CeDeTEKA<>
071999<><>

Sveti Sava

Jedina CD-ROM publikacija u potpunosti posvećena velikom srpskom svetitelju delo je beogradske firme „Multimedia”, jednog od najproduktivnijih izdavača na domaćem multimedijalnom tržištu. CD-ROM kolekcija o duhovnom blagu srpskog naroda obogaćena je još jednim solidnim programom koji je u osnovi namenjen mlađim korisnicima i školarcima koji na jednom mestu mogu naći sve relevantne informacije vezane za život i rad najmlađeg sina Stefana Nemanje.

Sadržaj diska podeljen je na dve zasebne celine. U prvom delu izložene su istorijske i druge informacije iz Savinog života i razvoja srpske države u doba Nemanjića. Život i delo Save Nemanjića predstavlja veliko poglavlje sastavljeno iz tri dela. Biografijom je pokriven period od preko četiri stotine godina, od formiranja Nemanjićke Srbije do 1594. godine, kada su turski osvajači spalili Savine mošti na Vračaru. Književni i kanonski spisi Svetog Save predstavljeni su izvodima iz prevoda nekoliko najznačajnijih dela koja uključuju zakonodavne spise, službu Svetom Simeonu i tri crkvena tipika. Ostatak prostora u prvom delu popunjava poglavlje pod nazivom „Sveti Sava u književnosti”, gde se nalaze delovi iz žitija, liturgijska i umetnička poezija i narodno predanje.

Drugi deo programa je zabavnog karaktera i sačinjavaju ga animirani strip (legenda o Savi i đavolu), igra memorije (sparivanje pločica sa slikama manastira) i kviz znanja u obliku igre „Čoveče ne ljuti se”. Sa tehničke strane, program ne odudara mnogo od prethodnih izdanja „Multimedije”. Korisnički interfejs je grafički orijentisan sa lepo dizajniranim menijima i jasnim opcijama. Multimedijalne komponente su skromne i uglavnom ograničene na ilustracije, mape, reprodukcije umetničkih dela, ikona i fresaka i fotografije manastira. Tekstovi su srednje dužine i dopunjeni su biografijama značajnih ličnosti i prikazima svetogorskih manastira. Zvučna podloga je u skladu sa tematikom programa (duhovna muzika) i solidnog je kvaliteta.

Sveti Sava možda ne predstavlja riznicu istorijskih podataka, ali je svakako kompletna, poučna i zabavna predstava koja zaokružuje jednu od najznačajnijih celina srpske istorije. CD možete nabaviti u svim većim CD-ROM klubovima, a za više informacija obratite se proizvođaču na telefone 011/509-022 ili 011/334-05-13.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sveti Sava
Šta mislite o ovom tekstu?
Complete Guide to Gardening
Paper Animal Workshop
Tattoo Time

CD-ROM izdanje ustupio je „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera