HARDVER<>
102000<><>

Upgrade BIOS-a

Više pameti

Ako je vaša osnovna ploča nešto starija, osvežavanjem sadržaja BIOS-a možete da joj produžite vek

Povećavanje radne frekvencije procesora i najezda novih tipova procesora iz dana u dan nas baca u razmišljanje o zameni stare matične ploče novom. Stvar ipak ne mora da bude toliko strašna: možete se odlučiti da samo BIOS vaše ploče zamenite novim i tako joj produžite vek za još neko vreme. Ovakvom radnjom sigurno nećete uspeti da od stare ploče napravite novu, ali će bar na nju biti moguće „ugurati” neki od svežijih procesora. Naravno, ne menja se sam čip, već se u njega samo upisuje nov sadržaj.

Za zamenu BIOS-a morate da obezbedite tri stvari: novu verziju BIOS-a, program za upisivanje istog u flash ROM čip i jednu sistemsku disketu s koje ćete podići sistem za ovu operaciju. Naime, veoma je bitno da se sistem podigne sa sistemske diskete. U protivnom, ako vam je aktivan Windows može doći do nepravilnog upisivanja novog sadržaja u memoriju. To dovodi do ozbiljnog oštećenja ploče i, najčešće, potpunog kvara. Drugo, bitno je da se sa Interneta pokupi baš ona verzija BIOS-a koja je predviđena za rad sa tom pločom. U protivnom se može desiti da prilikom uključivanja računara dobijete samo crni ekran. Podaci o BIOS-u, tačnije o njegovom broju, mogu se pročitati u levom donjem uglu ekrana svaki put kada se računar uključi. Taj broj treba da zapišete na papir (u trenutku kada se na ekranu pojavi serijski broj BIOS-a zaustavite računar pritiskom na taster ‘Pause/Break’) i okanete se bilo kakvog eksperimentisanja. Novije verzije programa za upisivanje novog sadržaja u BIOS imaju ugrađenu rutinu koja će pre same akcije upisivanja proveriti da li je novi BIOS odgovarajući ili ne, ali vi to ipak proverite i sami.

Kad smo već kod ovih programa, istaći ćemo da svaka verzija BIOS-a koristi svoj program za upis, ne postoji neki univerzalni program za to. Ako, recimo, imate „Awardov” BIOS, to znači da morate koristiti i „Awardov” program za tu svrhu, a isto važi ako imate AMI BIOS. Ovi programi nalaze se na mnogo mesta na Internetu, a najveća je verovatnoća da ćete ih naći upravo na sajtu proizvođača vaše ploče, zajedno sa samim BIOS-om. Ako vas interesuju podaci o BIOS-u ili jednostavno želite da saznate nešto više o tome kako sve to radi, možete skoknuti na www.award.com za informacije o „Awardovim” BIOS-ima ili na www.ami.com za informacije o „American Megatrends” BIOS-ima.

Šetajući se po Internetu od adrese do adrese došli smo do zaključka da prozivođači matičnih ploča dosta vode računa o svojim kupcima i da se na njihovim sajtovima uglavnom mogu naći najnovije verzije BIOS-a. Lepo iznenađenje doživeli smo na sajtu PC CHIPS-a, prozivođača jeftinih (uglavnom integrisanih) ploča koje su rasprostranjene i kod nas (naročito porodica BX Cell). Na tom sajtu našli smo najnoviju verziju BIOS-a za ploču koja datira iz 1997. godine. Zamenom BIOS-a omogućili smo da ova ploča primi K6-3 procesor i time joj se znatno produži vek na poslovima na kojima se nalazi. Povoljan utisak ostavili su i veliki proizvođači kao što su „Gigabyte” i „Chaintech”, a nimalo ne zaostaju ni „Soyo”, „Soltek” i ostali.

Sve u svemu, ako se odlučite za osvežavanje BIOS-a na matičnoj ploči, nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da to i ostvarite. Možda vas cela operacija pomalo plaši, ali ne brinite: zahvat je u suštini isto toliko prost kao i recikliranje kertridža za inkdžet štampače.

Za kraj, evo Internet adresa nekih proizvođača matičnih ploča: www.soyo.com.tw, www.abit.com.tw, www.giga-byte.com, www.chaintech.com.tw, www.pcchips.com.tw, www.asus.com.tw, www.soltek.com.tw.

Vladimir PISODOROV

 
 AKTUELNOSTI
RealityRun

 HARDVER
Hlađenje računara
Upgrade BIOS-a
Šta mislite o ovom tekstu?
Ostali tekstovi na temu:
Matične ploče

Moguće su posledice!
Veoma je važno da ne dođe do prekida upisa novog sadržaja BIOS-a. Ako disketa sa koje sve radite ima loš sektor na mestu na kojem se nalazi fajl novog BIOS-a, pa da dođe do prekida, ili jednostavno nestane struje, ne treba paničiti, već postupiti po sledećem: restartujte računar i to tako što ćete poskidati sve periferije sa ploče, sem flopi diska i grafičke kartice, koja u ovom slučaju mora biti neka stara ISA kartica (ne pitajte nas gde ćete je naći); podignite sistem sa diskete i izvršite operaciju postavljanja novog BIOS-a ispočetka.
Nažalost, ovaj postupak će upaliti jedino u slučajevima ako imate neki od novijih tzv. „modularnih” BIOS-a koji se sastoje od više delova (modula), od kojih neki ne mogu da se menjaju, jer se odnose na osnovne i standardne funkcije, kao što je rad sa flopijem i običnom ISA karticom. Ovaj neizbrisivi deo naziva se boot block BIOS-a. Kada je reč o „Awardovim” BIOS-ima, postupak je krajnje automatizovan, jer but blok samog BIOS-a izvršava AUTOEXEC.BAT sa diskete i radi automatsku zamenu BIOS-a novom, naravno, ukoliko je takva komanda upisana. Sa AMI BIOS-ima stvar je malo drugačija, jer će oni prilikom butovanja automatski potražiti AMIBOOT.ROM fajl na disketi, a vaše je da novom BIOS-u koji ste želeli da postavite promenite ime u to. Prepustite zatim programu da ostalo odradi sam, što se nakon par minuta i dešava (čuje se pištanje bipera). To je znak da treba da resetujete računar, nakon čega je moguć nesmetan rad.
U slučaju da se radi o nekim starim verzijama BIOS-a koji nemaju ovu funkciju jedino rešenje bilo bi fizička zamena čipa u kome se nalazi sam BIOS, što je u našim uslovima gotovo neizvodljivo i potpuno neisplativo (jeftinije bi bilo kupiti novu ploču).
Ako greškom postavite neodgovarajući BIOS, to može da rezultuje raznim nepravilnostima u radu, od neprepoznavanja flopi i hard disk kontrolera, do lošeg rada sa ostalim resursima ploče. Iako je ovo znatno bezazlenije i verovatno je moguće podizanje sistema, potrebno je pronaći pravu verziju BIOS-a i ponovo je postaviti na mesto, kako bi se izbegli dalji konflikti.