TEST RUN<>
021998<><>

Satori Paint 2.0

Paint program nove generacije

Po mnogo čemu jedinstven program firme „Spaceward Graphics” mogao bi se nazvati revolucionarnim grafičkim paint paketom za Windows NT 4.0 i Windows 95. Satori Paint 2.00 je moćna alatka namenjena grafičkom dizajnu i obradi koja omogućava crtanje i simultanu obradu neograničenog broja slika koje pri tome ne moraju biti iste veličine, niti u istoj rezoluciji. Takve mogućnosti su se do sada mogli videti samo na daleko moćnijim i skupljim grafičkim radnim stanicama. Takođe, ovaj program je prvi NT paket koji omogućava rad u 64-bitnoj paleti, čime se postiže zapanjujuća detaljnost i finoća prikaza. Zahvaljujući ovim kvalitetima, kao i nizu drugih prednosti, Satori Paint je naročito omiljen među dizajnerima, ilustratorima, fotografima, kao i svima koji se bave obradom i retuširanjem slika visokog kvaliteta.

Satori je koncipiran po principu objekata. Sve operacije vezane za editovanje i crtanje, kao što su braševi, ispis teksta i efekti, predstavljaju posebne objekte postavljene u različitim slojevima (layer) buduće slike koja se dobija njihovom naknadnom sumacijom, tj. slepljivanjem slojeva. Svaki objekt može se editovati nezavisno od ostalih, što u svako doba omogućava izmene u svim fazama nastanka slike, što do sada nije bio slučaj ni u jednom paint niti 2D grafičkom programu. Na primer, tekst koji napišete i nalepite na podlogu, a zatim ga prekrijete nekim brašom nije izgubio svoju definiciju stopivši se s njim, već se kao objekat može dodatno menjati, bez promene položaja u kompoziciji. Ta mogućnost odnosi se na sve opcije i efekte u programu. Originalna paleta može da se promeni u svakom od slojeva, tačnije može da se maskira, jer se prvobitna definicija kasnije vraća. Maksimalan broj različitih slojeva limitiran je isključivo količinom raspoložive memorije. Kasnije, tokom renderovanja i uobličavanja definitivne slike, ista se može definisati i snimiti u bilo kojoj rezoluciji. To znači da se editovanje slike vrši u modu nezavisnom od rezolucije, što je i ključna osobina koja omogućava simultani rad na slikama različitog formata i broja piksela.

Procesiranje u 64-bitnoj paleti jedna je od glavnih prednosti nove verzije Satori Painta. Znatno produbljene nijanse omogućavaju kreiranje savršeno glatkih (smooth) gradijenata i korekcija boja što naročito efektno izgleda na slikama većeg formata. To sve rezultuje i boljim efektima transparencije i anti-aliasingom. Međutim, zahtevi za memorijom i velikim swap fajlom (vidi niže) tada u potpunosti dolaze do izražaja.

S obzirom na vrlo preglednu konfiguraciju korisničkog interfejsa sa on-screen opcijama, optimalna rezolucija za rad u Satori Paintu iznosi najmanje 1.024 x 768 piksela, naravno u šesnaest miliona boja (true color), a na monitorima sa većom dijagonalom i više. Takođe, potrebno je setovati swap datoteku (ima ulogu virtuelne memorije) od najmanje 300 MB. Zbog takve zahtevnosti i preporučena konfiguracija za rad izgleda gastronomski za ovu kategoriju softvera: Pentium 100, 64 MB RAM-a, true-color grafički akcelerator (što bolji), sa najmanje 4 MB i 17-inčni monitor. Na mašini sa 14-inčnim monitorom i 16 MB memorije, što predstavlja apsolutni minimum, rad je u znatnoj meri otežan i usporen.

Preporučljivo je, ako za to postoje uslovi, umesto miša koristiti neki pointer osetljiv na pritisak, poput svetlosne olovke ili touch-pada. Ako nemate takav uređaj, intenzitet pritiska „olovke” možete podešavati preko brojčanih tastera, gde ‘1’ postavlja 10% pritiska, ‘2’ 20% i tako do tastera ‘0’ koji ostvaruje maksimalan pritisak braša, tj 100%. Od grafičkih tabli preporučeni su WinTab kompatibilni uređaji, tako da se uz program isporučuju i Windows drajveri za njih.

Program karakteriše i obimna interna dokumentacija u obliku help fajla organizovanog u vidu kursa, gde je detaljno opisana svaka opcija ponaosob. Uz program se nalazi i .doc fajl sa spiskom svih prečica za komande, čijom se upotrebom rad znatno ubrzava. Za dodatne informacije, demonstracione programe, video snimke i slike, kontaktirajte www.satoripaint.com. Inače, sam Satori Paint 2.00 nalazi se na većini kompilacionih diskova koji se mogu naći u domaćoj ponudi.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Satori Paint 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
NetScan Tools
CleanSweep v3.07 DeLuxe
Internet Commander 1.8

TIP:
2D grafički i paint program
PLATFORMA:
PC, Windows 95/NT 4.0
MEDIJ:
??? disketa/1 kompakt disk

Značajne novine u odnosu na konkurenciju.
Izrazita hardverska zahtevnost.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera