CeDeTEKA<>
022001<><>

Planetarium

Iako se po imenu programa može pomisliti da se radi o školi astrologije, horoskopa ili proricanja sudbine, stvari stoje upravo suprotno; priče o zvezdanom nebu itekako ima, ali u sasvim drugom kontekstu. Reč je o CD-u kojem je osnovni cilj edukacija o nebu iznad nas, zvezdama, planetama, galaksijama, maglinama, kometama i ostalim astronomskim čudima koja odvajkada privlače ljudsku pažnju.

Za sve one koje vole astronomiju ili žele da upoznaju čari ove nauke, Planetarium će biti pun pogodak. Program u svojoj bazi sadrži informacije o preko 260.000 zvezda, 180 galaksija, maglina i zvezdanih jata. Te informacije su upotpunjene veoma atraktivnim snimcima s Hablovog teleskopa. Program sadrži i informacije o geografskim širinama i dužinama svih značajnijih gradova sveta (uključujući i Beograd), a postoji i mogućnost unosa koordinata, kako bi se pravilno generisala slika zvezdanog neba s lokacije na kojoj je korisnik. Zanimljiva je opcija za ubrzavanje vremena, zahvaljujući kojoj možete posmatrati kakav će položaj zvezda biti u narednim satima i danima. Pritiskom na levo dugme miša dobijate informacije o označenom nebeskom telu, što obično prati originalna fotografija.

Muzička podloga je kontinuirana i savršeno se uklapa u mističan ambijent svemira, dok se s druge strane za govor naratora može reći da je ispod minimuma kvaliteta, što značajno kvari opšti utisak o Planetariumu. Jedna od mogućnosti je štampanje zvezdanog neba, a što je najbolje u programu jeste baza podataka koja sadrži odgovore na neka često postavljana pitanja. Tu se može saznati mnogo zanimljivih informacija poput one da se Mesec svake godine udalji od Zemlje za 3,8 cm ili da će Halejeva kometa sledeći put proći pored Zemlje 21. jula 2061. godine.

Najveća mana Planetariuma jeste zastareli komandni interfejs koji se nikako ne uklapa u današnje standarde, i to će mnogima zasmetati. Pravim ljubiteljima astronomije to možda neće biti problem, ali se na tome ipak moralo poraditi, naročito pored tako jake konkurencije kakve je Red Shift 4, pravi pravcati „state of art” današnjih multimedijalnih izdanja.

Vladimir PISODOROV

 
Planetarium
Šta mislite o ovom tekstu?
Moj prvi engleski rečnik
Multimedijalni bukvar
Complete Home 3D Design 4.0

Softver ustupila „Cedeteka MK” iz Zrenjanina
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera