CeDeTEKA<>
121998<><>

Great Italian Painting

Među najbolje multimedijalne programe na temu istorije umetnosti svakako treba uvrstiti i poslednji naslov „Euro Selecta” koji se u Jugoslaviji pojavio znatno docnije u odnosu na zapadnoevropske zemlje. Nimalo zahvalan projekat kojim je trebalo što bolje obuhvatiti tako obimnu temu kao što je istorija italijanske likovne umetnosti, stavio je programere firme „DeAgostini Multimedia” na ozbiljne muke. Srećom, višemesečni trud se isplatio rezultujući do sada jednim od najbolje koncipiranih programa sa kulturno-istorijskim tematikom.

Great Italian Painting zamišljen je kao interaktivni multimedijalni pregled, koji kroz relativno nov pristup treba podjednako uspešno da zainteresuje laike i one koji o toj temi znaju nešto više. Na vrlo ležeran način, kroz veći broj različitih menija i opcija čitaocu se servira mnoštvo informacija o umetnosti Apeninskog poluostrva. Prednost CD-a u odnosu na klasičnu knjigu u ovom slučaju dolazi do punog izražaja, iz razloga što je čitalac u poziciji da aranžira prikaz prema sopstvenom ukusu. Slično elektronskim enciklopedijama, tekstualni i MM materijal mogu se posmatrati potpuno odvojeno, a jedine dodirne tačke su im preko linkova u tekstu. Dominira grafički prikaz tako da je tekst sveden na umeren obim i formu objašnjenja, ostavljajući dosta prostora ilustracijama i audio materijalu (čime je krug korisnika značajno proširen).

Na CD-u je našlo mesta preko 600 kvalitetnih reprodukcija značajnih dela italijanske umetnosti u periodu od srednjeg veka do savremenog doba. Slike upravo čine okosnicu programa i može im se pristupati preko više različitih vodiča (tematskih i istorijskih). Uz odgovarajuće slike pružen je i link na stranice o umetnicima, gde je obrađeno čak 217 umetnika. Kroz više segmenata opisuju se umetničke škole i pravci, tehnike slikanja, stručne analize, tematska konstrukcija u zavisnosti od epohe, a posebna sekcija diskutuje odnos između italijanske umetnosti i civilizacije. Kvalitetan rečnik pojmova obezbeđuje brza objašnjenja stručnih termina koji se koriste u tekstu. Celokupan sadržaj diska podeljen je na četiri dela, čime je olakšano snalaženje u moru informacija.

Great Italian Painting i tehnički je doteran program koji se dobro uklapa sa aktuelnim normativima, pa kao takav uživa naše preporuke.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
A World of Animals
Mulan Animated Storybook
The Journey to Life
Great Italian Painting
Šta mislite o ovom tekstu?
Star Wars: Behind The Magic

CD-ROM izdanje ustupio je „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera