiv telekomunikacioni sistem koji povezuje sisteme mobilne telefonije, GPS (Global Positioning System) i Internet. Sve što je na kraju potrebno dispečerima jeste da otvore sajt svoje firme u Web browseru i na raspolaganju imaju sve informacije o trenutnoj poziciji svih vozila (u grafičkom obliku).

Da bi sve ovo funkcionisalo, svaki automobil mora da bude opremljen dodatkom pod imenom FleetASAP (koji košta između 300 i 500 dolara), a mesečna pretplata za korišćenje sistema iznosi 50 dolara po vozilu. Uređaj FleetASAP sadrži kompjuter koji određuje poziciju vozila koristeći GPS i šalje podatke o trenutnom položaju i kretnju vozila Internet serveru putem dual-mode mobilnog telefona. Poruke iz uređaja šalju se brzinom od 19,2 Kbps.

Korišćenje ovakvog načina praćenja znatno je jeftinije od dosadašnjih sistema za nadgledanje, a već ima oko 35.000 korisnika.

Pored dispečera, @Road može koristiti i samim vozačima, jer uz pomoć GPS sistema uvek mogu da odrede gde se tačno nalaze i brzo dobiju sve informacije o usputnim restoranima, motelima, pumpama, servisima itd.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
Kompjuterski kriminal
Evropske Internet integracije
Novosti na .yu Linux sceni
Nastavak sage o „Microsoftu”
@Road
Šta mislite o ovom tekstu?
Borci za prava i slobode u cyber prostoru
etoy protiv eToys: epilog
Nove restrikcije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera